Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Εμμηνόπαυση: Συμβουλές και φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις

Εμμηνόπαυση είναι ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας, ο οποίος εμφανίζεται τις περισσότερες φορές στα τέλη της δεκαετίας των 40 χρόνων και στις αρχές της δεκαετίας των 50 και σηματοδοτεί το τέλος της εμμήνου ρύσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συμβαίνουν πολλές ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας. Οι μεταβολές αυτές ανοίγουν τον δρόμο στην ανάπτυξη μιας σειράς ανεπιθύμητων αλλαγών στο πρόσωπο αλλά και στο υπόλοιπο σώμα. Παρόλο που δεν μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σ’ αυτές τις αλλαγές, η κάθε γυναίκα μπορεί να λάβει πολλά μέτρα για να προστατευθεί από τις συνέπειές τους ή έστω να τις περιορίσει.

Ποιες είναι οι συχνότερες αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση στο δέρμα;

Μείωση Κολλαγόνου: Το κολλαγόνο, μετά το νερό, είναι μια πρωτεΐνη – δομικό συστατικό του δέρματος- που ευθύνεται για τη διατήρηση της δομής πάρα πολλών μερών και οργάνων του σώματος όπως οι τένοντες, το δέρμα και οι μύες. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως το δέρμα χάνει το 30% του κολλαγόνου του μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα αυτή η απώλεια συνδέεται στενά με τη μείωση της έκκρισης των οιστρογόνων. Και επειδή το κολλαγόνο είναι μια βασική πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα τη σταθερότητα και την ελαστικότητά του, εντούτοις με την πάροδο του χρόνου το δέρμα χάνει την απαιτούμενη ελαστικότητα, με αποτέλεσμα να αρχίζει να ωριμάζει.

Λέπτυνση του δέρματος: Μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση το δέρμα μας σταδιακά λεπταίνει και αυτό προκαλείται από την απώλεια κολλαγόνου, αλλά και από τη μειωμένη ροή αίματος μέσω των τριχοειδών αγγείων, τα οποία είναι υπεύθυνα να αυξάνουν την πυκνότητα των ινοβλαστών του δέρματος.

Χαλάρωση δέρματος: Σε αυτό το στάδιο η επιδερμίδα αρχίζει σιγά – σιγά να χάνει την ελαστικότητά και την «αφράτη» όψη της, λόγω της μείωσης της σύνθεσης των λιπιδίων, βασικά συστατικά που συμβάλλουν στην ύπαρξη των υποστηρικτών ιστών του δέρματος. Το δέρμα στο εσωτερικό των χεριών, των μηρών ή της κοιλιάς, αλλά και στο περίγραμμα του προσώπου και στο λαιμό χάνει το νεανικό του σχήμα.

Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα: Κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναικείες ορμόνες μειώνονται κατακόρυφα (οιστρογόνα) και τα επίπεδα των ανδρογόνων αυξάνονται. Καθώς ανεβαίνει λοιπόν η τεστοστερόνη, αναπτύσσεται τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο πηγούνι και άλλα σημεία του σώματος. Η μόνη λύση, η αποτρίχωση!

Αδύναμα μαλλιά: Πολλές γυναίκες καθώς διαβαίνουν το κατώφλι της εμμηνόπαυσης αντιλαμβάνονται μία τάση αραίωσης στο τριχωτό της κεφαλής τους. Αυτό συμβαίνει διότι η αύξηση ανδρογόνων προκαλεί συρρίκνωση των τριχοθυλακίων στο κεφάλι, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια μαλλιών.

Ακμή: Η ακμή της εμμηνόπαυσης συνήθως εμφανίζεται την περίοδο πριν από την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως (αποκαλείται περιεμμηνόπαυση) και μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην πτώση των οιστρογόνων και ταυτόχρονα στην αύξηση των ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες), που προκαλούν περίσσια παραγωγή σμήγματος.

Αφυδάτωση και Ξηροδερμία: Κατά την εμμηνόπαυση οι σμηγματογόνοι αδένες γίνονται λιγότερο δραστήριοι με αποτέλεσμα το δέρμα να έχει ανάγκη από περισσότερη ενυδάτωση.

Γραμμές ή Ρυτίδες: Η έλλειψη επιπέδων υγρασίας στην επιδερμίδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση των γραμμών και των ρυτίδων.

