Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Οι “Ήρωες” του βυθού: Εθελοντές καθαρίζουν το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου

Οι “Ήρωες” του βυθού: Εθελοντές καθαρίζουν το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου. Μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προστασία της μεσογειακής ζωής

Οι “Ήρωες” του βυθού: Εθελοντές καθαρίζουν το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου. Στα κρυστάλλινα νερά ανοιχτά της Αλοννήσου, ενός πανέμορφου νησιού στο ανατολικό Αιγαίο, εθελοντές δύτες ανέλαβαν δράση για έναν σκοπό ζωτικής σημασίας: τον καθαρισμό του βυθού από τα απορρίμματα που απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Ανάμεσα στα ευρήματά τους ήταν αποσυντεθειμένα πλαστικά μπουκάλια, ένα ελαστικό και μια σκουριασμένη αλυσίδα, μαρτυρώντας την ανθρώπινη επίδραση στο φυσικό περιβάλλον. Αυτή η συντονισμένη προσπάθεια εντάσσεται σε μια ευρύτερη δράση που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με απώτερο στόχο την προστασία και τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής.

Οι “Ήρωες” του βυθού: Εθελοντές καθαρίζουν το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου

Η πρωτοβουλία έλαβε χώρα σε μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας: στο μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 και εκτείνεται γύρω από την Αλόννησο. Το πάρκο αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας καταφύγιο για μια απίστευτη ποικιλία θαλάσσιων ειδών, φιλοξενώντας περισσότερα από 300 είδη ψαριών, καθώς και δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και μία από τις τελευταίες εναπομείνασες αποικίες της άκρως απειλούμενης φώκιας μονάχους-μονάχους. Η παρουσία αυτού του πάρκου έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης, τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού.

Η Θεοδώρα Φράνσις, μία 31χρονη δύτρια που συμμετείχε στη διήμερη δράση, δήλωσε στο Reuters ότι επισκέφτηκαν «τέσσερις με πέντε περιοχές για να εντοπίσουν απορρίμματα». Παρόλο που οι περισσότερες περιοχές ήταν καθαρές, βρέθηκαν αρκετά σκουπίδια σε συγκεκριμένα σημεία, ιδιαίτερα στο κεντρικό λιμάνι του Βότση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και δράση.

 

Η ρύπανση της Μεσογείου αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεκάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων μολύνουν τη θάλασσα κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Reuters. Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της. Συγκεκριμένα, έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της στο 30% των χωρικών της υδάτων έως το 2030. Επιπλέον, σχεδιάζει τη δημιουργία δύο ακόμη θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου 21 περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, συνολικής αξίας 780 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γιώργος Σαρελάκος, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean Rebreath που διοργάνωσε τον καθαρισμό, τόνισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης: «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πάντα. Πιστεύουμε πραγματικά στην ατομική ευθύνη των πολιτών και επενδύουμε σε αυτήν». Για τον ίδιο και τους άλλους συμμετέχοντες, η Αλόννησος αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα. «Αν κάθε νησί έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντός του, θα είχαμε πολλές περισσότερες Αλοννήσους στο Αιγαίο», κατέληξε ο Σαρελάκος, δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και έμπνευσης για ένα πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον για τις ελληνικές θάλασσες.


 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!