Με ιστιοπλοϊκό, με σκάφος ή και με το πλοίο της γραμμής, όποιος ταξιδεύει για τα σμαραγδένια λιλιπούτεια νησιά στο Ιόνιο, τους Παξούς και τους Αντίπαξους, βάζει πλώρη για τον παράδεισο. Εξωτικές παραλίες: πράσινα και τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και ψιλό βότσαλο. Φύση «οργιώδης»: αιωνόβιοι ελαιώνες, πυκνοί αμπελώνες και βλάστηση που φτάνει μέχρι το νερό. Εμπειρίες μοναδικές: ηλιοβασίλεμα στον κατάλευκο βράχο του Ερημίτη, εξερεύνηση σπηλιών και περπάτημα, για να ανακαλύψετε τις παλιές στέρνες. Σπάνιες απολαύσεις: γλυκόπιοτο κρασί, αλλά και πολυτελείς βίλες που θα σας χαρίσουν το όνειρο. Αυτές οι διακοπές στους Παξούς και Αντίπαξους θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σας για πάντα.
Νότια των Παξών, ένα νησί-παράδεισος με έκταση μόλις 3 τ.χλμ. οι Αντίπαξοι. Αδιαπέραστα μικρά δάση από σκίνα, κουκουναριές, πεύκα, μυρτιές, κυπαρίσσια και αμπέλια. Το τοπίο θα σας μαγέψει και θα σας προκαλέσει να το εξερευνήσετε.

Κολυμπήστε στις εξωτικές βαθυγάλανες παραλίες… Γαλαζοπράσινα διάφανα νερά, βυθός από λεπτόκοκκη άμμο ή λευκό βότσαλο. Σημειώστε αυτές τις παραλίες: Ορκός στους Παξούς, Βρίκα και Βουτούμι στους Αντίπαξους. Στο ταξίδι σας στο Ιόνιο, θα πρέπει να τις βάλετε σε προτεραιότητα.
Θαυμάστε το εντυπωσιακό κάστρο του Αγίου Νικολάου. Το κάστρο βρίσκεται πάνω στο ομώνυμο νησάκι κοντά στο λιμάνι του Γάιου έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Το ενδιαφέρον αυτό αξιοθέατο ξεκίνησε να κτίζεται το 1423 και ανακατασκευάστηκε το 1510 από τους Ενετούς. Το μυστικό του; Οι Ενετοί βασίστηκαν σε σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που υπάρχει ακόμη στο Αρχείο της Βενετίας.

Χαλαρώστε στις πολυτελείς & ονειρεμένες βίλες του νησιού. Στις διακοπές στους Παξούς η διαμονή είναι υψηλού επιπέδου. Για να κάνετε όλα τα όνειρά σας πραγματικότητα, μπορείτε να επιλέξετε μια από τις πολυτελείς πέτρινες βίλες με ιδιωτικές πισίνες και υπέροχη θέα στη θάλασσα, που κρύβονται μέσα στην οργιώδη βλάστηση.
Επισκεφτείτε το Γάιο, το πανέμορφο λιμανάκι-πρωτεύουσα. Το πλοίο έρχεται από το στενό θαλάσσιο δίαυλο που σχηματίζουν το λιμάνι του Γάιου και το νησάκι του Αγίου Νικολάου. Στην πόλη, που διατηρεί ακόμη χαρακτηριστικά της αρχικής Ενετικής ρυμοτομίας και αρχιτεκτονικής, ξεχωρίζουν το εντυπωσιακό κτήριο του αγγλικού κυβερνείου και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με την ομώνυμη στέρνα από πάνω της. Μπείτε στα παλιά μπακάλικα και τα καφενεία: κάποια από αυτά λειτουργούν από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Απαθανατίστε τον ιερό και αξιοθαύμαστο ελαιώνα αιώνων. Αιωνόβια δένδρα, με τα σημάδια εκατονταετιών πάνω στον κορμό τους, κρύβουν τον ήλιο και προσφέρουν παχιά σκιά. Για τους Παξινούς οι ελιές αυτές είναι ιερές. Η ιστορία του ελαιώνα των Παξών ξεκινάει από την περίοδο των Ενετών και είναι αξιοθαύμαστη.
Οι περίφημες λαξευτές στέρνες του νησιού. Δημιουργήθηκαν από ανάγκη, για να κρατούν το βρόχινο νερό που διέφευγε μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των Παξών. Σήμερα είναι χαρακτηριστικά μνημεία του πολιτισμού του νησιού, και φυσικά, ανήκουν στα αξιοθέατα των Παξών. Κοιτάξτε γύρω σας, όλο και μια παλιά στέρνα θα βρείτε.

