Εντυπωσιακό: Δες πως θα χάσεις 4-5 λίτρα λίπους… μόνιμα! (Φωτό)

 

Έχεις φανταστεί τον εαυτό σου χωρίς αυτά τα… ανεπιθύμητα λίτρα λίπους στην κοιλιά και γύρω από αυτή, το περίφημο “σωσίβιο”, που μόνο σωτηρίας δεν είναι; Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ για να προβληματίζεσαι ακόμη και να αναρωτιέσαι καθημερινά και βασανιστικά… “πως θα θα απαλλαγώ από την κοιλιά μου; Θα πονέσω; Θα μου στοιχίσει μια περιουσία”;

ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Κύρια ένδειξη της λιποαναρρόφησης είναι η απομάκρυνση τοπικού λίπους το οποίο δεν υποχωρεί με δίαιτα και σωματική άσκηση. Σκοπός δεν είναι η απώλεια βάρους αλλά η μόνιμη αλλαγή του σχήματος του σώματος. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι τα άτομα με φυσιολογικό περίπου βάρος και καλή ελαστικότητα του δέρματος. Ηλικιακός περιορισμός δεν υπάρχει. Μπορεί να ωφεληθούν άτομα από 16 έως 76 ετών.

Πώς γίνεται;
Προηγείται έγχυση (tumescent technique) με διάλυμα φυσιολογικού ορού που περιέχει τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη. Αυτό βοηθά στην ευκολότερη και ταχύτερη αναρρόφηση των λιποκυττάρων αλλά και στην πολύ λιγότερη απώλεια αίματος (λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλεί η αδρεναλίνη), επιτρέποντας έτσι αφαίρεση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους με ασφάλεια και λιγότερες μελανιές μετεγχειρητικά. Το λίπος απομακρύνεται με ειδικές λεπτές κάνουλες διαμέτρου 2-4 χιλιοστών.

Υπάρχουν τομές;
Μία έως δύο οπές διαμέτρου 2-3 χιλιοστών ανά περιοχή, οι οποίες μετά από μερικούς μήνες δεν είναι ορατές. Σε σκουρόχρωμα δέρματα μπορεί να υπάρχει υπέρχρωση στις τομές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πόσο λίπος μπορεί να αφαιρεθεί;
Συνήθως αφαιρούνται 2-3 λίτρα, αλλά σε εξατομικευμένες περιπτώσεις ανάλογα με τον σωματότυπο και το σωματικό βάρος μπορεί να αφαιρεθούν με ασφάλεια 4-5 λίτρα, χωρίς να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Τι είδους αναισθησία χορηγείται;
Συνδυασμός μέθης με τοπική αναισθησία (90% των περιπτώσεων). Σε μικρές περιοχές αρκεί η τοπική αναισθησία.

Έχει πλεονέκτημα η λιποαναρρόφηση με laser(laser assisted lipoplasty);
Η παγκόσμια εμπειρία με χρήση laser στην λιποαναρρόφηση Δεν έχει δείξει να είναι περισσότερο αποτελεσματική από την κλασική λιποαναρρόφηση και συνήθως συνδυάζεται με μεγαλύτερο χρόνο χειρουργείου, είναι ακριβότερη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι από την απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων, τα οποία παράγονται από την καταστροφή των λιποκυττάρων. Επίσης έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά με εγκαύματα και ρικνώσεις του δέρματος. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον όταν θα βελτιωθεί η τεχνολογία και αποδειχθεί βάσει πραγματικών και όχι κατευθυνόμενων μελετών ότι υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα και λιγότερες επιπλοκές, θα ξεκινήσουμε να το χρησιμοποιούμε στους ασθενείς μας.

Πόση απώλεια βάρους υπάρχει;
Θα υπάρχει μικρή διαφορά στο βάρος (εξαρτάται βέβαια από τον όγκο που θα αφαιρεθεί). Τις πρώτες ημέρες λόγω της κατακράτησης των υγρών θα υπάρχει αύξηση του βάρους (π.χ. σε μια λιποαναρρόφηση 2 λίτρων θα υπάρχει μια διαφορά βάρους 1-1,5 κιλό).

