8 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζετε για τα όνειρα!
Τα όνειρα αλλά και η σημασία τους εξακολουθούν να συναρπάζουν τους επιστήμονες καθώς αποτελούν ακόμη και σήμερα ένα μυστήριο, αφού δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τη σημασία τους.
Διαβάστε 8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τα όνειρα:
Οι ρόλοι των φύλων
Όταν πρόκειται για εφιάλτες, οι άνδρες και οι γυναίκες στοιχειώνονται από διαφορετικές σκέψεις, όπως συμπεραίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Όσον αφορά τους άντρες οι εφιάλτες τους έχουν να κάνουν με φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και σεισμούς. Από την άλλη, οι διαπροσωπικές και οι λεκτικές συγκρούσεις αποτελούν το βασικό συστατικό των άσχημων ονείρων των γυναικών, οι οποίες βλέπουν τέτοια όνειρα με διπλάσια συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες.
Θυμάστε τα όνειρά σας;
Μερικοί άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους σχεδόν κάθε πρωί , ενώ άλλοι τα θυμούνται, κατά μέσο όρο, μόνο 2 φορές το μήνα. Mελέτη στο περιοδικό Neuropsychopharmacology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που θυμούνται συχνότερα τα όνειρά τους έχουν πιο αυθόρμητη δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται διασταύρωση προσωρινού-βρεγματικού, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που σπάνια θυμούνται. Οι διαφορές δεν βρέθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ξύπνιοι. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που θυμούνται περισσότερα όνειρα αντιδρούν επίσης περισσότερο σε ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου (αλλά και όταν είναι ξύπνιοι) από ό, τι οι άνθρωποι που δεν θυμούνται συνήθως τα όνειρα τους.
Δεξιόχειρες VS Αριστερόχειρες
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο «αποθηκεύονται» τα όνειρα στη μνήμη μας είναι… το καλό μας το χεράκι. Σε μια μελέτη από 1.375 συμμετέχοντες, οι άνθρωποι που ήταν δεξιόχειρες ήταν πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους από τους αριστερόχειρες.
«Εικονική» εξαπάτηση
Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άντρες δεν είναι και τόσο πιστοί όταν κοιμούνται. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 306 ενήλικες, οι περισσότεροι ονειρεύονται κάποια τυχαία γνωριμία και όχι απαραίτητα την σύντροφο τους. Τα καλά νέα; Εκείνος εξακολουθεί να ξυπνάει δίπλα σας!
Ονειρευόμαστε σε πραγματικό χρόνο
Παρά τον μύθο που θέλει τα όνειρά μας να συμβαίνουν σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, στην πραγματικότητα τα όνειρα μπορούν να παίξουν για 20, 30, ακόμη και 60 λεπτά. Αυτό ισχυρίζεται ο Ρούμπιν Νάϊμαν, κλινικός ψυχολόγος που ειδικεύεται στην ολιστική ιατρική του ύπνου και των ονείρων στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Σύμφωνα με τον Νάϊμαν, τα όνειρα ξεκινάνε στην αρχή της νύχτας και επιμηκύνονται καθώς η νύχτα προχωράει.
Τα όνειρα και η ψυχολογία των παιδιών
Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε απέδειξε ότι τα παιδιά που ανέφεραν συχνούς εφιάλτες στην ηλικία των 12 ετών είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες για ψυχωσικές εμπειρίες στην εφηβεία.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Warwick, δήλωσε ότι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα με εφιάλτες και νυχτερινούς τρόμους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Περίπου 47 σε κάθε 1.000 παιδιά έχει κάποια μορφή ψυχωσικής εμπειρίας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από μια ανάλυση που δεν μπορεί να μας πει αν τα προβλήματα του ύπνου προηγήθηκαν των ψυχωτικών εμπειριών.
Οι εφιάλτες δεν προκαλούνται μόνο από φόβο
Τα άσχημα όνειρα είναι σίγουρα τρομακτικά, αλλά υπάρχουν και άλλα υποκείμενα συναισθήματα. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία καταγραφής ονείρων σε 331 άτομα και διαπίστωσαν ότι πολλοί εφιάλτες και κακά όνειρα προκλήθηκαν από συναισθήματα αποτυχίας, ανησυχίας, σύγχυσης, θλίψης ή και ενοχές.
Είναι λιγότερο πιθανό να θυμάστε ένα όνειρο αν σας ξύπνησε το… ξυπνητήρι
Το ξυπνητήρι εκτός του ότι σας επαναφέρει βίαια στον κόσμο μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε το όνειρό σας ακόμα κι αν είναι το τελευταίο. Ο καλύτερος τρόπος για να θυμόμαστε τα όνειρά μας, λέει ο Νάϊμαν, είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξυπνήσει σιγά-σιγά και χουζουρεύοντας. Απλά μην προσπαθήσετε πολύ σκληρά για να θυμηθείτε αυτές τις φευγαλέες εικόνες. «Αν κυνηγήσετε ένα όνειρο, τότε αυτό θα τρέξει μακριά», συμπληρώνει.
baby.gr