Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Η Ντίνα Κώνστα στη Freddo: «Δεν μπορώ να βλέπω… Δύο ξένους!»

Εφημερίδα Freddo – Συνέντευξη στον  Νίκο Νικόλιζα

  Στη μνήμη των νεοτέρων καθιερώθηκε ως η ξανθιά δυναμική μεσόκοπη αστή «Ντένη Μαρκορά», πάνω στην οποία- ουσιαστικά- στήθηκαν οι «Δύο Ξένοι» των Ρήγα-Αποστόλου. Ωστόσο η Ντίνα Κώνστα, έχει μια μεγάλη θεατρική και τηλεοπτική ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 που θα την ζήλευαν ακόμα και οι πρωταγωνιστές περασμένων δεκαετιών. Αυθόρμητη, ειλικρινής, ήρεμη δίχως ποτέ να την απασχολεί η δημοσιότητα, αποφεύγει εδώ και πολλά χρόνια να δίνει συνεντεύξεις. Ηθοποιός με σπάνιο ήθος που όλοι οι συνάδελφοί της, «υποκλίνονται» σε αυτό της το χάρισμα.
Αφορμή για την συνέντευξή μας, στάθηκε η μεγάλη της αποχή από το θέατρο και την τηλεόραση, καθώς και η οικονομική κρίση η οποία ταλανίζει όλους τους Έλληνες. Η ίδια, άλλοτε προσπαθεί να ξεπεράσει κάποια ερώτηση αν δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία της και άλλοτε ευγενικά λέει: «παρακάτω». Ωστόσο η Ντίνα Κώνστα, παραμένει μια ηθοποιός που πάντα θέλεις να συζητήσεις μαζί της.  Για όλα. Ίσως ο ρόλος της Ντένης Μαρκορά σε κάνει να την δεις ως συνεντευξιαζόμενη σε ρόλο και όχι ως μια σπουδαία ηθοποιό με μεγάλο καλλιτεχνικό παρελθόν. «Ο συμβολαιογράφος», «Οι Φρουροί της Αχαϊας», «Το δις εξαμαρτείν», «Οι τρεις Χάριτες», «Το Μινόρε της Αυγής», «Χατζημμανουήλ», «Το σόι μας», «Δύο ξένοι», είναι μερικά από τα δεκάδες σήριαλ που έπαιξε από το 1975 έως και πριν μερικά χρόνια. Σήριαλ που έγιναν γνωστά χάρη στους ρόλους που υποδύθηκε εκείνη.
Την βρήκαμε στο σπίτι της, στο κέντρο της Αθήνας, που δεν έχει αποχωριστεί ποτέ. Ήρεμη, μιλάει στη Freddo για το τότε αλλά και το σήμερα. «Τρομάζω με όλα αυτά που γίνονται, όμως έχω ελπίδα. Αν φύγει και η ελπίδα από πάνω μας, δεν έχουμε κάτι άλλο να παραδώσουμε» λέει με την χαρακτηριστική της φωνή. Χαμηλών τόνων, δεν έχει μπλεχτεί ποτέ σε σκάνδαλα για χάρη της καριέρας της. Άλλωστε το ήθος της δεν της το επιτρέπει, μιας και μεγάλωσε με άλλες αρχές και γαλουχήθηκε στο θέατρο κοντά σε «κολοσσούς» της τέχνης. «Το κακό σήμερα είναι ότι ακούγονται πράγματα που σε καθηλώνουν σε σχέση με το επάγγελμά μας. Ας πούμε, σήμερα δεν σου δίνουν τα χρήματά σου, σε κοροϊδεύουν. Οι εποχές άλλαξαν. Κάποτε είχαμε μπέσα» λέει η Ντίνα Κώνστα γεμάτη πικρία για όσα γίνονται γενικότερα στις εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα. Την ρωτάμε για την αποχή της από την τηλεόραση. «Δεν μου λείπει. Μου έχουν γίνει προτάσεις, αλλά πρέπει να είναι κάτι καλό για να το κάνω. Άλλωστε τα κανάλια περνούν μεγάλη κρίση. Που να δουλέψεις τώρα…» λέει με παράπονο και συνεχίζει: «δεν νομίζω ότι θα με δείτε σύντομα στην τηλεόραση. Αφού δεν πληρώνουν, γιατί να πάω να δουλέψω; Για να ταλαιπωρούμαι; Ακόμα και τα έξοδα για να πάς εκεί που είναι τα studios τα πληρώνεις από την τσέπη σου», μας λέει. Την ρωτάμε αν της έχουν κάνει προτάσεις. Σταματάει και με ευγένεια λέει: «κάτι προτάσεις που μου έχουν κάνει, τις απέρριψα. Δεν ήταν αυτό που θα ήθελα να παίξω». Τον ελεύθερο χρόνο της η Ντίνα Κώνστα τον περνάει κυρίως διαβάζοντας. «Διαβάζω πάρα πολύ και βλέπω κυρίως BBC. Δεν θα το έλεγα ότι βλέπω ελληνική τηλεόραση. Με στεναχωρεί και δεν μου αρέσει. Σκέψου ότι δεν έβλεπα τηλεόραση, ούτε όταν έπαιζα εγώ σε ελληνικά σήριαλ. Προσπαθώ να βρω κάτι καλό στην ελληνική τηλεόραση… Ας πούμε το «Νησί», δεν είχα χάσει ούτε ένα επεισόδιο, όταν πρωτοπαίχτηκε. Είναι αξιόλογο και δεν σας κρύβω ότι ζήλεψα για έναν ρόλο. Μακάρι να γινόταν ακόμα μια τέτοια αξιόλογη δουλειά και θα έλεγα «ναι» σημειώνει η Ντίνα Κώνστα!

