Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τροφικές ευαισθησίες: Ένας “σιωπηλός” κίνδυνος για την καρδιά;

Τροφικές ευαισθησίες: Ένας “σιωπηλός” κίνδυνος για την καρδιά; Σύνδεση αντισωμάτων σε κοινά τρόφιμα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τροφικές ευαισθησίες: Ένας “σιωπηλός” κίνδυνος για την καρδιά; Μια πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό «The Journal of Allergy and Clinical Immunology» φέρνει στο φως μια δυνητικά ανησυχητική σύνδεση: η ευαισθησία σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα φιστίκια, θα μπορούσε να αποτελεί έναν μέχρι σήμερα υποτιμημένο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, ο αυξημένος αυτός κίνδυνος ενδέχεται να είναι συγκρίσιμος με τους κινδύνους που εγκυμονούν καθιερωμένοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις στην ιατρική κοινότητα.

Τροφικές ευαισθησίες: Ένας “σιωπηλός” κίνδυνος για την καρδιά;

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία χιλιάδων ενηλίκων σε βάθος χρόνου, αναλύοντας την παραγωγή αντισωμάτων IgE – ενδεικτικών μιας αλλεργικής αντίδρασης – ως απάντηση σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι συμμετέχοντες παρήγαγαν αυτά τα αντισώματα διέτρεχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετιζόταν με καρδιαγγειακά προβλήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η συσχέτιση παρέμενε στατιστικά σημαντική ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και το ιστορικό καπνίσματος. Η ισχυρότερη σύνδεση παρατηρήθηκε για την ευαισθησία στο αγελαδινό γάλα, ενώ σημαντική ήταν η συσχέτιση και για την τακτική κατανάλωση φιστικιών και γαρίδων.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι, ενώ η παρουσία αυτών των αντισωμάτων προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους σοβαρές τροφικές αλλεργίες, πολλοί ενήλικες που τα παράγουν δεν εμφανίζουν κλινικά εμφανή συμπτώματα αλλεργίας. Μάλιστα, η μελέτη κατέδειξε ότι η ισχυρότερη συσχέτιση με τον καρδιαγγειακό θάνατο παρατηρήθηκε σε άτομα που είχαν τα αντισώματα αλλά συνέχιζαν να καταναλώνουν τακτικά το “ένοχο” τρόφιμο, υποδηλώνοντας ότι δεν έπασχαν από σοβαρή τροφική αλλεργία. Αυτό το εύρημα θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που το σώμα αντιδρά σε χαμηλού επιπέδου, χρόνια έκθεση σε τροφικά αλλεργιογόνα.

Παρόλα αυτά τα ενδιαφέροντα ευρήματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν με προσοχή ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει οριστικά μια αιτιολογική σχέση μεταξύ των αντισωμάτων των τροφίμων και του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου. Αναγνωρίζουν την πιθανότητα να εμπλέκονται και άλλοι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες που δεν εξετάστηκαν στην παρούσα έρευνα. Επιπλέον, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσος να αυξάνει την ευαισθησία σε τροφικές αλλεργίες, αν και τα νέα αποτελέσματα τείνουν να υποστηρίξουν την αντίθετη υπόθεση. Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για διεξαγωγή περαιτέρω, πιο εστιασμένων μελετών προκειμένου να κατανοηθούν σε βάθος οι συνέπειες αυτού του σημαντικού ευρήματος, πριν προβούν σε οποιεσδήποτε συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν ή διαχειρίζονται τις τροφικές αλλεργίες και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην καρδιαγγειακή υγεία.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!