Έχετε αναγνωρίσει κάποιες από τις παραπάνω αλλαγές; Είναι αισθητή η χαλάρωση στο πρόσωπό σας ή βλέπετε πως παρουσιάσατε ακμή; Κι αν σας λέγαμε ότι μπορείτε να απαλύνετε τα σημάδια με τον πιο ανώδυνο τρόπο, πώς θα σας φαινόταν;

Χρήση Αντηλιακού

Το δέρμα μας μετά την εμμηνόπαυση γίνεται πολύ ευαίσθητο και πολλές φορές η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Η χρήση ενός καλού αντηλιακού είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, και φυσικά εντατική επανάληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποφυγή σκληρών προϊόντων περιποίησης

Αυτή την περίοδο το δέρμα μας είναι αρκετά ευάλωτο και ίσως χρειάζεται να αλλάξετε κάποια προϊόντα περιποίησης που μέχρι και την παρούσα χρονική φάση εφαρμόζατε. Όπως για παράδειγμα το καθαριστικό σας. Είναι καλύτερα να επιλέξτε ένα ήπιο καθαριστικό προσώπου, με κρεμώδης υφή και ενυδατικά κυρίως συστατικά.

Ενυδάτωση προσώπου πρωί και βράδυ

Όπως είπαμε οι μεταβολές της εμμηνόπαυσης προκαλούν ξηροδερμία. Αυτό σημαίνει ότι η ενυδάτωση σε αυτή την ηλικία παραμένει το Α και το Ω στην καθημερινή φροντίδα ομορφιάς ούτως ώστε να διατηρηθεί ισορροπία του υδρολιπικού μανδύα, για να παραμείνει το δέρμα ελαστικό και ενυδατωμένο. Για ένα δέρμα υγιές, λαμπερό και αξιοζήλευτο λοιπόν η ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι αναγκαία πρωί και βράδυ, όχι μόνο του προσώπου αλλά και ολόκληρου του σώματος. Ένα πολύ χρηστικό tip είναι να εφαρμόζετε την κρέμα προσώπου σε νωπό δέρμα ώστε να «κλειδώνει» την πολύτιμη υγρασία. Το ίδιο ισχύει και με την ενυδάτωση του σώματος.

Εφαρμόστε συσφικτικά προϊόντα περιποίησης

Εμπλουτίστε τη ρουτίνα ομορφιάς σας με προϊόντα περιποίησης που συσφίγγουν την επιδερμίδα, χαρίζοντας μια πιο νεανική όψη,

Κάντε μασάζ προσώπου

Το καθημερινό μασάζ προσώπου θα τονώσει τους μυς του προσώπου χαρίζοντας εφέ λίφτινγκ. Είναι μια εντελώς φυσική μέθοδος, η οποία μπορεί να κάνει θαύματα σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά ιδιαίτερα στην ώριμη.

Συχνό λούσιμο μαλλιών και ενυδάτωση τριχωτού κεφαλής

Παρά τις φήμες περί του αντιθέτου, το συχνό λούσιμο των μαλλιών βοηθά στην αποφυγή της τριχόπτωσης, επειδή η λιπαρότητα και το σμήγμα του τριχωτού της κεφαλής περιέχουν διυδροτεστοστερόν, μια ουσία που προκαλεί τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση. Μη φοβάστε λοιπόν το συχνό λούσιμο αλλά και την εφαρμογή ελαίων για τα μαλλιά, καθώς αυτά προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες τους θύλακες της τρίχας και ενεργοποιούν εκ νέου τον κύκλο ανάπτυξής τους!

Ο ύπνος θρέφει την επιδερμίδα

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο καλός νυχτερινός ύπνος για την υγεία του δέρματος μας και όχι μόνο! Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα δερματικά κύτταρα ανανεώνονται αποτελεσματικά μεταξύ των ωρών 12.00 με 4.00 το πρωί. Καλό θα ήταν να μην εξαντλούμε τον οργανισμό μας και να αποφεύγουμε τα ξενύχτια ακολουθώντας ένα σταθερό ωράριο ύπνου.

Τρώτε υγιεινά

Μία ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντική για την προστασία του δέρματος από τη γήρανση και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Εντάξτε επίσης τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα , όπως ωμέγα 3 και 6 που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα να διατηρήσει καλύτερα την υγρασία και την ελαστικότητά της.

Πίνετε άφθονες ποσότητες νερού

Η άφθονη κατανάλωση νερού μας βοηθά να αποφύγουμε τη ξηρότητα. 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι το ιδανικό.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα φθείρει την επιδερμίδα και ενισχύει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Μερικές συμβουλές που μπορεί να διευκολύνουν τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση είναι:

-η τακτική άσκηση

– να φοράτε ελαφριά ρούχα

– να διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό το βράδυ

– να προσπαθήσετε να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας

-να αποφεύγετε τα πικάντικα τρόφιμα, την καφεΐνη, το κάπνισμα και το αλκοόλ

Για να μειωθούν τα προβλήματα του ύπνου σας, αποφύγετε την άσκηση τις βραδινές ώρες και προσπαθήστε να τηρείτε ένα σταθερό ωράριο πηγαίνοντας την ίδια ώρα για ύπνο.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!