Αυξητική στήθους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Για φυσικό, όμορφο, ασφαλές και ανώδυνο αποτέλεσμα, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα:
- Κορυφαίο υλικό. Τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιούμε προθέσεις συμπαγούς σιλικόνης αμερικάνικης κατασκευής ( Mc Ghan, Mentor) καθώς και της τελευταίας τεχνολογίας αγγλικής κατασκευής Nagor με εγγύηση εφόρου ζωής.
- Ατραυματικό χειρουργείο. Χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα εργαλεία τα οποία παρέχουν φώς, δίνοντας τη δυνατότητα εργασίας με απόλυτη ακρίβεια και οικονομία κινήσεων. Ταυτόχρονα με ειδική διαθερμία γίνεται η επέμβαση αναίμακτα και με ακρίβεια χιλιοστού.
- Σωστή εκπαίδευση και εμπειρία
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;
Αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη (άνω των 18 ετών) και σε σπάνιες περιπτώσεις αμαστίας με την σύμφωνη γνώμη ενδοκρινολόγου, ψυχολόγου και γυναικολόγου στην ηλικία των 16 ετών.
Τι είδους αναισθησία χορηγείται;
Συνήθως ελαφριά γενική αναισθησία.
Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;
1 Ώρα
Πόσος χρόνος νοσηλείας χρειάζεται;
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ασθενής επιστρέφει σπίτι.
Υπάρχουν τομές;
Οι τομές εξατομικεύονται στον κάθε ασθενή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η τομή είναι στην υπομάστια περιοχή (μήκους περίπου 4 εκ. που εξαρτάται και από το μέγεθος της πρόθεσης) και καμουφλάρεται τελείως από το μαστό. Η τομή δίνει άμεση πρόσβαση για τη δημιουργία θήκης όπου θα τοποθετηθεί το ένθεμα. Για μερικούς μήνες είναι λίγο κόκκινη και σκληρή και προοδευτικά σε βάθος 1 χρόνου γίνεται μια πολύ λεπτή λευκή γραμμή. Σε περίπτωση υπερτροφικής ουλής είναι καλύτερα να είναι στην υπομάστια πτυχή ώστε να καλύπτεται από το μαστό. Σε περίπτωση που η ασθενής έχει μεγάλη θηλαία άλω η τομή μπορεί να γίνει περιθηλαία.
Τα μειονεκτήματα είναι ότι η ουλή δεν καλύπτεται από κάποια πτυχή δημιουργείται μια ουλή στον μαζικό αδένα η οποία μπορεί να επηρεάσει την γαλουχία και το θηλασμό και να εμποδίσει την ανίχνευση όγκων στη μαστογραφία.
Πού τοποθετούνται οι προθέσεις;
Μπορεί να τοποθετηθούν:
- Κάτω από το μαζικό αδένα (subglandular)
- Κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ (submascular)
- Κάτω από την απονεύρωση του μείζονα θωρακικού μυός (subfacial)
- Σε δύο επίπεδα, μερικώς κάτω από το μυ και μερικώς κάτω από την απονεύρωση του μυός (dual plane).
Στην μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών η πρόθεση συμπαγούς σιλικόνης τοποθετείται κάτω από την απονεύρωση του μείζονος θωρακικού μυός (subfacial).
Τα πλεονεκτήματα είναι:
- λιγότερος έως καθόλου πόνος,
- πιο μαλακός στην αφή μαστός,
- μηδαμινή κινητικότητα της πρόθεσης κατά την σύσπαση του μυός
- σε μαστούς που έχουν αδειάσει μετά από εγκυμοσύνη ή απώλεια βάρους υπάρχει ένα πιο ωραίο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Απαραίτητα προϋπόθεση η χρήση προθέσεων συμπαγούς σιλικόνης (στρογγυλές ή σταγονοειδούς σχήματος)που δεν δημιουργούν πτυχώσεις και διατηρούν ένα σταθερό σχήμα.
Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος;
Με την ατραυματική τεχνική που χρησιμοποιούμε δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος παρά ελάχιστη ενόχληση ( όπως όταν έχουμε γυμναστεί και την επόμενη ημέρα νοιώθουμε ένα μυικό πιάσιμο). Συνήθως υπάρχει ελαφρύ μούδιασμα της θηλής (υπαισθησία) ή αντίστροφα υπεραισθησία για μερικές ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς (60%) παίρνουν ελαφρά παυσίπονα για 1-2 ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι φεύγουν από το νοσοκομείο χωρίς να χρειάζονται καμμία αγωγή.
Επιστροφή στην εργασία
Σε δουλειά γραφείου μπορεί να επιστρέψει σε 48 ώρες ενώ σε χειρωνακτική εργασία σε 1 εβδομάδα.
Πότε επιτρέπεται η γυμναστική;
Άμεσα μετεγχειρητικά επιτρέπονται όλες οι κινήσεις των χεριών αλλά αεροβική γυμναστική επιτρέπεται μετά από 1 μήνα. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από 2 ημέρες.
