Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Γιώργος Τράγκας: Ολόκληρη η ιδιόχειρη διαθήκη με τα σπίτια και τα μετρητά (Εικόνες)

Ο Γιώργος Τράγκας, έπειτα από τον θάνατό του, έβαλε τους κληρονόμους του σε μεγάλα βάσανα. Ο ίδιος, γνωρίζοντας τα προβλήματα υγείας του, θέλησε να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2022, μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα, ο Ζερόμ Φουζερά Λαβερνιόλ, αντιπρόεδρος του Πρωτοδικείου στο πριγκιπάτο του Μονακό, πέρασε την είσοδο του Palais de Justice για να πάει στο γραφείο του.

Λίγη ώρα αργότερα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνέταξε μια δικαστική πράξη η οποία περιείχε την κατάθεση, το άνοιγμα και την περιγραφή μιας χειρόγραφης διαθήκης ενός Eλληνα που κατοικούσε στο Μονακό, καθώς και των τροποποιήσεών της.

Hταν η ιδιόχειρη διαθήκη του Γιώργου Τράγκα την οποία αποκαλύπτει στο σύνολό της το «ΘΕΜΑ», με τα έγγραφα της μετάφρασης από τα γαλλικά στα ελληνικά και τις χειρόγραφες σελίδες της. Η τελευταία γραπτή επιθυμία του εκδότη-δημοσιογράφου καταχωρήθηκε από την αναπληρώτρια προϊστάμενη γραμματέα του Εφετείου στο Μονακό Μαρίν Πινζανί, ενώπιον της συμβολαιογράφου Ναταλί Ορελιά-Καρουζό, στις 26 Απριλίου 2022.

Στις 15 σελίδες της ξετυλίγεται μέρος μόνο της τεράστιας περιουσίας Τράγκα, το οποίο ο δημοσιογράφος και εκδότης περιγράφει σε ποια άτομα θέλει να καταλήξει. Πρόκειται για συγκεκριμένα αποκτήματα, κινητά και ακίνητα, τα οποία κληροδοτεί στη σύζυγό του Μαρία Καρρά και στους δύο γιους του Γιάννη και Φρέντι Τράγκα.

Η διαθήκη του δεν περιλαμβάνει το σύνολο των ακινήτων που έχουν προκύψει σε Ελλάδα και εξωτερικό όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις για την τεράστια περιουσία του εκλιπόντος, αλλά και τις ράβδους χρυσού που εντοπίστηκαν στο εξωτερικό, αξίας τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ.

Η μοιρασιά

Η χειρόγραφη διαθήκη συντάχθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 2018 στο Μονακό, στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου στον αριθμό 17 της Rue de la Turbine, στο κτίριο που ονομάζεται Villa Massone και το οποίο ανήκε στον δημοσιογράφο. Λίγους μήνες αργότερα, την 1η Αυγούστου του ίδιου έτους, η διαθήκη τροποποιήθηκε από τον εκλιπόντα στην τελική της μορφή και ξεκινάει ως εξής:

«Εγώ, ο κάτωθι υπογράφων Γεώργιος Τράγκας, υιός του Ιωάννη και της Ευθυμίας, γεννηθείς στις 30 Ιουλίου 1949 στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα, κάτοικος του Πριγκιπάτου του Μονακό, συντάσσω την παρούσα διαθήκη που έχει καταρτισθεί από εμένα τον ίδιο προηγουμένως. Είμαι ενήλικας κατά νόμο, ηλικίας 69 ετών, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, έχω καλή υγεία και σώας τας φρένας ενώ συντάσσω την παρούσα διαθήκη. Είμαι παντρεμένος με τη Μαρία Καρρά, κόρη του Εμμανουήλ (πατέρας) και της Ελένης (μητέρα) γεννηθείσα στις 8 Μαΐου 1977, γεννηθείσα στην Εδεσσα, στην Ελλάδα, την οποία αποκαλώ σύζυγο μου. Εχω δύο παιδιά. Α) τον Ιωάννη Τράγκα, γεννηθέντα στις 6 Ιουλίου του 1977 και Β) τον Φρειδερίκο-Ευθύμιο Τράγκα, γεννηθέντα στις 15 Σεπτεμβρίου του 1989…».

