Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ελληνοτουρκική «μάχη» για μπακλαβά, ραβανί και λουκουμάδες

Οι Τούρκοι δίνουν εθνική διάσταση στις… ζαχαροπλαστικές διαφορές

Ελληνοτουρκική «μάχη» για μπακλαβά, ραβανί και λουκουμάδες. Οι Τούρκοι δίνουν εθνική διάσταση στις… ζαχαροπλαστικές διαφορές

Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση δεν περιορίζεται πλέον σε ζητήματα γεωπολιτικής ή ιστορίας, αλλά έχει φτάσει μέχρι και την… κουζίνα. Μετά την πρόσφατη διαμάχη γύρω από το κοκορέτσι και το τουρκικό «kokorec», τώρα η κόντρα αναζωπυρώθηκε με αφορμή τα παραδοσιακά γλυκά.

Αφορμή στάθηκε το Taste Atlas, η δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει και παρουσιάζει γεύσεις από όλο τον κόσμο. Σε πρόσφατη ανάρτησή του, παρουσίασε μια λίστα με «ελληνικά γλυκά», ανάμεσα στα οποία ξεχώριζαν ο μπακλαβάς, το ραβανί και οι λουκουμάδες. Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τουρκικά μέσα ενημέρωσης και χρήστες των κοινωνικών δικτύων, που υποστήριξαν ότι πολλά από αυτά τα εδέσματα ανήκουν στην τουρκική παράδοση.

Το Taste Atlas στο επίκεντρο

Η πλατφόρμα παρουσίασε 20 γλυκά σε οπτικό υλικό και 46 συνολικά στο κείμενο, στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο «Ανακαλύψτε τα ελληνικά γλυκά». Το περιεχόμενο προκάλεσε καταιγισμό σχολίων, κυρίως από την Τουρκία. Οι αντιδράσεις κινήθηκαν από την κατηγορία περί «κλοπής γαστρονομίας» έως ειρωνικά σχόλια για την ελληνική ζαχαροπλαστική παράδοση.

«Όλοι στα Βαλκάνια τα θεωρούν τουρκικά, μόνο οι Έλληνες πιστεύουν πως είναι δικά τους», σχολίασαν αρκετοί χρήστες, επιμένοντας ότι ακόμη και τα ονόματα ορισμένων γλυκών παραμένουν ίδια με τα τουρκικά. Κάποιοι έφτασαν να υποστηρίξουν πως «οι Έλληνες δεν ξέρουν να φτιάχνουν γλυκά» και ότι «οι Τούρκοι δίδαξαν στους Έλληνες την τέχνη της ζαχαροπλαστικής».

Οι ελληνικές αντιδράσεις

Από την άλλη πλευρά, Έλληνες χρήστες υπερασπίστηκαν την προέλευση των γλυκών, τονίζοντας ότι πολλά από αυτά έχουν τις ρίζες τους στη βυζαντινή παράδοση και ακόμη πιο πίσω, στην αρχαία Ελλάδα. Επικαλέστηκαν μάλιστα ιστορικές αναφορές για τη χρήση μελιού, ξηρών καρπών και σιροπιών στην αρχαιότητα, συνδέοντας τα σημερινά εδέσματα με μια μακραίωνη διατροφική κληρονομιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτουν τέτοιου είδους διαμάχες. Μόλις πριν λίγους μήνες, είχε σημειωθεί αντίστοιχη κόντρα για το ποντιακό ετλί εκμέκ, ενώ διαχρονικά οι δύο χώρες έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για τρόφιμα όπως ο καφές, το γιαούρτι και το τζατζίκι.

Γλυκά με κοινή ιστορία

Ο μπακλαβάς αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαμάχης. Ένα γλυκό που συναντάται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, με πολλές παραλλαγές, υλικά και τρόπους παρασκευής. Οι Έλληνες τον θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της δικής τους παράδοσης, ενώ οι Τούρκοι τον αναδεικνύουν σε «εθνικό γλυκό».

Το ίδιο ισχύει για το ραβανί, που σε άλλες χώρες ονομάζεται «ρεβάνι» ή «revani», αλλά και για τους λουκουμάδες, οι οποίοι έχουν καταγραφεί ως γλυκό ήδη από τα αρχαία ελληνικά χρόνια. Τα γλυκά του κουταλιού, τα λουκούμια, ο χαλβάς, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες συμπληρώνουν τη λίστα των αμφισβητούμενων εδεσμάτων.

Διαδικτυακή «μάχη»

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε κυρίως στα social media, με χιλιάδες σχόλια να κατακλύζουν την ανάρτηση του Taste Atlas. Από τη μία, Έλληνες που επικαλούνται την ιστορία και την πολιτιστική συνέχεια. Από την άλλη, Τούρκοι που μιλούν για «υιοθέτηση» ξένων παραδόσεων.

Οι «γαστρονομικοί πόλεμοι» Ελλάδας–Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην ουσία, αποκαλύπτουν το πώς η κουζίνα μετατρέπεται σε κομμάτι εθνικής ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όλα τα viral video εδώ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!