Τα δάκρυα της Αλίκης και η πίκρα για τον Σακελλάριο
Τα δάκρυα της Αλίκης και η πίκρα για τον Σακελλάριο. Η παράσταση που άναψε φωτιές και τους οδήγησε στις δικαστικές αίθουσες
Τα δάκρυα της Αλίκης και η πίκρα για τον Σακελλάριο. Το 1968, μία επιθεώρηση η οποία ανέβηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν στάθηκε η αφορμή ο Αλέκος Σακελλάριος και η Αλίκη Βουγιουκλάκη να πάνε στα δικαστήρια, έπειτα από μήνυση της σπουδαίας ηθοποιού. Η επιθεώρηση λεγόταν «Και μη χειρότερα» και ο Σταύρος Παράβας υποδυόταν την αείμνηστη ηθοποιό. Ο Σταύρος Παράβας έβγαινε στη σκηνή ντυμένος μαθήτρια και φορώντας μία ξανθιά περούκα, αποκαλούσε τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ «στραβοπόδη» και «χοντρό σαν βαρελάκι», ενώ σατιριζόταν η ηλικία της Βουγιουκλάκη, καθώς και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδί. Μάλιστα, εκείνη τη χρονική περίοδο η Αλίκη είχε δύο αποβολές.
Τα δάκρυα της Αλίκης και η πίκρα για τον Σακελλάριο
Μόλις η μεγάλη πρωταγωνίστρια πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της παράστασης, προχώρησε σε μήνυση εναντίον των συγγραφέων Γιώργου Τζαβέλα και Αλέκου Σακελλάριου και του θεατρικού επιχειρηματία Τάκη Μακρίδη, για «εξύβριση λόγω και έργω». Η ηθοποιός κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι παλιοί της συνεργάτες την εξευτέλιζαν ως γυναίκα και ως καλλιτέχνιδα, ενώ υπερασπίστηκε τον Παπαμιχαήλ.
Για το θέμα της μητρότητας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν απέκτησα παιδί, κύριε πρόεδρε. Θα μπορούσα να είχα όχι ένα, αλλά πολλά. Αλλά έχασα δύο παιδιά παίζοντας στα θέατρά τους». «Με θεωρούν γι’ αυτό πλάσμα ταπεινό, πλάσμα ανίκανο και με υβρίζουν με τα χειρότερα λόγια. Ποιοι; Αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό μου στις μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες», είπε και ξέσπασε σε κλάματα.
Ο κατηγορούμενος Αλέκος Σακελλάριος κατέθεσε τα εξής: «Με την Αλίκη συνεργαστήκαμε δέκα χρόνια. Στο διάστημα αυτό ωφελήθηκε και ωφελήθηκα». Για το θέμα της μητρότητας υποστήριξε ότι η Βουγιουκλάκη είχε δηλώσει δημόσια την επιθυμία της να αποκτήσει παιδί και σατίρισαν το γεγονός της προβολής. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι αποκαλούσαν «χοντρό» τον Παπαμιχαήλ, ο Αλέκος Σακελλάριος δήλωσε: «Εάν καταδικασθούμε γι’ αυτό, τότε δεν πρέπει να μείνει χοντρός στην Αθήνα που να μην υποβάλει μήνυση». Τέλος, έκλεισε την απολογία του λέγοντας: «Παράβας υπάρχει, κύριε πρόεδρε, παράβαση δεν υπάρχει».
Εν τέλει το δικαστήριο απεφάνθη την αφαίρεση των επίμαχων σημείων από τα κείμενα, ενώ επέβαλε στους συγγραφείς ποινή φυλάκισης 50 ημερών και χρηματικό πρόστιμο για ψυχική οδύνη 16.000 δραχμών στον καθένα, τα οποία ο Παπαμιχαήλ και η Βουγιουκλάκη δώρισαν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών.