Από Δευτέρα η τροπολογία Παππά
Μετά τη νέα αποτυχημένη απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχεδιάζει να επανακαταθέσει την προσωρινώς αποσυρθείσα τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών χωρίς άδεια, όχι όμως σήμερα, αλλά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και αφού εν τω μεταξύ θα επιμείνει στην πρόσκληση για διάλογο.
Και σε σημερινή του συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM όπως και χθες στο Σκάι, ο κ.Παππάς επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις για τη βελτίωση της τροπολογίας και αυτό το μήνυμα θα επαναλαμβάνει με δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.
Στόχος είναι να καταδείξει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο και στην (αναμενόμενη) άρνηση της αντιπολίτευσης να καταθέσει προτάσεις για μία τροπολογία, που αφορά στην εφαρμογή ενός νόμου τον οποίο δεν αναγνωρίζει, θα καταγγείλει κυρίως τη ΝΔ, ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καναλαρχών και δεν επιθυμεί να συμβάλλει στην ομαλή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν αλλαγές πχ όσον αφορά στο διάστημα των ημερών για το κλείσιμο των καναλιών χωρίς άδεια. “Εάν προτείνει κάποιος οι πέντε μέρες να γίνουν για παράδειγμα επτά, να το δούμε. Αυτοί που διαφώνησαν και προκάλεσαν θόρυβο για αυτό το θέμα, ας κάνουν τις προτάσεις τους και να το συζητήσουμε”, έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Η λογική όμως της τροπολογίας σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει η ίδια, προσέθεταν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, καθώς στόχος είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, δηλαδή η ρύθμιση του νέου τηλεοπτικού τοπίου.
Είναι σαφές από τις δηλώσεις του κ.Παππά χθες και σήμερα ότι η κυβέρνηση δε θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ (το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα και την ερχόμενη Τετάρτη, με άγνωστο όμως το χρονικό ορίζοντα της τελικής του ετυμηγορίας) για να προχωρήσει στην τροπολογία. Και αυτό καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Επικρατείας, δεν είθισται η διοίκηση να περιμένει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για να προχωρήσει σε εφαρμογή νομοθετικών αποφάσεων. Από την κυβέρνηση έχουν άλλωστε κατ επανάληψη δηλώσει ότι δεν μπορούν να φανταστούν ότι το ΣτΕ θα μπορούσε να κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο 4339.
Η γραμμή εν τω μεταξύ από χθες είναι άπαντες να υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός, πρώτον θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο status quo και δε θα γίνει νέα διαδικασία, και δεύτερον ότι το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στους καναλάρχες.
Την πρόθεση του Ant1 να ζητήσει πίσω τα χρήματά του από το Δημόσιο σε περίπτωση που ακυρωθεί ο νόμος Παππά ή αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού εξέφρασε άλλωστε εν τω μεταξύ ο managing director του σταθμού Στρατής Λιαρέλλης από το βήμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των τραπεζών σε Μέσα Ενημέρωσης και κόμματα.
Η κυβέρνηση δε θα περιμένει την κρίση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου, αλλά θα πρέπει να περιμένει την έκδοση μίας έτερης απόφασης, αυτή που αφορά στα ασφαλιστικά μέτρα κατά της οριστικής ανακήρυξης των υπερθεματιστών.
Και αυτό καθώς αφού εκδοθεί η απόφαση για τα ασφαλιστικά αυτά μέτρα (αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου), θα πρέπει να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση αδειοδότησης των τεσσάρων καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και εφόσον η τροπολογία Παππά έχει επανακατατεθεί και ψηφιστεί, θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που απαιτείται για το κλείσιμο των καναλιών που δεν πήραν άδεια.