Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Το μυστικό της ευτυχίας στο πιάτο μας

Το μυστικό της ευτυχίας στο πιάτο μας. Πώς η διατροφή καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος! Ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ψυχική υγεία


Το μυστικό της ευτυχίας στο πιάτο μας. Η μάχη ενάντια στις εξουθενωτικές ψυχικές διαταραχές μπορεί να κερδηθεί, όχι μόνο με φαρμακευτική αγωγή, αλλά και με απλές, καθημερινές αλλαγές στη διατροφή μας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια σημαντική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Bond στο Queensland της Αυστραλίας. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: οι δίαιτες με περιορισμό θερμίδων και οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να μειώσουν δραστικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Το μυστικό της ευτυχίας στο πιάτο μας

Η έρευνα, η οποία περιέλαβε μια εκτεταμένη ανάλυση 25 μελετών με τη συμμετοχή 57.000 ενηλίκων, κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα. Οι δίαιτες με περιορισμό θερμίδων, όπου η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μειώνεται, συνήθως γύρω στις 1500 θερμίδες συνολικά, και συνδυάζεται με αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, φάνηκε να βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Αντίστοιχα, οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπου λιγότερο από το 30% της ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από λίπη (επίπεδο που συνιστάται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), φάνηκε να προσφέρουν ανακούφιση από το άγχος. Τα οφέλη αυτά ήταν ιδιαίτερα εμφανή σε άτομα με «αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο», δηλαδή σε όσους πάσχουν από παχυσαρκία ή αντίσταση στην ινσουλίνη (έναν πιθανό πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2).

Οι συγγραφείς της μελέτης, δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, δεν υπέθεσαν ακριβώς τους μηχανισμούς με τους οποίους η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει την ισχυρή σχέση μεταξύ διατροφής και διάθεσης, συχνά μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί μια αυστραλιανή μελέτη του 2017, που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine. Σε αυτήν, 33 άτομα με σοβαρή, ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή κατάθλιψη ακολούθησαν μια Μεσογειακή Διατροφή για τρεις μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η ομάδα αυτή παρουσίασε «σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση» στα συμπτώματα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που συνέχισε τη συνήθη διατροφή της.

Επιπλέον, πέρυσι, στοιχεία από 3.000 ενήλικες έδειξαν ότι, μετά από έξι χρόνια, όσοι ακολούθησαν τη Μεσογειακή Διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν την ακολούθησαν. Τα οφέλη των ινών για τη διάθεση επιβεβαιώθηκαν και σε μια ανασκόπηση 18 προηγούμενων μελετών, που δημοσιεύθηκε στο Nutritional Neuroscience το 2023. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας διαπίστωσαν ότι, για τα άτομα που θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης, κάθε επιπλέον 5 γραμμάρια ινών που προσθέτουν στη διατροφή τους συνδέεται με 5% μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων.

Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά ευρήματα, οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι η ποιότητα των δεδομένων που υποστηρίζουν αυτά τα συμπεράσματα είναι «χαμηλή» και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη επιβεβαίωση των μηχανισμών. Ως εκ τούτου, συνέστησαν όλους τους ασθενείς που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές να συζητήσουν εκ των προτέρων με έναν επαγγελματία υγείας (γιατρό ή διατροφολόγο) τυχόν αλλαγές στη διατροφή τους.

Είναι σαφές ότι η διατροφή διαδραματίζει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία από ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, πλούσιου σε φυτικές ίνες και φτωχού σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στην προσπάθεια για καλύτερη διάθεση και ψυχική ευεξία.

Ποια διατροφική αλλαγή θα σκεφτόσασταν να εφαρμόσετε στη ζωή σας για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας;

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!