Οι σελίδες 6 και 7 της χειρόγραφης διαθήκης Τράγκα: Αναφέρονται δωρεές σε πρόσωπα, ιδρύματα και φιλανθρωπικούς φορείς, μεταξύ αυτών η Εκκλησία της Ελλάδος (100.000 ευρώ), το ίδρυμα «Ελπίδα» (50.000 ευρώ) και το ίδρυμα της πριγκίπισσας Σαρλίν του Μονακό (50.000 ευρώ). Οπως γράφει ακολούθως ο Γιώργος Τράγκας, το «εναπομείναν ποσό» διανέμεται στους κληρονόμους. Στη σύζυγό του Μαρία το 30% και από 35% στους δύο γιους του

Οι κληρονόμοι

Ακολούθως ο Γιώργος Τράγκας γράφει ότι αφήνει την ακίνητη περιουσία του στα πιο πάνω πρόσωπα και στις υπόλοιπες 14 σελίδες μοιράζει κάποια μόνο από τα ακίνητα και μετρητά σε λογαριασμούς στη Μαρία Καρρά και τους δύο γιους του:

«1. Στη σύζυγό μου αφήνω το 70% του σπιτιού μου στη Νίκαια στη Γαλλία (14 βίλα Ρος Μπαρόν) που βρίσκεται στη διεύθυνση Λεωφόρος του Μπον Μορόν αρ. 56». (Η συγκεκριμένη βίλα στην Κυανή Ακτή, που ανήκε σε ποσοστό 30% στη Μαρία Καρρά, περνάει στην πλήρη κυριότητά της, αφού ο εκλιπών μέσα από τη διαθήκη του της αφήνει και το υπόλοιπο 70%.

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η συγκεκριμένη κατοικία, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν επισκεφθεί την περιοχή, γειτνιάζει με τη βίλα του σερ Ελτον Τζον, έχει φωτογραφηθεί από διάσημα περιοδικά όπως το «Architectural Digest» και θεωρείται ένα εκπληκτικό σπίτι.)

«Επίσης, αφήνω στη σύζυγό μου το ακίνητο (διαμέρισμα) στον 28ο όροφο του κτηρίου “Ολύμπικ Τάουερ”, που βρίσκεται στη διεύθυνση Πέμπτη Λεωφόρο αρ. 641, 10022 Νέα Υόρκη», γράφει στη διαθήκη του ο εκλιπών.

Στη συνέχεια ακολουθούν τα κληροδοτήματα που αφορούν τα παιδιά του:

«2. Στους γιους μου, Ιωάννη και Φρειδερίκο-Ευθύμιο Τράγκα αφήνω στον καθένα το 50% της αξίας του διαμερίσματός μου που βρίσκεται στο Παρίσι, στον τρίτο όροφο του κτηρίου στη Λεωφόρο Φος αρ. 25, 75116».

Σειρά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη μεταφρασμένη και δακτυλογραφημένη διαθήκη, παίρνει η κατοικία της Κέρκυρας, που βρίσκεται στην περιοχή Καλάμι. Ο εκλιπών την αφήνει και στους τρεις κληρονόμους του με ποσοστό 30% στη Μαρία Καρρά και από 35% στους γιους του, που αμφότεροι ήταν τότε πρωταγωνιστές στο κληρονομικό θρίλερ που εκτυλίσσεται για πάνω από έναν χρόνο.

