Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Το βίντεο της ActionAid για τους πρόσφυγες που συγκλονίζει!

Με το σύνθημα «Πρόσφυγας θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας»,  το βίντεο της Action Aid κάνει από το πρωί της Τρίτης το γύρο του διαδικτύου .

«Πριν τον πόλεμο, ήμασταν πολύ αγαπημένοι. Ήταν τόσο όμορφα εκεί που μέναμε. Η φύση, τα χωριά, οι πόλεις… Μετά καταστράφηκαν όλα. Φοβόμασταν συνέχεια. Για τη ζωή μας, για τη ζωή των αγαπημένων μας. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια μέλη της οικογένειάς μου να χάνονται κι αποφασίσαμε να φύγουμε. Μαζέψαμε ό,τι μπορούσαμε και τα βάλαμε στον ώμο. Θυμάμαι να φεύγουμε και να βλέπω πίσω μας φλόγες. Φτάσαμε στη θάλασσα. Ήμασταν πολλοί, κάποιοι από μακρινά χωριά, κάποιοι άλλοι γείτονες. Στριμωχτήκαμε σε μία βάρκα. Κάποιοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν. Θυμάμαι κλάματα, φωνές, πανικό και νερό, πολύ νερό. Περνάγαμε το Αιγαίο. Στο ταξίδι φοβόμασταν κι ελπίζαμε μαζί. Και μετά φτάσαμε εδώ, στη Λέσβο. Θυμάμαι την ανακούφιση όταν φτάσαμε στη στεριά, όταν ο πόλεμος ήταν πια πίσω μας.»

Η ActionAid συνάντησε πρόσφυγες στη Λέσβο και τους ζήτησε να διαβάσουν την παραπάνω ιστορία. Στη συνέχεια ζλητησε από τους συγκεκριμένους πρόσφυγες  να μαντέψουν σε ποιον μπορεί να ανήκει αυτή η ιστορία. Είναι η ιστορία των Σύρων, των Ιρακινών και των Αφγανών που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους; Η ιστορία μπορεί να μοιάζει σύγχρονη, αλλά ανήκει στη Μαρία Λεονταρίδου, η οποία το 1922 έχασε τα πάντα στη Σμύρνη και μπήκε σε μία βάρκα που τη μετέφερε στη Λέσβο.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Πρόσφυγες ήμασταν. Πρόσφυγες είναι. Πρόσφυγας θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. Είμαστε δίπλα τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το βίντεο κυκλοφορεί σήμερα που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία. Σε αυτήν την περίοδο 4,7 εκατομμύρια Σύροι έγιναν πρόσφυγες, ενώ από τις αρχές του 2015 σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Σύροι, διέσχισαν το Αιγαίο.

Πηγή: Parapolitika.gr

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!