Πονάει;
Δεν υπάρχει έντονος πόνος. Με την λήψη αναλγητικών από το στόμα τις πρώτες ημέρες, ο ασθενής νοιώθει μούδιασμα και τράβηγμα στη χειρουργημένη περιοχή όπως μετά από έντονη γυμναστική, που υποχωρεί σταδιακά μετά από 4 έως 5 ημέρες.

Παραμονή στο νοσοκομείο
Συνήθως μετά από 3-4 ώρες ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του.

Το λίπος επανέρχεται;
ΌΧΙ. Επειδή ο αριθμός των λιποκυττάρων ανά περιοχή είναι σταθερός, τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται δεν επανέρχονται. Σε αυξημένη λήψη θερμίδων επειδή τα λιποκύτταρα λειτουργούν σαν δεξαμενές λίπους μπορεί να παχύνει κάποιος και στις περιοχές που έχει γίνει λιποαναρρόφηση, αλλά επειδή ο αριθμός των κυττάρων είναι μειωμένος δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη διαφορά. Αντίθετα οι περιοχές που δεν έχουν λιποαναρροφηθεί θα επηρεαστούν περισσότερο.

Ποιά είναι η μετεγχειρητική φροντίδα;
Υπάρχουν μικρά αδιάβροχα επιθέματα στις περιοχές των τομών οπότε ο ασθενής μπορεί να κάνει ντους από την επομένη ημέρα του χειρουργείου. Αμέσως μετά το χειρουργείο φοράει ένα ειδικό λαστέξ για ένα μήνα που το βγάζει μόνο για να κάνει μπάνιο και να πάει τουαλέτα.

Πότε φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα;
Σε 6 μήνες. Οι μελανιές συνήθως υποχωρούν σε 10-14 ημέρες και το μούδιασμα στο δέρμα σταδιακά σε μερικές εβδομάδες.

Επιστροφή σε εργασία – δραστηριότητες
Συνήθως σε 24 έως 48 μετεγχειρητικά επιστρέφουν στην εργασία (εξαρτάται από πόσες περιοχές λιποαναρροφήθηκαν και από τον όγκο που αφαιρέθηκε). Η γυμναστική επιτρέπεται μετά από 1 μήνα και το κολύμπι μετά από 3 εβδομάδες

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Τα τελευταία 6 χρόνια χρησιμοποιούμε σχεδόν σε κάθε χειρουργείο το συνδυασμό λιποαναρρόφησης και κοιλιοπλαστικής.

Ο συνδυασμός ταυτόχρονης λιποαναρρόφησης και κοιλιοπλαστικής έχει σαν αποτέλεσμα μόνιμη απώλεια λίπους, ελάττωση της περιμέτρου της μέσης, σύσφιξη των μυών της κοιλιάς και αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος σε ένα χειρουργείο, με ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών και του πόνου, γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα

Πώς είναι οι τομές;
Είναι μια οριζόντια τομή πάνω από το εφήβαιο που κρύβεται μέσα στο εσώρουχο ή το μαγιώ.
Το τελικό αποτέλεσμα της ουλής διαμορφώνεται σε 1 χρόνο. Τους πρώτους 3-4 μήνες είναι κόκκινη και σκληρή και με την πάροδο του χρόνου, αποχρωματίζεται και βελτιώνεται αλλά δεν εξαφανίζεται.

Τι αναισθησία χορηγείται;
Γενική ή επισκληρίδια νάρκωση.

Πόσος είναι ο χρόνος νοσηλείας;
24 ώρες.

Υπάρχει πόνος;
Η άποψη ότι η κοιλιοπλαστική είναι πολύ επώδυνη επέμβαση είναι μύθος. Υπάρχει μικρή ενόχληση (αίσθημα τραβήγματος) τα πρώτα δύο 24ωρα στις κινήσεις του ασθενή. Σπάνια χορηγείται παυσίπονο μετά το πρώτο 24ωρο.

Χρησιμοποιούνται επίδεσμοι μετεγχειρητικά;
Υπάρχει μόνο ένα αδιάβροχο επίθεμα κατά μήκος της τομής. Αμέσως μετά το χειρουργείο ο ασθενής φορά μια ελαστική ζώνη κοιλίας ή ένα λαστέξ.

