Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Σε έξαρση οι απάτες στο διαδίκτυο. Πως παίρνουν τα λεφτά  των ανθρώπων της διπλανής πόρτας

 της Σπυριδούλας Τριάντου 

 

Αν googlaρεις τη λέξη «διαδίκτυο», δεκάδες σελίδες θα προβάλλουν στην οθόνη  σου με τη λέξη κίνδυνος. Δεκάδες άρθρα  με συμβουλές τι να  προσέξεις, πως να προστατευτείς, τι να αποφύγεις.   Εκατομμύρια άρθρα για την κακή πλευρά  του διαδικτύου που αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο ψηφιακής τεχνολογίας και έχει επιφέρει επανάσταση στον επαγγελματικό χώρο, στο σχολείο και στην οικογένεια κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο όσο χρήσιμο και ωφέλιμο είναι,  η αλήθεια είναι πως γίνεται επικίνδυνο για όσους έχουν άγνοια «χειρισμού», για  εκείνους που δεν γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορεί να σε ξεγελάσει ένα απλό «κλικ», η ένα απλό μήνυμα ώστε να χάσεις ακόμη και όλη  σου την περιουσία.

 

 

Οι απάτες του διαδικτύου ελλοχεύουν παντού, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Απάτη στο φλερτ, απάτη στο εμπόριο. Απάτη παντού. Τα τελευταία χρόνια οι αγορές μέσω διαδικτύου εκτοξεύτηκαν στα ύψη με όλο και περισσότερους Έλληνες να προτιμούν το ίντερνετ για να πραγματοποιήσουν κάθε λογής αγορές χωρίς καν να σηκωθούν από τον καναπέ τους. Αυτό όμως είχε και τις παγίδες του… τις λεγόμενες  απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου.

 

Απάτη

 

 

Πρόκειται για ψευδείς αναγγελίες πώλησης διαφόρων αγαθών σε δημοφιλείς διαδικτυακούς ιστοτόπους αγγελιών αγοραπωλησίας  ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook). Οι δράστες της απάτης των ψευδών αναγγελιών πώλησης αγαθών άλλοτε μεν αξιώνουν την κατάθεση του τιμήματος πριν την παράδοση του πωλούμενου, το οποίο ουδέποτε παραδίδουν, άλλοτε δε αποστέλλουν πλαστογραφημένα αντίγραφα εμβάσματος, που φέρουν στοιχεία υπαρκτών εταιρειών με συναφή δραστηριότητα, ισχυριζόμενοι ότι εκ παραδρομής έχουν μεταφέρει χρηματικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υποψήφιων αγοραστών «Μέσα από τη καταγραφή συμβάντων τα τελευταία δυο  έχουν διπλασιαστεί τα νούμερα της απάτης καθώς έχει ξεφύγει  η μπάλα» εξηγεί ο  πρόεδρος του Ινστιτούτου CSI και πρώην στρατηγός στην Ελληνική Αστυνομία στον Τομέα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης τονίζοντας πως η καραντίνα άνοιξε τον δρόμο στους ερασιτέχνες χάκερ να κάνουν μαθήματα στην… πράξη «Μέσα από τη καραντίνα οι κακοποιοί του διαδικτύου  εξειδικεύτηκαν σε τοπικά επίπεδα και  πλέον τώρα δε λέμε ήρθε ο χάκερ από το εξωτερικό και μας πήρε τε τα λεφτά αλλά  είναι ντόπιοι που βρήκαν τρύπες σε εφαρμογές του διαδικτύου και παίρνουν τα λεφτά  των ανθρώπων της διπλανής πόρτας εξαπατώντας τους» εξηγεί ο κ.  Σφακιανάκης ενώ τονίζει  πως κινούν όλα τα νήματα ώστε να «εξολοθρευόσουν» η έστω να περιορίσουν  το μέγεθος της απάτης

 

Ο Μανώλης Σφακιανάκης

 

 

«Γίνονται προσπάθειες από όλους μας και  από τις τράπεζες που κάνουν αγώνα  αλλά ο κόσμος είναι ανενημέρωτος  γι αυτό πρέπει να ενημερωθεί πιο έντονα. Είμαστε ηλεκτρονικά αναλφάβητά ακόμα…» επισημαίνει.  Αν και το διαδίκτυο φαντάζει σε πολλούς σαν ένα τέρας που σε «τρώσει» αν δεν ξέρεις να το χειριστείς, και μπορεί να είναι έτσι στην πραγματικότητα,  είναι ένα τεράστιο όπλο για την ανθρωπότητα σε πολλούς τομείς «Έχει ενενήντα οκτώ θετικά και δυο αρνητικά  όμως αυτά που ακούγονται είναι τα αρνητικά καθώς όπου υπάρχει βία, πόνος και κλάμα, αυτό πουλάει. Οι απάτες που μπορεί να γίνονται,  ακόμα και στις διαπροσωπικές σχέσεις,  υπετιμολογούνται και μας φαίνεται πως μόνο κακό κάνει. Δεν είναι έτσι. Σώζει ζωές μέσα από την τηλεϊατρική, μέσω των ειδικών προγραμμάτων που ετοιμάζονται τώρα, το διαδίκτυο βοηθάει όλους τους ΑμΕΑ μέσα από ειδικά προγράμματα, βοήθα στην εκπαίδευση…

 

 

Για σκεφτείτε πανδημία χωρίς τηλεσχολείο, χωρίς το ιντερνέτ» εξηγεί ενώ αναφέρεται  και στο πόσο  η καθημερινότητα  του ανθρώπου άλλαξε αφού μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω διαδικτύου σε πολλούς τομείς «Το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτινάχθηκε, μάθαμε να ψωνίζουμε από το διαδίκτυο, μπαίνουμε στο σούπερ μάρκετ αγοράζουμε και μας  τα φέρνουν σπίτι μας. Αν στον Έλληνα κάναμε ένα διωρο  σεμινάριο να μάθει πέντε κανόνες , τέλειωσε!»

 

Τι γίνεται όμως αν πέσουμε θύματα εξαπάτησης; Ο δικηγόρος Φοίβος Βρέττας απαντά :

Το έγκλημα χαρακτηρίζεται από ένα εκθετικό κανόνα. Όσο πιο πολύ εξελίσσονται τα μέσα αντιμετώπισης των διαδικτυακών παραβατικών συμπεριφορών, τόσο εξελίσσονται και οι παραβάτες, ώστε να αποφεύγουν τα μέσα αυτά, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται όλο και πιο περίπλοκες και εκλεπτυσμένες μορφές διαδικτυακής εξαπάτησης.

 

 

Ο Φοίβος Βρέττας

 

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι υπάρχει περίπτωση να γινόμαστε στόχος μίας τέτοιας διαδικτυακής απάτης, αμέσως επικοινωνούμε με το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στο τηλέφωνο 11188 και αναφέρουμε το γεγονός. Ωστόσο τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ο εξαπατηθείς είναι ένα ανήλικο παιδί, αφού η πρωταρχική δικλείδα ασφαλείας είναι η εγρήγορση των γονέων του, οι οποίοι πρέπει να επιδεικνύουν συνεχόμενο και ενεργό ενδιαφέρον για την διαδικτυακή δραστηριότητα του παιδιού τους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώνουμε την προαναφερθείσα εξέλιξη των εγκληματιών και να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των δικών μας ανθρώπων.

 

 

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ONTIME

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!