Κυβέλη Θεοχάρη: Η θεατρίνα που δούλεψε με τον Παπανδρέου και τον Σημίτη
Κυβέλη Θεοχάρη: Η θεατρίνα που δούλεψε με τον Παπανδρέου και τον Σημίτη και η απρόσμενη επιστροφή της
Η Κυβέλη Θεοχάρη, εγγονή της θρυλικής Κυβέλης, άφησε το δικό της αποτύπωμα στον κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου, μέσα από μια σύντομη αλλά χαρακτηριστική πορεία που σηματοδοτήθηκε από αξιοσημείωτες ερμηνείες. Γεννημένη στις 13 Σεπτεμβρίου 1924, ως κόρη της ηθοποιού Μιράντας Μυράτ και του Σπύρου Θεοχάρη, κι εγγονή της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ, η Θεοχάρη είχε το θέατρο στο αίμα της.
Η πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1954 με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο έργο «Ταξίδι αναψυχής». Ένα χρόνο αργότερα, εντάχθηκε στο θίασο της μητέρας της και του Λάμπρου Κωνσταντάρα, συμμετέχοντας στα έργα «Δύο άσπρα τριαντάφυλλα» και «Οι μαιτρέσσες του μπαμπά», ενώ παράλληλα έπαιρνε μέρος στις «ποιητικές απογευματινές» που οργάνωνε η Μιράντα Μυράτ στο Θέατρο Κυβέλης. Η ταλαντούχα ηθοποιός συνεργάστηκε επίσης με το θίασο Ηλιόπουλου – Φωτόπουλου, παίζοντας στις επιτυχημένες κωμωδίες του Αλέκου Σακελλάριου «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» και «Μια τσουκνίδα στις βιολέτες».
Η κινηματογραφική της διαδρομή ξεκίνησε το 1955 με την «Γκόλφω» του Ορέστη Λάσκου, όπου υποδύθηκε τη Σταυρούλα. Σημαντική στιγμή στην καριέρα της αποτέλεσε η ταινία «Η Άγνωστος» (1956), όπου είχε την τιμή να συμπρωταγωνιστήσει με τη γιαγιά της Κυβέλη, στο ρόλο της Ευτυχίας. Ακολούθησαν συμμετοχές σε κλασικές ταινίες της Finos Film, όπως «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), όπου έπαιξε το ρόλο της Αλέκας Κωνσταντινίδου, και «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα» (1962), δίπλα στον Κώστα Χατζηχρήστο. Άλλες αξιοσημείωτες εμφανίσεις περιλαμβάνουν τον «Ζηλιαρόγατο» (1956) και το φιλμ «Στουρνάρα 288» (1959).
Διαβάστε επίσης:
Ο «αστυνομικός» του σινεμά και ο σπουδαίος πρωταγωνιστής της όπερας
Παρά το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα, η Κυβέλη Θεοχάρη αποσύρθηκε νωρίς από την ενεργό δράση στο θέατρο και τον κινηματογράφο, γύρω στο 1960. Επέλεξε να ακολουθήσει άλλους δρόμους, εργαζόμενη ως ξεναγός αρχαιολογικών χώρων και διευθύντρια-συντονίστρια σε κρουαζιέρες. Αργότερα, ανέλαβε σημαντικές θέσεις στον πολιτικό στίβο, υπηρετώντας ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και αργότερα του Κώστα Σημίτη μέχρι το 1999.
Το 1999, πρωτοστάτησε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του Ινστιτούτου «Κυβέλη» στην Ερμούπολη της Σύρου, έναν πολιτιστικό φορέα αφιερωμένο στην έρευνα της θεατρικής ιστορίας και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Η επιστροφή της στα κινηματογραφικά δρώμενα έγινε το 2014, σε ηλικία 90 ετών, όταν πρωταγωνίστησε στη μικρού μήκους docufiction ταινία «Οι κόρες του χάους» του Αλεσάντρο Σπηλιωτόπουλος, μια συμπαραγωγή του Ινστιτούτου «Κυβέλη», που πραγματεύεται την ιστορία της σπουδαίας θεατρικής οικογένειας.
Η Κυβέλη Θεοχάρη-Ζωγραφίδη έφυγε από τη ζωή στις 7 Φεβρουαρίου 2017, στην Αθήνα, σε ηλικία 92 ετών. Παντρεύτηκε δύο φορές, αποκτώντας την κόρη της Βαλεντίνη Στεφανίδη-Ποταμιάνου από τον πρώτο της γάμο με τον Γιάννη Στεφανίδη.