b8ba8b63fb85b0a4b324b97ac9bc4d1d_L

«Δεν βλέπω «Δύο ξένους»
Το 1996, η Ντίνα Κώνστα δέχεται πρόταση από το «αχτύπητο δίδυμο» Αλέξανδρο Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου για να κρατήσει τον βασικό ρόλο στους «Δύο Ξένους» για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Πρόκειται για την θρυλική πλέον Ντίνα Μαρκορά, έναν ρόλο που κατόρθωσε να καθιερωθεί στη μνήμη των νεοτέρων. Μοιραία λοιπόν η συζήτησή μας με την Ντίνα Κώνστα, πηγαίνει και στο συγκεκριμένο σήριαλ. Την ρωτάμε αν στις- πολλαπλές- επαναλήψεις του σήριαλ, το βλέπει. «Όχι, όχι. Δεν μπορώ και δεν θέλω. Ίσως και ο θάνατος του Νίκου {Σεργιανόπουλου} με έκανε να μην μπορώ να δω το σήριαλ. Το αποφεύγω. Αλλά και τότε που παιζόταν για πρώτη φορά, δεν είχα δει επεισόδια που έπαιζα, γιατί είχα παράλληλα και  θέατρο. Έτσι έχω… χάσει επεισόδια» λέει χαμογελώντας. Για την ιστορία, οι «Δύο Ξένοι» ξεκίνησαν το 1997 και ολοκληρώθηκαν το 1999 με τεράστια τηλεθέαση αλλά και μεγάλη τηλεοπτική διαφημιστική «πίττα». «Μην μένετε στους δύο ξένους που έγινε τεράστια επιτυχία και άξιζε πραγματικά. Έκανα και άλλες δουλειές σπουδαίες» λέει χαμογελώντας θέλοντας να μας θυμίσει την αδιαπραγμάτευτη μεγάλη της καριέρα στο θεατρικό σανίδι αλλά και στα τηλεοπτικά πλατό.
Την ρωτάμε για τα λάθη που τυχόν παρατηρεί στα σήριαλ και στο θέατρο που έχει παίξει. «Βεβαίως και τα βλέπω και κρίνω αναλόγως τον εαυτό μου. Εγώ ξεκίνησα από την κρατική τηλεόραση και τον «Συμβολαιογράφο». Το σημαντικό είναι ότι στην τηλεόραση αντιλαμβάνεσαι το λάθος σου αμέσως όταν το δεις. Στο θέατρο αργεί να λειτουργήσει αυτό, όμως και εκεί το καταλαβαίνεις. Αργείς, αλλά το καταλαβαίνεις».
Την ρωτάμε αν είναι αυστηρός κριτής στο επάγγελμά της. «Βεβαίως και είμαι με τον εαυτό μου. Προσπαθώ να διορθώνομαι. Όμως πλέον πέρασαν τα χρόνια. Τα λάθη είναι λάθη. Ωστόσο προσπαθώ και τώρα να τα βλέπω και να γίνομαι καλύτερη» λέει.
Η Ντίνα Κώνστα πάντα ήταν υπέρ των νέων ηθοποιών. Προσπαθεί όπως λέει η ίδια, να είναι κοντά τους.  «Φυσικά και βλέπω θέατρο. Βλέπω αυτά που θέλω αλλά και όσα έχουν να δώσουν πράγματα. Το θέατρο ανέκαθεν ήταν κοιτίδα πολιτισμού. Νομίζω ότι οι νέοι κάνουν αξιόλογα πράγματα και είμαι υπέρ του καλού θεάτρου και υπέρ των νέων που διαβάζουν και ακούνε και μια 3η γνώμη».

