Το «παραμελημένο» συστατικό που τονώνει τον μεταβολισμό – Πού θα το βρείτε
Φροντίζετε να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο για να διατηρήσετε την υγεία των οστών σας, σίδηρο για να αποφύγετε την αναιμία και επαρκή ποσότητα Ω3 λιπαρών οξέων για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας ενάντια στην καρδιοπάθεια και την άνοια. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι ευρέως γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία και στην ομαλή λειτουργία των επιμέρους συστημάτων και οργάνων του σώματος, άλλα όμως είναι κάπως «παραμελημένα», αφού οι ιδιότητές τους είναι λιγότερο γνωστές.
Ένα από αυτά τα συστατικά που παραμένουν στην… αφάνεια είναι η χολίνη, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα Β. Ο οργανισμός μας είναι σε θέση να συνθέσει από μόνος του μικρές ποσότητες χολίνης, όμως εξασφαλίζουμε επαρκή αποθέματα αυτής κυρίως μέσω της διατροφής μας.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Reviews, μόλις το 10% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν στους ασθενείς τους να λαμβάνουν χολίνη, γι’ αυτό και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη.
Η χολίνη παίζει βασικό ρόλο στον μεταβολισμό των λιπαρών. «Χωρίς τη χολίνη, όλες οι διεργασίες στις οποίες εμπλέκεται οδηγούν σε συσσώρευση λιπαρών και χοληστερόλης στο συκώτι, αντί οι ουσίες αυτές να μεταφέρονται με το αίμα» εξηγεί η διαιτολόγος Σάρα Πφλούγκρατ. Η συσσώρευση λιπαρών και χοληστερόλης στο συκώτι αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, πάθηση που συνδέεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο.
Δεν είναι όμως μόνο αυτή η συμβολή της χολίνης στην υγεία μας. Μελέτες δείχνουν ότι δρα επίσης ενάντια σε φλεγμονώδους δείκτες που συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια και παράλληλα ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η επαρκής πρόσληψη χολίνης παίζει ενδεχομένως ρόλο και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν 425 mg χολίνης την ημέρα, ενώ οι άνδρες 550 mg. Είναι αρκετές οι τροφές που μπορούμε να επιλέξουμε για να φτάσουμε την ποσότητα αυτή. Η βασικότερη είναι το αυγό, ο κρόκος του οποίου καλύπτει το 35% περίπου της ημερήσιας ποσότητας χολίνης που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Καλές πηγές χολίνης είναι επίσης το μοσχαρίσιο κρέας, τα χτένια, ο σολομός, το κοτόπουλο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το φιστικοβούτυρο.