Τι θα συμβεί στους Έλληνες που εργάζονται στην Βρετανία μετά το Brexit
Η απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω για περίπου 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε., που θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα.
Υπενθυμίζεται πως στη Βρετανία ζουν 1,6 εκατομμύρια αλλοδαποί εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, είχε δηλώσει ότι «για τους Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία τα πράγματα δυσκολεύουν – κι αυτό είναι κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία.
Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Φυσικά, σε περίπτωση Brexit, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Έλληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη».
Αρχικά, το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα ή μία ειδική άδεια παραμονής, όπως ισχύει και για όσους επιλέγουν να εργαστούν εκτός της Ε.Ε.
Για τους Ελληνες εργαζόμενους, ένα Brexit θα σήμαινε ότι χάνουν την πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα -όπως ορίζεται από κοινοτική οδηγία για όλους του Ευρωπαίους πολίτες- και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.
Την ίδια στιγμή οι καταστάσεις θα αλλάξουν και για τους Βρετανούς(είναι 5,2 εκατομμύρια) που ζουν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων τα 1,3 εκατομμύρια ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Περίπου 300.000 Βρετανοί ζουν στην Ισπανία, 250.000 στην Ιρλανδία και 180.000 στη Γαλλία.