Ακολούθως και χωρίς να παρατίθενται ποσά και αντικείμενα ο Γιώργος Τράγκας καθορίζει ποιος και τι θα πάρει από την υπόλοιπη περιουσία του, γράφοντας επί λέξει: «Αφήνω την υπόλοιπη περιουσία μου, ήτοι τραπεζικές καταθέσεις και το περιεχόμενο σε τραπεζικές θυρίδες που κατέχω σε πιστωτικά ιδρύματα στο Μονακό, στα ακόλουθα πρόσωπα:

  1. Στη σύζυγο μου Μαρία Καρρά, σε ποσοστό 25%
  2. Στον υιό μου Ιωάννη Τράγκα, σε ποσοστό 25%
  3. Στον υιό μου Φρειδερίκο-Ευθύμιο Τράγκα, σε ποσοστό 25%».

Σε ό,τι είχε να κάνει με το εναπομείναν 25% η επιθυμία του εκδότη-δημοσιογράφου ήταν να μοιραστεί με τον ακόλουθο τρόπο: «Α) Να εκδοθούν οι κάτωθι αναφερόμενες τραπεζικές επιταγές, σε όφελος των φυσικών ή νομικών προσώπων ακολούθως:

  1. Μια επιταγή 100.000 ευρώ υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος.
  2. Μια επιταγή των 50.000 ευρώ υπέρ του Ιδρύματος “Ελπίδα” στην Ελλάδα, που φροντίζει παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.
  3. Μια επιταγή των 50.000 ευρώ υπέρ του Φιλανθρωπικού ιδρύματος της πριγκίπισσας Σαρλίν του Μονακό.
  4. Μια επιταγή των 30.000 ευρώ υπέρ της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας».

Η διαδρομή-θρίλερ

Το μείζον ερώτημα για το αν ο Γιώργος Τράγκας είχε συντάξει διαθήκη απασχολούσε από την αρχή τους δύο γιους του εκλιπόντος, όχι όμως και την τελευταία του σύζυγο. Η Μαρία Καρρά, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το μοίρασμα της περιουσίας, δήλωσε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου. Αξίζει να επισημανθεί ότι στη διαθήκη συμπεριλήφθηκαν μόνο τέσσερα ακίνητα και όχι τα υπόλοιπα σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική – εκτός από αυτό της Νέας Υόρκης.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είναι αυτό που ο Γιώργος Τράγκας αφήνει ονομαστικά στη σύζυγό του και βρίσκεται στον 28ο όροφο του Olympic Tower. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να μάθει κάποιος από την αγορά του real estate της Νέας Υόρκης ότι ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στο συγκεκριμένο κτίριο κοστίζει 2.400.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο των 166 τ.μ. φτάνει τα 4.040.000 ευρώ.

Στον γιο του Φρέντι, τέλος, σύμφωνα με τη διαθήκη, άφησε το 30% των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρεί σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα είναι άγνωστο σε τι ποσά ανέρχονται.

O λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει στοιχεία για τα ακίνητα και τις τραπεζικές καταθέσεις του Γιώργου Τράγκα στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές, παρότι αυτό έχει ζητηθεί.

Το υπόλοιπο 70% των καταθέσεων αυτών πηγαίνει, σύμφωνα με την επιθυμία του, στον γιο του Γιάννη και τη Μαρία Καρρά, κατά ποσοστό 35% στον καθένα στους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Αφορμή για τα αποκαλυπτήρια της διαθήκης στάθηκε ένα ταξίδι του δικηγόρου Θέμη Σοφού στο Μονακό, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Φρέντι Τράγκα. Στο πριγκιπάτο συνάντησε συγκεκριμένο συμβολαιογράφο, έχοντας εξουσιοδότηση από τον πελάτη του για διαδικαστικά θέματα της κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο συμβολαιογράφος έριξε τη βόμβα, υποβάλλοντας μια ρητορική, κατά τον ίδιο, ερώτηση: «Γνωρίζετε φυσικά ότι υπάρχει διαθήκη;».

