Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τραβάει το σχοινί ο Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος

Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε άλλος Τούρκος βουλευτής σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Η προκλητική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP Κιλιτσντάρογλου ότι δήθεν η Ελλάδα έχει… καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.

Το ανησυχητικό με την δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως τα Ίμια (σαν Καρντάκ τα αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών) είναι δήθεν τουρκικό έδαφος είναι ότι η θέση αυτή καταγράφεται γραπτώς -δεν είναι δηλαδή απλώς μια λεκτική… υπερβολή- σε απάντηση ερώτησης Τούρκου βουλευτή του κεμαλικού CHP.

ΥΠΕΞ για δηλώσεις Τσαβούσογλου: Η ελληνική κυριαρχία στα Ιμια είναι αδιαμφισβήτητη

Το υπουργείο Εξωτερικών πέρασε στην αντεπίθεση μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με το που ανήκουν τα Ίμια. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση “η ελληνική κυρίαρχία στα Ίμια είναι αδιαμφισβήτητη”.

Αναλυτικότερα

“Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει”.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!