Κτηνωδία στο Μπουρούντι: Έξι «μάγοι» θύματα άγριας αυτοδικίας από πολιτοφυλακή!
Κτηνωδία στο Μπουρούντι: Έξι «μάγοι» θύματα άγριας αυτοδικίας. Η τοπική πολιτοφυλακή «Ιμπονερακούρε» κατηγορείται για τον φρικτό θάνατο έξι ανθρώπων στην Μπουζουμπούρα
Κτηνωδία στο Μπουρούντι: Έξι «μάγοι» θύματα άγριας αυτοδικίας από πολιτοφυλακή!
«Αργά το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, μια ομάδα νέων Ιμπονερακούρε μπήκαν στα σπίτια καμιά δεκαριά ανθρώπων που κατηγορήθηκαν για μαγεία και τους επιτέθηκαν», δήλωσε ένας διοικητικός υπάλληλος στον λόφο Γκασαράρα, 10 χιλιόμετρα από την οικονομική πρωτεύουσα του Μπουρούντι. Η περιγραφή των γεγονότων είναι ανατριχιαστική: «Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι δύο κάηκαν ζωντανοί. Οι υπόλοιποι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου ή τους λιθοβόλησαν ρίχνοντας μεγάλες πέτρες στο κεφάλι τους. Ήταν φρικτό, μια ανείπωτη βαρβαρότητα», πρόσθεσε, τονίζοντας το μέγεθος της αγριότητας.
Πολλά μη επαληθευμένα βίντεο των επιθέσεων κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ωστόσο δύο μάρτυρες επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά τους και αναγνώρισαν σε αυτά τα μέλη των Ιμπονερακούρε. Ευτυχώς, η ίδια πηγή ανέφερε ότι άλλοι τρεις άνθρωποι διασώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ δέχονταν επίθεση και κινδύνευαν να σκοτωθούν.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch, έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τους Ιμπονερακούρε για δολοφονίες και βασανιστήρια δεκάδων ανθρώπων στο παρελθόν, κυρίως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Πιερ Ενκουρουζίζα. Αυτό το ιστορικό εντείνει τις ανησυχίες για την ανεξέλεγκτη δράση τους.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπουζουμπούρα, Ντεζιρέ Νσενγκιγιούνβα, επιβεβαίωσε τα θλιβερά γεγονότα, δικαιολογώντας την καθυστερημένη άφιξη της αστυνομίας στην περιοχή του Γκασαράρα λόγω της «πολύ δύσκολης πρόσβασης». Ο κυβερνήτης χαρακτήρισε την αυτοδικία «απαράδεκτη» και ανέφερε ότι οι κάτοικοι του λόφου είχαν κατηγορήσει «λανθασμένα» τα θύματα για κάποιους ανεξήγητους θανάτους στην περιοχή. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 12 ύποπτοι, δείχνοντας μια προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης.
Στο Μπουρούντι, μια χώρα με κυρίαρχο τον χριστιανισμό, αλλά όπου οι λαϊκές δοξασίες παραμένουν βαθιά ριζωμένες, τέτοιες τραγωδίες αποτελούν ένα συνηθισμένο και ανησυχητικό φαινόμενο. Πολλοί κάτοικοι, μπροστά σε «ανεξήγητους θανάτους» ή άλλες ατυχίες, αποδίδουν τα γεγονότα σε μαγεία, οδηγώντας σε πράξεις αυτοδικίας και βίας κατά αθώων ανθρώπων. Αυτό το περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη για εκπαίδευση, αφύπνιση και ενίσχυση του κράτους δικαίου σε περιοχές όπου η δεισιδαιμονία μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες ακρότητες.