Ανεμιστήρας ή κλιματιστικό; Δείτε πόσο κοστίζει η δροσιά στον καύσωνα
Ανεμιστήρας ή κλιματιστικό; Δείτε πόσο κοστίζει η δροσιά στον καύσωνα. Συμφέρει να αφήνετε τον ανεμιστήρα ανοιχτό όλη τη νύχτα; Υπολογισμοί και συμβουλές
Ανεμιστήρας ή κλιματιστικό; Δείτε πόσο κοστίζει η δροσιά στον καύσωνα
Σύμφωνα με υπολογισμούς που δημοσιεύτηκαν στο Infobae, ένας τυπικός ανεμιστήρας οροφής έχει μέση ισχύ από 15 έως 90 βατ ανά ώρα, ανάλογα με την ταχύτητα λειτουργίας. Αν υποθέσουμε μια μέση τιμή ισχύος στα 60 βατ και χρήση για οκτώ ώρες (μια τυπική διάρκεια νυχτερινού ύπνου), η κατανάλωση υπολογίζεται ως εξής:
ή . Κατά συνέπεια, σε βραδιές με υψηλές θερμοκρασίες, η κατανάλωση ενός ανεμιστήρα μπορεί να κυμανθεί από 0.12 έως 0.6 kWh, ανάλογα με το μοντέλο και την ενεργειακή απόδοση της συσκευής.
Η σύγκριση με το κλιματιστικό: Οικονομία vs. άνεση
Η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας είναι πραγματικά σημαντική αν συγκριθεί με ένα κλιματιστικό. Ένα κλιματιστικό μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 4 kWh για μια νύχτα συνεχούς λειτουργίας, καθιστώντας το πολύ πιο ενεργοβόρο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που αρκετά νοικοκυριά επιλέγουν μια υβριδική λύση: δροσίζουν τον χώρο με το κλιματιστικό για λίγη ώρα πριν κοιμηθούν και έπειτα το απενεργοποιούν, κρατώντας ανοιχτό μόνο τον ανεμιστήρα για διατήρηση της δροσιάς.
Ο ανεμιστήρας οροφής, πέρα από τη χαμηλή κατανάλωση, προσφέρει και καλύτερη θερμική άνεση, κυρίως λόγω της συνεχούς κυκλοφορίας του αέρα. Δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς χωρίς να ξηραίνει την ατμόσφαιρα, όπως μπορεί να συμβεί με το κλιματιστικό. Έτσι, με κόστος που παραμένει αισθητά χαμηλότερο, ο ανεμιστήρας αποτελεί ιδανική λύση για όσους αναζητούν οικονομία χωρίς να στερηθούν την απαραίτητη δροσιά κατά τις αποπνικτικές νύχτες του καύσωνα. Μπορείτε να συνδυάσετε έξυπνα τις συσκευές για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα;