Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Απίστευτο: Φάλαινες όρκες φιλιούνται στο στόμα. Σπάνιο βίντεο

Απίστευτο: Φάλαινες όρκες φιλιούνται στο στόμα. Καταγράφηκαν στην Νορβηγία. Οι επιστήμονες δεν έχουν αποκωδικοποιήσει ακόμα αυτή τη συμπεριφορά

Απίστευτο: Φάλαινες όρκες φιλιούνται στο στόμα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της επιστημονικής καταγραφής, φάλαινες όρκες εντοπίστηκαν να «φιλιούνται» στη φύση. Το εκπληκτικό αυτό «ζευγάρι» παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης στο φιόρδ Kvænangen στη βόρεια Νορβηγία, προσφέροντας μια σπάνια ματιά στις κοινωνικές συμπεριφορές αυτών των θαλάσσιων γιγάντων.

Απίστευτο: Φάλαινες όρκες φιλιούνται στο στόμα. Σπάνιο βίντεο

 

 

Η ενέργεια, που περιγράφεται ως «φιλί», πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική σύνδεση των φαλαινών, όπως υποθέτουν οι ερευνητές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο φαλαινών διήρκεσε λιγότερο από δύο λεπτά. Σε αυτό το σύντομο διάστημα, αντάλλαξαν ένα «γαλλικό» φιλί, πριν απομακρυνθούν και κολυμπήσουν χωριστά.

Αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοια συμπεριφορά στην άγρια φύση, το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί παλαιότερα σε όρκες σε αιχμαλωσία. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1978 και περιγράφηκε ξανά το 2019 στο Loro Parque, έναν ζωολογικό κήπο στην Τενερίφη της Ισπανίας, που φιλοξενεί τρεις όρκες σε αιχμαλωσία.

Ο Javier Almunia, ερευνητής θαλάσσιων θηλαστικών και διευθυντής του Loro Parque, καθώς και συγγραφέας της μελέτης, τόνισε στο Live Science την εξαιρετική σπανιότητα αυτού του φαινομένου. «Οι φροντιστές όρκων σε διάφορες εγκαταστάσεις γνωρίζουν αυτή τη συμπεριφορά, αλλά η συχνότητά της είναι εξαιρετικά σπάνια – μπορεί να εμφανιστεί και μετά να μην παρατηρηθεί ξανά για αρκετά χρόνια», συμπλήρωσε.

Η επαφή του στόματος μεταξύ ζώων παρατηρείται σε ένα ευρύ φάσμα ειδών και μπορεί να υποδηλώνει ποικίλα κοινωνικά σήματα. Πολλά ζώα χρησιμοποιούν την στοματική επαφή για την ενίσχυση των δεσμών τους, όπως τα πρωτεύοντα, τα οποία φιλιούνται ή αγγίζουν τα χείλη τους ως ένδειξη εμπιστοσύνης και φιλίας. Στους σκύλους και τους λύκους, το γλείψιμο του στόματος, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, μπορεί να αποτελεί ένδειξη σεβασμού ή υποταγής προς ένα ανώτερο άτομο.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η παρατηρούμενη συμπεριφορά στις φάλαινες αποτελεί μια μορφή κοινωνικής σύνδεσης, παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στις φάλαινες μπελούγκα.


 

Ο Almunia αναφέρει ότι «το γλείψιμο της γλώσσας δεν έχει καταγραφεί σε άλλα είδη [πλην φαλαινών], αλλά παρόμοιες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με το στόμα έχουν παρατηρηθεί στις λευκές φάλαινες (π.χ. επαφή στόματος με στόμα). Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι, δεδομένης της ανατομίας τους, η στοματική επαφή μπορεί να αποτελεί ένα πιο ευέλικτο μέσο κοινωνικής επικοινωνίας σε σύγκριση με τα χερσαία θηλαστικά».

Προσέθεσε επίσης ότι «αυτή η συμπεριφορά μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών ή στην επίλυση συγκρούσεων, παρόμοια με τις συμπεριφορές περιποίησης ή συμφιλίωσης σε άλλα είδη με έντονη κοινωνικότητα».

Ωστόσο, χωρίς περαιτέρω έρευνα, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τι ακριβώς οδήγησε τις φάλαινες να επιδείξουν αυτή τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Οι ερευνητές, στην εργασία τους, υποθέτουν ότι το παρατηρούμενο δάγκωμα της γλώσσας μπορεί να είναι μια «τάση» συμπεριφοράς του κήτους, παρόμοια με το να τοποθετούν νεκρά ψάρια στο κεφάλι τους, μια συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί σε κάποιους πληθυσμούς. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της περίπλοκης κοινωνικής ζωής των φαλαινών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συνεχή έρευνα στα ανεξερεύνητα βάθη των ωκεανών.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!