Οι δύο γιοι του Γιώργου Τράγκα, Γιάννης και Φρέντι, στην κηδεία του πατέρα τους

Η αρνητική απάντηση του Σοφού, όμως, μάλλον τον εξέπληξε γιατί ρώτησε εκ νέου, εισπράττοντας την ίδια απάντηση, οπότε μετά τα διαδικαστικά έδωσε στον Ελληνα δικηγόρο αντίγραφό της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Θέμης Σοφός επικοινωνεί με τον Νίκο Αγαπηνό, που εκπροσωπούσε τότε τη Μαρία Καρρά, την οποία άφησε από πελάτισσα λίγο αργότερα, και τον Γιάννη Τράγκα, τους ενημερώνει για τη διαθήκη και ο τελευταίος πέφτει από τα σύννεφα γιατί ούτε αυτός γνώριζε την ύπαρξή της.

Η κυρία Καρρά φέρεται, πάντως, να τη γνώριζε και ίσως μάλιστα να την κρατούσε σαν κρυφό άσο στο μανίκι της, για να την εμφανίσει όταν οι καταστάσεις σε αυτό το κληρονομικό θρίλερ θα ζόριζαν, όπως και έγινε τελικά. Η αποκάλυψη προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ένταση για αρκετά 24ωρα ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκομένους.

Οπως λένε, μάλιστα, άνθρωποι που ενεπλάκησαν με την υπόθεση, η ύπαρξη της διαθήκης αποδείχθηκε κρίσιμος παράγοντας ώστε ο Γιάννης Τράγκας να πάρει άμεσα αποστάσεις από τη Μαρία Καρρά, που γνώριζε ότι υπήρχε, και να οδηγηθεί τελικά σε οριστική ρήξη μαζί της.

Η πράξη κατάθεσης της διαθήκης στη συμβολαιογράφο του Μονακό από την προϊσταμένη γραμματέα του Εφετείου

O εμφύλιος

Ηταν η περίοδος όπου ο εμφύλιος στην οικογένεια Τράγκα βρισκόταν στην κορύφωσή του, αφού τα αντίπαλα στρατόπεδα διασταύρωναν τα ξίφη τους με επίκεντρο την τεράστια κληρονομιά που άφησε ο εκλιπών. Η λέξη «διαθήκη» μάλιστα είχε ήδη ακουστεί και η εμφάνισή της ανέτρεψε άρδην τα δεδομένα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Στη χειρόγραφη διαθήκη περιγράφονται αναλυτικά τα περιουσιακά στοιχεία του εκλιπόντος, ακόμη και μέσω εταιρειών στις οποίες ανήκουν τα ακίνητα στην Κυανή Ακτή, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Μαϊάμι, στην Αθήνα και τη Μύκονο, όχι όμως και τα καταπιστεύματα σε τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις μετά την ανάγνωσή της ο Γιάννης Τράγκας κληρονομούσε ένα ποσοστό 42% από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του πατέρα του, ενώ η τελευταία του σύζυγος ποσοστό 35% και ο Φρέντι έμενε με το εναπομείναν 23%.

Σε κάποια από τις 15 σελίδες της διαθήκης ο εκλιπών επισημαίνει ότι δεν θέλει να υπολογιστούν σε αυτήν περιουσιακά στοιχεία που είχε δωρίσει εν ζωή στον γιο του Γιάννη και την τρίτη σύζυγό του, στα οποία δικαιωματικά ο Φρέντι θα μπορούσε να διεκδικήσει μερίδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μετρητά αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και, εκτός από τους τρεις νόμιμους δικαιούχους, ο Γιώργος Τράγκας επέλεξε να δωρίσει συγκεκριμένα ποσά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και θεσμούς.

Το πριγκιπάτο του Μονακό ήταν ο μόνιμος τόπος κατοικίας του τα τελευταία χρόνια της πολυτάραχης διαδρομής του στη ζωή και ο δημοσιογράφος φέρεται να διατηρούσε εκεί τέσσερα τουλάχιστον διαμερίσματα. Το επισκεπτόταν πολύ συχνά, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στη Νίκαια, την πόλη όπου βρίσκεται η εντυπωσιακή βίλα με την εκπληκτική θέα στην οποία διέμενε για μεγάλες περιόδους, βγάζοντας ακόμη και τις ραδιοφωνικές του εκπομπές από εκεί.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!