Το μοναδικό σπάνιο κρασί των Αντίπαξων. Είναι γλυκόπιοτο, έχει χρώμα σκούρο, φτιάχνεται με τη χρήση ποικιλιών, όπως του φειδιά και του πετροκόρυνθου. Και είναι και σπάνιο, γιατί η παραγωγή είναι μικρή. Αξίζει να το δοκιμάσετε. Επομένως… ψάξτε το.
Η περιπετειώδης δυτική ακτή των Παξών είναι γεμάτη γκρεμούς και σπηλιές. Με το σκάφος θα συναντήσετε συνεχόμενες γράβες (σπηλιές) στο Αχάι, την τεράστια γράβα της Υπαπαντής, τον γκρεμό του Ερημίτη. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως είναι ο Ορθόλιθος, ένας πελώριος βράχος σε σχήμα μενίρ, όρθιος μέσα στη θάλασσα.
Λαδοφωτιές, πήλινα πιάτα, παλάντζες κρεμασμένες
Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1996 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παξών. Στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου (κτίσμα του 1906) στην άλλη πλευρά του Γαΐου που παραχωρήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Παξών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην αυλή μπορεί κανείς να δει τμήματα παλιών ελαιουργείων, δοχεία μέτρησης λαδιού, πέτρινα αντικείμενα χρήσης. Στην πρώτη αίθουσα και δεξιά της κεντρικής εισόδου υπάρχουν απολιθώματα, προϊστορικά εργαλεία, κλασικοί αμφορείς και σκεύη, όπλα ενετικά και νεότερα, νομίσματα διαφόρων εποχών και εργαλεία. Προχωρώντας ο επισκέπτης παίρνει μια ιδέα για τον τρόπο ζωής, τις ευκολίες κάποιας εποχής, μια πλούσια συλλογή ρούχων και εσωρούχων, το τετρακοσίων χρόνων κρεβάτι με τα αναπαυσόλια, καθώς και την κούνια του μωρού και διάφορα άλλα γυναικεία αξεσουάρ. Στην αίθουσα διαμορφωμένη ως κουζίνα εποχής ο επισκέπτης αντικρίζει διαφόρων ειδών λαδοφωτιές, πήλινα πιάτα, παλάντζες κρεμασμένες από το ταβάνι, οκάδες, λίτρες, χαλκώματα στον τοίχο, τη φωτιά έτοιμη να δεχτεί το τσουκάλι και το τραπέζι στρωμένο να καρτερεί τη νοικοκυρά να σερβίρει.
Το πυργωτό καμπαναριό και η σκαλιστή στέρνα
Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι προστάτης του νησιού των Παξών. Ο ομώνυμος ιερός ναός κτίστηκε από κατοίκους των Παξών (1737) και αναφέρεται στον κατάλογο των εκκλησιών του 1781. Έχει ωραίο πέτρινο τέμπλο με φορητές εικόνες και στο προαύλιο του Ναού υπάρχει μια σκαλιστή στέρνα πόσιμου νερού στο βράχο. Το πυργωτό καμπαναριό άρχισε να κτίζεται με παξινίτικη πέτρα το 1875 και ολοκληρώθηκε το 1912 από παξινούς τεχνίτες. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος Χαράλαμπος έδιωξε την πανούκλα (δηλ. το κουκούδι) από το νησί και δεν ξαναφάνηκε πια. Εικονίζεται στα πόδια του Αγίου Χαραλάμπη που θεωρείται διώκτης της. Ο λαός είχε προσωποποιήσει την επιδημική και θανατηφόρα αρρώστια και την θεωρούσε γυναίκα τυφλή, μαυροφορεμένη και άσχημη που γύριζε από σπίτι σε σπίτι και όποιον άγγιζε τον σκότωνε. Κυνηγημένη από τον προστάτη του νησιού ακούστηκε να φωνάζει «Λάμπη μ’ έκαψες» και φεύγοντας άφησε τα γράτσουνά της πάνω σε μια πίλα που ήταν κοντά στην εκκλησία.
Όλα τα viral video εδώ.