Πότε επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή;
Συνιστάται αποφυγή από έντονη μάλαξη των μαστών για 3-4 εβδομάδες.
Θέση στον ύπνο
Συνίσταται να κοιμάται στο πλάι ή ανάσκελα.
Μπορεί να θηλάσει μετεγχειρητικά;
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θηλασμό.
Υπάρχουν μετεγχειρητικοί επίδεσμοι;
Δεν υπάρχουν επίδεσμοι-γάζες, παρά μόνο ένα αδιάβροχο επίθεμα στο σημείο της τομής. Η ασθενής φορά άμεσα μετεγχειρητικά ένα αθλητικό σουτιέν για 1 μήνα.
Πώς βρίσκουμε το σωστό μέγεθος;
Οι συμπαγείς προθέσεις βγαίνουν σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Στο πρώτο ραντεβού ο χειρουργός θα μετρήσει το μαστό και το θώρακα και θα προτείνει στην ασθενή τι ρεαλιστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δική της περίπτωση για να έχει ένα φυσικό και όχι κραυγαλέο αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόθεση τόσο πιο ψεύτικη δείχνει σαν αποτέλεσμα και τόσο αυξάνει ο κίνδυνος των επιπλοκών. Η ασθενής θα δει διάφορα μεγέθη τα οποία θα προβάρει στο σουτιέν της αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από το γιατρό στο χειρουργείο, όπου χρησιμοποιούνται διάφορα δοκιμαστικά μεγέθη και επιλέγεται αυτό που δίνει το πιο όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη ασθενή λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις της σε σχέση με το μέγεθος και το σχήμα. Η ίδια πρόθεση σε 10 διαφορετικά άτομα θα έχει 10 διαφορετικά αποτελέσματα.
Τα ενθέματα σιλικόνης προκαλούν κάποια νόσο;
Από τις μελέτες που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ότι τα ενθέματα σιλικόνης προκαλούν καρκίνο ή νόσο του συνδετικού ιστού.
Τι είδους ενθέματα χρησιμοποιούμε;
Τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιούμε ενθέματα συμπαγούς σιλικόνης Mc Ghan-Mentor-Nagor τα οποία δίνουν εγγύηση εφόρου ζωής για αστοχία υλικού (ποσοστό 0% στα δικά μας περιστατικά).
Οβάλ ή σταγονοειδή πρόθεση;
Θεωρητικά πιστεύεται ότι η σταγονοειδής πρόθεση έχει πιο φυσικό σχήμα. Στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών έχει εξαιρετικό αισθητικό-φυσικό αποτέλεσμα με στρογγυλές προθέσεις. Παρόλαυτα σε εξειδικευμένες περιπτώσεις προτιμούμε τις σταγονοειδείς προθέσεις.
Τα μειονεκτήματα των σταγονοειδών προθέσεων είναι:
- Σε ποσοστό 8-10% περιστρέφονται μέσα στο μαστό με αποτέλεσμα ένα αφύσικο σχήμα το οποίο χρειάζεται επανεγχείρηση (3 περιπτώσεις σε ασθενείς μας )με τοποθέτηση στρογγυλών προθέσεων με εξαιρετικό αποτέλεσμα.
- Αρκετά ακριβότερα
Μπορεί να γίνει μαστογραφία μετεγχειρητικά;
Η μαστογραφία γίνεται κανονικά εφόσον η πρόθεση τοποθετείται κάτω από την απονεύρωση του μυός. Πιθανόν να χρειαστεί να συνδυαστεί με υπερηχογράφημα ή κάποιες extra λήψεις.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
- Φλεγμονή (0% στα περιστατικά μας)
- Αιμορραγία (1 περιστατικό το οποίο χρειάστηκε παροχέτευση του αιματώματος με άριστα αποτελέσματα)
- Σχηματισμός ρικνωτικής κάψας
Η “κάψα” είναι ουλώδης ιστός ο οποίος σχηματίζεται φυσιολογικά γύρω από κάθε ξένο σώμα μέσα στον οργανισμό μας. Σε μερικές περιπτώσεις ο ουλώδης ιστός σκληραίνει και συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να αλλάζει το σχήμα του μαστού. Για τον σχηματισμό της παίζει ρόλο πόσο τραυματικό είναι το χειρουργείο (αιμάτωμα, κακοποίηση ιστών) και το είδος της πρόθεσης. Στα χέρια μας το ποσοστό είναι 0% . Η θεραπεία συνίσταται σε χειρουργική αφαίρεση της κάψας και επανατοποθέτηση της πρόθεσης.
Ευχαριστούμε τον Δρ Κωνσταντίνο Αλεξάνδρου –πλαστικό χειρουργό και διευθυντή του μοναδικού στην Ελλάδα Κρανιοπροσωπικού Κέντρου