Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν τρομάζει την Ευρώπη – Οι αντιδράσεις στις αγορές μετά την επιστράτευση

Νέα (αρνητικά) δεδομένα για την Ευρώπη δημιουργεί το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κήρυξε μερική επιστράτευση, με στόχο την κινητοποίηση έως 300.000 εφέδρων στρατιωτών. Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά σημαντική κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο, το οποίο «σέρνεται» από τον Φεβρουάριο, με τις επιπτώσεις να είναι πολύπλευρες και να εκτείνονται τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο οικονομικό – ενεργειακό πεδίο. 

Μάλιστα, ενώ η Μόσχα επιθυμεί να «νομιμοποιήσει» την κυριαρχία της στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, φιλοδοξώντας να διοργανώσει τοπικά δημοψηφίσματα για την «ενοποίηση» (με τη Ρωσία) τεσσάρων περιφερειών (Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα), ο «τσάρος» ρίχνει στο τραπέζι και το «χαρτί» της πυρηνικής απειλής. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της ηπείρου.

«Εφόσον απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, να είστε βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα  για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό. Δεν μπλοφάρουμε» ήταν το αυστηρό μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο οποίος φαίνεται να τραβάει το σχοινί της σύγκρουσης με τη Δύση, εντάσσονται στη στρατηγική «αντεπίθεσης» του Κρεμλίνου. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο ρωσικός στρατός έχει αναγκαστεί σε σημαντική οπισθοχώρηση, με την Ουκρανία να ανακαταλαμβάνει το 10% των κατεχόμενων εδαφών.

 

Όλα τα στοιχεία, επομένως, οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο κορύφωσης, καθώς επτά μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, το «φως» στην άκρη του τούνελ δεν καθίσταται ακόμη ορατό. Και το σενάριο μιας επί μακρόν πολεμικής σύρραξης στην καρδιά της Ευρώπης αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη πιθανότητα. 

 

 

Η Deutsche Bank παραδέχεται πλέον, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αποφύγει την ύφεση. Την ίδια ώρα, το βρετανικό think tank Economist Intelligence Unit προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2023 θα διαμορφωθεί στο +0,3% στη Γαλλία, στο -0,6% στο Ην. Βασίλειο, στο -1% στη Γερμανία και στο -1,3% στην Ιταλία.    

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, υπάρχει και το πρόβλημα του πληθωρισμού, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Τον Αύγουστο, ο ετήσιος δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό του 9,1%, με τους αναλυτές να περιμένουν νέα άνοδο τους επόμενους μήνες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πορτοφόλι νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!