Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

“Ανάδειξέ το”: Νέα θέματα από τον πολιτισμό, την υγεία και την ηθική

Με έντονο κοινωνικό, πολιτιστικό, και ηθικό προβληματισμό επιστρέφει απόψε Τρίτη, 12/01, στους αθηναϊκούς τηλεοπτικούς δείκτες το «Ανάδειξέ το», με σκοπό να ενημερώσει αλλά και να αμφισβητήσει ή να αναθεωρήσει μέχρι τώρα «γνωστές έννοιες» και κοινά αποδεκτές «αλήθειες».  Συντονιστείτε απόψε στις 21.00, φυσικά στο SBC!

Με τον γνωστό και γνώριμο ζήλο του για ενημέρωση επανέρχεται και σήμερα στις 21.00 στο SBC, το «Ανάδειξέ το», με , που έχουν ως στόχο τους την ουσιαστική ψυχαγωγία του τηλεθεατή. Απόψε στην εκπομπή, η συγγραφική αφήγηση υποδέχεται τις ιατρικές καινοτομίες, ο πολιτιστικός πλούτος τον ηθικό προβληματισμό, ενώ η αυλαία κλείνει με τρυφερά συναισθήματα, με ένα αφιέρωμα στην δύναμη της αγάπης και της προσφοράς.

Στο ξεκίνημα της εκπομπής, η Άννα Νικολαΐδη υποδέχεται κοντά της τον συγγραφέα, κο Κωνσταντίνος Μαρούγκας, ο οποίος παρουσιάζει το βιβλίο του «Ασυνήθιστα Μύρτιλλα», που αποτελείται από τριάντα αυτοτελή διηγήματα. Η θεματολογία, το χαρακτηριστικό αλληγορικό ύφος του συγγραφέα αλλά και τα συναισθήματα που αποπνέουν οι σελίδες κάθε διηγήματος αιτιολογούν το τίτλο του βιβλίου. Κάθε διήγημα είναι μικρό σε έκταση όπως και το μέγεθος ενός μύρτιλλου, έντονο σε χαρακτήρα όπως και το χρώμα του φρούτου, γεμάτο με τα έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα της «χαράς» και της «λύπης», όπως και η γλυκόξινη γεύση του καρπού. Μία ιδιαίτερη σειρά διηγημάτων από τις Εκδόσεις Φυλάτος, που  μαίνεται να αγγίξει ακόμη και τους πιο διστακτικούς αναγνώστες-ακροατές.

maroygas

Την σκυτάλη παίρνει στην συνέχεια το ανανεωμένο ένθετο υγείας της εκπομπής το οποίο επιμελείται σταθερά η εξειδικευμένη ιατρική ρεπόρτερ Ρούλα Σκουρογιάννη. Με έμφαση και προσήλωση στην ιατρική ενημέρωση του κόσμου, η παρουσιάστρια καλωσορίζει δίπλα της τον γενικό χειρούργο, κο Χρήστο Λιάκο με τον οποίο και θα αναπτύξουν το ιατρικό θέμα αντιμετώπισης της κήλης μέσω μία καινοτόμου μεθόδου με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Με τις γνώσεις και την εξειδίκευσή του στον τομέα της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της κήλης, ο ειδήμων γιατρός κάνοντας αρχικά μια εισαγωγή στα αίτια πρόκλησης της κήλης, εξηγεί τι είναι η «τεχνικήsandwich», καθώς και τον τρόπο της πρακτικής εφαρμογής της στον ασθενή. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου σε σχέση με άλλες; Ποιες οι πιθανότητες για μία ενδεχόμενη υποτροπή του ασθενή; Μία συνέντευξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τους πάσχοντες τηλεθεατές.