«Η ζωή της Μπέλλου, είχε μεγάλη κούραση…»

Ένας από τους τελευταίους και πιο σημαντικούς ρόλους της Ντίνας Κώνστα στο θέατρο, ήταν και αυτός της Σωτηρίας Μπέλλου. Ένας μονόλογος σχεδόν δύο ωρών, εξοντωτικός γεμάτος ψυχολογικά  σκαμπανεβάσματα. Την ρωτάμε αν την είχε γνωρίσει όταν εκείνη μεσουρανούσε στο πλευρό του Βασίλη Τσιτσάνη. Σκέφτεται.  «Όχι. Όχι, δεν την είχα γνωρίσει, όμως την είχα ακούσει πολλές φορές. Το ίδιο άκουσα και πολλούς συναδέλφους της και ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί της, προκειμένου να πάρω πληροφορίες και να πλάσσω τον κατάλληλο χαρακτήρα και να την «ακουμπήσω». Ωστόσο, ήταν τόσο εξοντωτικός ο μονόλογος αυτός που με ανάγκασε να σταματήσω. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να παραμείνω κι άλλο χρονικό διάστημα. Γιατί δεν ήταν μόνο η αφήγηση της Μπέλλου, αλλά η ίδια τα ξαναζούσε παράλληλα. Δεν ήταν γραμμικό έργο να πάρει ο ηθοποιός μια σειρά, αλλά είχε σκαμπανεβάσματα. Δεν είχε χρονική σειρά. Είχε μεταπτώσεις. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο εξουθενωτικό ήταν για μένα».
Την ρωτάμε αν της γίνονται προτάσεις ακόμα, παρά τα 78 χρόνια της. «Προτάσεις μου γίνονται, όμως εγώ τις αποφεύγω. Δεν ξέρω τι θα κάνω στο άμεσο μέλλον» τονίζει. Στο τέλος της συνέντευξης η Ντίνα Κώνστα κομπιάζει, συγκινείται, σταματάει να μιλάει, όταν την ρωτάμε για την έλλειψη των παλιών συναδέλφων της. «Μου λείπουν οι παλιοί φίλοι και καλλιτέχνες. Έφυγαν, φεύγουν και φεύγει και ένα κομμάτι από τη ζωή μου» λέει συγκινημένη!!!

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!