Πισπιρίγκου: Τα φονικά πανάκια και οι «άμοιρες Ιφιγένειες»
Το ξέσπασμα της Ρούλας Πισπιρίγκου μετά την αγόρευση-κόλαφο της εισαγγελέως της έδρας – «Ντροπή σου», φώναζε η κατηγορούμενη
«Η Πισπιρίγκου πνίγει τα παιδιά, για ποιο λόγο, για να συνεχίσει ο γάμος της με τον Δασκαλάκη. Ο εγωκεντρισμός τής τρώει τα σωθικά. Θέλει να κρατήσει το σύζυγό της κοντά της. Υπερτερεί ο εγωισμός της για να ακολουθήσει να ζει το επίπλαστο όνειρο. Τι γίνονται τα κοριτσάκια; Άμοιρες Ιφιγένειες», ανέφερε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Βασιλική Δημοπούλου, η οποία ζήτησε την ενοχή της 36χρονης Ρούλας Πισπιρίγκου και για το θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας, μετά την καταδίκη της σε ισόβια για το θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.
Η εισαγγελική λειτουργός ξεκίνησε την αγόρευσή της από την υπόθεση του θανάτου της τριάμισι ετών Μαλένας, λέγοντας ότι «προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η Μαλένα δεν θα επανέλθει στη ζωή, καθυστέρησε είκοσι λεπτά να ειδοποιήσει τους γιατρούς. Η κατηγορουμένη χρησιμοποίησε πανάκι για να επιφέρει ασφυκτικό θάνατο στην κόρη της. Από πού αποδεικνύεται η ύπαρξη πανιού; Από την έλλειψη κακώσεων. Έτσι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί τραύμα». Νωρίτερα, είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι το κοριτσάκι αντιμετώπιζε μια ασθένεια η οποία ήταν «χαμηλού κινδύνου» και «συνηθισμένης μορφής». Τόνισε, μάλιστα, πως το παιδί διαγνώστηκε με την πάθηση σε πολύ αρχικό στάδιο και βάσει της κλινικής εικόνας του το ποσοστό ίασης ανερχόταν στο 90%.
Για την κατηγορούμενη στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μετά το θάνατο της κόρης της δεν βίωνε καμία θλίψη, προσθέτοντας ότι είχε άγχος μόνο για το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης και για το αν θα αποκαλυπτόταν εγκληματική ενέργεια.
Για το θάνατο της μόλις έξι μηνών Ίριδας, η εισαγγελέας τόνισε ότι και σε αυτή την περίπτωση η Ρούλα Πισπιρίγκου λειτούργησε άμεσα και γρήγορα, καθώς στο ίδιο δωμάτιο κοιμόταν η Τζωρτζίνα, και πάλι με πανάκι.
«Ποια είναι η αλήθεια; Ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανή την Ίριδα ήταν η κατηγορουμένη, στις 07.30. Ενήργησε σχεδόν σε κατάσταση ύπνου φράζοντας τις αεροφόρους οδούς. Λειτούργησε άμεσα γιατί δίπλα κοιμόταν η Τζωρτζίνα. Άσκησε πίεση για να γίνει γρήγορα. Και άφησε σημάδια. Αφού ολοκλήρωσε το εγκληματικό της έργο, άφησε και το πανάκι στην κούνια. Γιατί; Γιατί ήταν σκοτάδι, δεν άναψε το φως, αφού κοιμόταν η Τζωρτζίνα. Αδυνατούσε να διακρίνει τις κηλίδες στο σκοτάδι» είπε και συμπλήρωσε: «Η Πισπιρίγκου πνίγει τα παιδιά, για ποιο λόγο, για να συνεχίσει ο γάμος της με τον Δασκαλάκη. Ο εγωκεντρισμός τής τρώει τα σωθικά. Θέλει να κρατήσει το σύζυγό της κοντά της. Υπερτερεί ο εγωισμός της για να ακολουθήσει να ζει το επίπλαστο όνειρο. Τι γίνονται τα κοριτσάκια; Άμοιρες Ιφιγένειες. Αρκεί να είναι με τον Δασκαλάκη. Δείχνει άτομο που λειτουργεί μεθοδικά και μελετημένα. Την απώλεια της αγάπης προδίδει το ψυχρό της βλέμμα, που βρίσκεται σε συμφωνία με την παγωμάρα των δαχτύλων της».
Νωρίτερα, η εισαγγελέας, αναφερόμενη στο κίνητρο της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία, το απέδωσε στην εμμονή της με τον Μάνο Δασκαλάκη. «Η άρση των συνομιλιών δείχνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το χωρισμό από τον Δασκαλάκη. Συνομιλεί με την αδελφή της, τη μητέρα της, την πεθερά, τον πεθερό της, αλλά και το βιολογικό της πατέρα. Άπειρες κλήσεις. Το απόγευμα καλεί έναν αριθμό που συνδέεται με απόκρυφες τέχνες και αστρολογία. Δηλαδή, η Πισπιρίγκου προσπαθεί να επικοινωνήσει και με μέντιουμ» είπε η εισαγγελέας.
Μετά το θάνατο του δεύτερου παιδιού της οικογένειας, η παιδίατρος καλεί τον Δασκαλάκη λέγοντας ότι πρέπει να επισκεφθεί γενετικό κέντρο για την Τζωρτζίνα. «Και τι απαντάει; Θέλω να ξεκουραστώ, να ηρεμήσω. Κανείς δεν ανησυχεί για την Τζωρτζίνα. Ανταλλάσσουν ύβρεις με την κατηγορούμενη και προγραμματίζεται ραντεβού σε δικηγόρο. Εκείνη του στέλνει μήνυμα “να προσέχεις το παιδί” κι εξαφανίζεται. Πάλι για να αναστατωθεί ο Δασκαλάκης. Αυτή η γυναίκα δεν βιώνει καμία θλίψη. Κανένα ενδιαφέρον, έχει χάσει δύο παιδιά κι έχει ένα ακόμα. Μόνη της έγνοια είναι ο Δασκαλάκης. Η Τζωρτζίνα δεν αποτελεί την προτεραιότητά της. Η κοινωνία της Πάτρας πιστεύει εκείνη την περίοδο ότι υπάρχει γενετικό πρόβλημα και αυτοί, αντί να το εξετάσουν, συγκρούονται», είπε και περιέγραψε ότι λίγες ημέρες αργότερα «η Τζωρτζίνα έπαθε ανακοπή μέσα σε νοσοκομείο, όπου κατέστη τετραπληγική».
«Η εμμονή της είναι παθολογική. Η γυναίκα έχει ανάγκη στήριξης ψυχολογικής. Ρωτάει αν ο Δασκαλάκης φοράει βέρα και τι κάνει στο Facebook, ενώ έχει χάσει δύο παιδιά και αντιμετωπίζει πρόβλημα ένα τρίτο», κατέληξε η εισαγγελέας.
«Ντροπή σου! Πώς θα κοιμηθείς απόψε;», φώναξε με την ολοκλήρωση της εισαγγελικής πρότασης η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου, με την κατηγορουμένη να συμπληρώνει απευθυνόμενη στην εισαγγελέα: «Κάτι θα ’ξερα κι εγώ, που έλεγα στην απολογία μου ότι έχετε αποφασίσει!».
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ONtime Σαββατοκύριακο (8/3)