liakos 3

Επόμενος σταθμός του «Ανάδειξέ το» για απόψε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου η Άννα Νικολαΐδη συναντά την Αντιπρόεδρο και Επικεφαλή του Ιδρύματος, καΣοφία Ευφραίμογλου. Ξεκινά μια συζήτηση μεγάλης πολιτιστικής σημασίας και ενδιαφέροντος που αφορά στις δράσεις, στις εκθέσεις, στις παροχές και στις δραστηριότητες του Ιδρύματος στο πλαίσιο ενημέρωσης του κόσμου, και διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της Ελλάδας. Με το κλείσιμο της συζήτησης, είναι πλέον σαφές ότι λόγω του πλήθους των δραστηριοτήτων και επιλογών που παρέχει το Ίδρυμα στους επισκέπτες για την ενημέρωση και την ταυτόχρονη ψυχαγωγία τους, αποτελεί δικαίως πόλο έλξης τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

eyrai

Την συνέχεια της εκπομπής χαρακτηρίζει το αίσθημα του κοινωνικού και ηθικού προβληματισμού που -αν όχι καθημερινά- απασχολεί κάθε νοήμον άτομο σε πολλές φάσεις και εκφάνσεις της ζωής του ήδη από την μικρή ηλικία. Ποια είναι άραγε η πραγματική και ουσιαστική σημασία της έννοιας «Βιοηθική»; Την απάντηση έρχεται να δώσει στην Ρούλα Σκουρογιάννη ο Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής ΕΚΠΑ, κος Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης.

prvto

Σε ένα πολυπολιτισμικό κόσμο όπως αυτός στον οποίο ζούμε, η αλληλεπίδραση διαφορετικών ανθρώπων, λαών, πολιτισμών και κουλτούρων συμβάλλει αφενός στην ανάπτυξη του αισθήματος της «ανεκτικότητας» απέναντι στη διαφορετικότητα, ωστόσο δεν αναιρεί την διαφορετική αντίληψη και νοοτροπία κάθε λαού απέναντι στο τι θεωρείται «σωστό» και τι «λάθος». Ο ειδήμων καθηγητής κάνει μία ανάλυση ιδιαίτερου ανθρωπολογικού, πολιτισμικού και ηθικού ενδιαφέροντος, στην οποία εξηγεί ότι κάθε πράξη στην οποία προβαίνει το άτομο έχει και τις αντίστοιχες επιπτώσεις. Η ‘ορθότητα’ ή η  ‘ακαταλληλότητα’ κάθε απόφασης είναι σχετική, κι αυτό είναι όπως μας εξηγεί μέσα από απλοϊκά παραδείγματα  το αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης της Βιοηθικής. Μία συνέντευξη που δίνει τροφή για αυτοκριτική, προβληματισμό και σφαιρική σκέψη.

Τερματικός σταθμός του αποψινού επεισοδίου, είναι η συνέντευξη μίας εξέχουσας, και ιδιαίτερα κοινωνικά δραστήριας γυναικείας παρουσίας στην Άννα Νικολαϊδη, της κυρίας Μέρως Κεσεσίογλου. Πρόκειται για μία γυναίκα που εντυπωσιάζει με την έντονη δραστηριότητά της καθώς και με τον ζήλο της για κοινωνική και εθελοντική προσφορά. Πέρα από συγγραφέας, είναι και Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς και Πρόεδρος της ΜΚΟ Ελληνικής Δράσης Αφρικής, όπου ηγείται της εκπαίδευσης και της ειδικής φροντίδας παιδιών – φορέων του AIDS. Με την παραδειγματική της θέληση για βοήθεια, και μέσω του σοφού της λόγου στο βιβλίο της: «Η δύναμη της Αγάπης», των Εκδόσεων Πουρνάρα, αγγίζει την καρδιά κάθε ευαισθητοποιημένου ανθρώπου, δίνοντας κίνητρο για συλλογική προσπάθεια ανάπτυξης και προαγωγής του επιπέδου ζωής και διαβίωσης όσων το έχουν πραγματικά ανάγκη. Όπως άλλωστε δηλώνει και η ίδια συχνά: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ευτυχίσει μόνος του», μία φράση που αν κανείς την καλοσκεφτεί κρύβει μεγάλη δύναμη και σοφία. Στην συγκινητική αυτή συνέντευξη συμπεριλαμβάνεται κι ένα απόσπασμα της συνάντησης του Υφυπουργού Πελεγρίνη Θεοδόση με τον Γάλλο Χειρούργο Patrick Bui και τον γιό του Victor στο ΥΠΕΠΘ, στο πλαίσιο μία εθελοντικής δράσης.

kesesiogloy

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!