Υπάρχουν παροχετεύσεις;
Συνήθως ναι, υπάρχουν δύο λεπτά σωληνάκια τα οποία βγαίνουν από δύο μικρές οπές στο τριχωτό του εφηβαίου και καταλήγουν σε ένα μπουκαλάκι.
Χρησιμεύουν για να παροχετεύονται τα υγρά που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα. Βγαίνουν όταν η παροχή των υγρών είναι κάτω από 40ml.

Υπάρχουν ράμματα;
Όλα τα ράμματα είναι απορροφήσιμα.

Πότε φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα;
Αν και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό από το πρώτο 24ωρο, το τελικό αποτέλεσμα το βλέπουμε σε 6 μήνες. Το έντονο οίδημα υποχωρεί σταδιακά τις 3 πρώτες εβδομάδες.

Μπορεί να μείνει έγκυος η ασθενής;
Ναι. Ιδανικά είναι καλύτερο να χειρουργείται μετά από τις εγκυμοσύνες καθώς μπορεί να υπάρξει χαλάρωση του δέρματος και ραγάδες.

Πότε μπορεί να γυμναστεί;
Σε 1.5 με 2 μήνες αλλά μπορεί να περπατά από την πρώτη εβδομάδα.

Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;
• Αιμάτωμα (1% στα δικά μας περιστατικά). Μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να πάει στο χειρουργείο για να παροχετευθεί το αιμάτωμα. Δεν επηρεάζεται καθόλου το τελικό αποτέλεσμα.
• Λοίμωξη (0% στα δικά μας περιστατικά).
• Σέρωμα (2% στα δικά μας περιστατικά). Πρόκειται για συλλογή διαυγούς υγρού κάτω από το δέρμα συνήθως 10-15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Σε μικρές ποσότητες απορροφάται μόνο του. Διαφορετικά το αναρροφούμε με μια λεπτή σύριγγα.
• Φλεβική θρόμβωση – πνευμονική εμβολή (0% στα δικά μας περιστατικά). Είναι η σοβαρότερη επιπλοκή που αποφεύγεται με τη χρήση ειδικών συσκευών που κάνουν μασάζ στις κνήμες κατά τη διάρκεια του χειρουργείου βοηθώντας έτσι τη συνεχή ροή του αίματος και με τη χρήση αντιπηκτικής αγωγής μετά το χειρουργείο.

Επηρεάζεται το αποτέλεσμα αν πάρω βάρος;
Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Αν κάποιος πάρει βάρος παχαίνει ομοιόμορφα στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά οι περιοχές που δεν έχουν λιποαναρροφηθεί θα επηρεαστούν περισσότερο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του συνδυασμού κοιλιοπλαστικής με λιποαναρρόφηση;
• Δύο επεμβάσεις σε ένα χειρουργικό χρόνο.
• Τέντωμα του δέρματος με ταυτόχρονη λέπτυνση της μέσης και της κοιλιάς
• Γρηγορότερη αποθεραπεία και επαναφορά στις δραστηριότητες.
• Λιγότερο επεμβατική μέθοδος (διατήρηση της αισθητικότητας χαμηλά στην κοιλιά, μικρότερη αποκόλληση των ιστών και διατήρηση των λεμφαγγείων και των νεύρων.

 


ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟY

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ 

ΚΡΑΝΙΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ 

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

LIFTING

ΜΕΙΩΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΒΡΑΧΙΩΝΩΝ

Ο Δρ Αλεξάνδρου είναι ο διευθυντής του μοναδικού στην Ελλάδα Κρανιοπροσωπικού Κέντρου, το οποίο είναι ένα από τα μόλις 9 αναγνωρισμένα στην Ευρώπη.

Από αυτήν τη θέση συνεχίζει τις δραστηριότητες του στον τομέα της κρανιοπροσωπικής αλλά και της αισθητικής χειρουργικής, ως Πλαστικός Χειρουργός και Γναθοχειρούργος.

www.kostasalexandrou.gr