Societe Generale: Τι θα πει το ΔΝΤ για Ελλάδα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να τονίσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όμως το εκτελεστικό συμβούλιό του κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβει κάποια απόφαση για το εάν ο οργανισμός θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Αυτή είναι η εκτίμηση την οποία εκφράζουν οι αναλυτές της Societe Generale, εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Ταμείου.
Το Άρθρο IV του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το οποίο έπρεπε να δημοσιευτεί στα τέλη του 2016, αναμένεται σήμερα, και σε αυτό θα περιλαμβάνεται και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σημειώνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος. Στο προσχέδιο της έκθεσης, το οποίο διέρρευσε στα τέλη του Ιανουαρίου, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι ανεπαρκή. Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060.
«Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει και θα συζητήσει την έκθεση σήμερα. Όμως, ακόμα και εάν εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, δεν περιμένουμε την οποιαδήποτε απόφαση σε αυτή τη συνεδρίαση», αναφέρουν οι αναλυτές της Societe Generale. Όπως εξηγούν, η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα παρουσιαστεί σήμερα θα είναι προσωρινή, αφού σε αυτήν δεν έχουν συμπεριληφθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Η αναθεωρημένη ανάλυση, που θα περιλαμβάνει και τα νέα μέτρα, θα πρέπει να συνταχθεί πριν να μπορέσει το δ.σ. του ΔΝΤ να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο πρόγραμμα.
Ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας εντοπίζεται από τη SocGen στο γεγονός ότι ο νέος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ δεν είναι ακόμα γνωστός, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται να είναι λιγότερο θετικός απέναντι στην όποια εμπλοκή του Ταμείου στην Ελλάδα από ό,τι ήταν ο προκάτοχός του.
Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική για αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, οι οποίες θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν αρκετή στήριξη στα κοινοβούλιά τους για ένα πρόγραμμα που δεν θα έχει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Όπως και να έχει, με δεδομένο ότι το Ταμείο είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο πλαίσιο των θεσμών και κατ΄ επέκταση να πιέζει για μεταρρυθμίσεις, τονίζει η Societe Generale.
Πηγή:ependisinews.gr