Μαριναρισμένα παϊδάκια στη σχάρα, με σάλτσα γιαουρτιού
Συνοδεύονται τέλεια με μεγάλη σαλάτα εποχής.
Υλικά
- 1500γρ.-2 κιλά παϊδάκια αρνίσια
για τη μαρινάδα:
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια, το χυμό
- 3 σκ. σκόρδο λιωμένες
- 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ή λιγότερη ξερή)
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου (κατά προτίμηση φρέσκου)
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
- 2 κυπελλάκια στραγγιστό γιαούρτι
- 1/2 φλ. τσ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό)
- 1/2 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μέτριο μπολ χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα παϊδάκια. Τα τοποθετούμε σε γυάλινο ή κεραμικό σκεύος και τα αλείφουμε καλά με τη μαρινάδα ένα- ένα. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε 3-4 ώρες ή όλη η νύχτα στο ψυγείο να μαριναριστούν.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα γιαουρτιού, ανακατεύοντας πρώτα το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, το δυόσμο και τον μισό μαϊντανό και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε τη σάλτσα σε δύο μπολ, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και, αν θέλουμε και αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε (καλό θα ήταν να τη βγάλουμε από το ψυγείο 20′ πριν το σερβίρισμα).
Βγάζουμε τα παϊδάκια από το ψυγείο 45′ πριν το ψήσιμο. Αφαιρούμε την πολλή μαρινάδα, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, στο γκριλ του φούρνου ή σε μαντεμένιο τηγάνι-σχάρα για 4′-5′ από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πάχος τους. Τα σερβίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού, τηγανιτές πατάτες και μια φρέσκια σαλάτα.