Το Mouth Taping: Η νέα τάση του ύπνου που διχάζει
Το Mouth Taping: Η νέα τάση του ύπνου που διχάζει. Από τη “βιομηχανία δισεκατομμυρίων” των influencers στους κινδύνους για την υγεία
Το Mouth Taping: Η νέα τάση του ύπνου που διχάζει
Μια influencer, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι η χρήση ταινίας στο στόμα είναι η “ομορφιά της ζωής” που έχει βελτιώσει θεαματικά την εμφάνιση του προσώπου και της γνάθου της. Άλλη TikToker διαβεβαιώνει τους ακολούθους της ότι “δεν είναι placebo effect — κοιμάμαι πολύ καλύτερα από τότε που τη χρησιμοποιώ”, ενώ κάποιος άλλος υποστηρίζει ότι το mouth tape “σε βοηθά να ξυπνάς με περισσότερη ενέργεια” και προσθέτει ότι “βοηθά με το άγχος και… αν ροχαλίζεις, σε σταματάει”. Μάλιστα, ορισμένοι χρήστες το υιοθετούν χωρίς να θυμούνται καν τους αρχικούς λόγους, όπως μια γυναίκα που δήλωσε: “Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω. Το είδα στο TikTok και δεν θυμάμαι ποια είναι τα οφέλη. Αλλά με βοηθάει να κοιμάμαι!”.
Οι υποστηρικτές του mouth taping ισχυρίζονται ότι η πρακτική αυτή προσφέρει διάφορα οφέλη, κυρίως αισθητικής φύσης και βελτίωσης του ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι:
- Προλαμβάνει την αφυδάτωση του ευαίσθητου δέρματος γύρω από το στόμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα χειλιών και επιδερμίδας, προκαλώντας ρυτίδες, λεπτές γραμμές και σκισίματα.
- Μειώνει την ένταση στους μύες του προσώπου κατά τον ύπνο με κλειστό στόμα, αποτρέποντας τη δημιουργία ρυτίδων.
- Η αναπνοή από τη μύτη συμβάλλει στην καλύτερη λεμφική παροχέτευση, οδηγώντας σε πιο ξεκούραστη και λιγότερο πρησμένη όψη του προσώπου το πρωί.
- Ενισχύεται η λάμψη της επιδερμίδας, καθώς η αναπνοή από τη μύτη ευνοεί την καλύτερη οξυγόνωση και την κυκλοφορία του αίματος.
- Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, προσφέροντας περισσότερη ενέργεια και μειώνοντας το ροχαλητό και το άγχος.
Ωστόσο, παρά τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επιστήμη δεν έχει αποδείξει κανένα από αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη. Αντίθετα, πολλοί ειδικοί στον ύπνο και την ωτορινολαρυγγολογία εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή μπορεί να είναι επιβλαβής.
Ο Δρ. Brian Rotenberg, καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας – χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στο Schulich School of Medicine & Dentistry του Western University στο Λονδίνο του Οντάριο, δηλώνει χαρακτηριστικά: “τα υποτιθέμενα οφέλη που προωθούνται για αυτό — βελτίωση της άπνοιας, βελτίωση του ροχαλητού, βελτίωση της εμφάνισης της μύτης, βελτίωση της εμφάνισης της γνάθου — απλά δεν αποδεικνύονται στην πράξη.”
Οι ειδικοί τονίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η κάλυψη του στόματος κατά τον ύπνο, ειδικά για άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας.
- Κίνδυνος για άτομα με υπνική άπνοια: Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από υπνική άπνοια, μια επικίνδυνη κατάσταση όπου η αναπνοή σταματά για έως και ένα λεπτό, πολλές φορές μέσα σε μία ώρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συμβεί εκατοντάδες φορές κάθε νύχτα. Η κάλυψη του στόματος σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να περιορίσει σοβαρά τη ροή του αέρα, στερώντας από τον εγκέφαλο και το σώμα το απαραίτητο οξυγόνο.
- Αδιάγνωστη υπνική άπνοια: Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, περίπου 23,5 εκατομμύρια από τα άτομα που πάσχουν από άπνοια στις ΗΠΑ δεν έχουν διαγνωστεί. Η πάθηση αυτή, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, κατάθλιψη, ακόμα και πρόωρο θάνατο.
- Κίνδυνος ασφυξίας: Μια πρόσφατη ανάλυση του Δρ. Rotenberg και των συνεργατών του διαπίστωσε ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία ή η πρόσδεση του πηγουνιού για να παραμείνει κλειστό “μπορεί να ενέχει σοβαρό κίνδυνο ασφυξίας σε περίπτωση ρινικής απόφραξης ή αναγωγής”. Οι ρινικές αποφράξεις, που μπορεί να οφείλονται σε στραβό διάφραγμα, ρινικούς πολύποδες ή ακόμα και όγκους, δυσχεραίνουν την αναπνοή από τη μύτη, καθιστώντας επικίνδυνη τη χρήση ταινίας στο στόμα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χρήση ταινίας για το στόμα δεν είναι σκόπιμη χωρίς την προηγούμενη συμβουλή ενός ειδικού στον ύπνο ή ωτορινολαρυγγολόγου, καθώς οι κίνδυνοι υπερτερούν των ανυπόστατων οφελών που προωθούνται στα social media. Η υγεία του ύπνου είναι σοβαρή υπόθεση και απαιτεί επιστημονική προσέγγιση.