Eurovision: Αυτή είναι η χώρα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην ιστορία του διαγωνισμού
Eurovision: Αυτή είναι η χώρα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην ιστορία του διαγωνισμού. Το αρνητικό ρεκόρ της Νορβηγίας
Eurovision: Αυτή είναι η χώρα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην ιστορία του διαγωνισμού. Μπορεί να είναι μία από τις πιο ιστορικές χώρες στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και να έχει έχει καταφέρει να αποκομίσει μεγάλες στιγμές δόξας, αλλά ταυτόχρονα κατέχει και ένα ρεκόρ που δεν θα ήθελε να υπήρχε: τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην ιστορία του θεσμού. Παρά τις τρεις νίκες και τις έντεκα φορές στην πρώτη πεντάδα, η χώρα έχει βρεθεί πολλές φορές στις τελευταίες θέσεις, με μάλιστα τέσσερις συμμετοχές να μην σκοράρουν καθόλου.
Eurovision: Αυτή είναι η χώρα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην ιστορία του διαγωνισμού
Ας δούμε λοιπόν πώς η Νορβηγία κατάφερε να γράψει αυτή την αμφιλεγόμενη ιστορία στον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό της Ευρώπης. Από το ντεμπούτο της το 1960, η Νορβηγία έχει εμφανιστεί στον διαγωνισμό 62 φορές, με μοναδικές απουσίες το 1970 (λόγω διαφωνιών στη διαδικασία ψηφοφορίας) και το 2002 (λόγω υποβιβασμού). Ωστόσο, 11 φορές τερμάτισε τελευταία, ενώ τέσσερις από αυτές δεν έλαβε ούτε έναν βαθμό, καταγράφοντας απόλυτο μηδέν. Παρά τις στιγμές απογοήτευσης, η χώρα έχει ζήσει και μεγάλες νίκες, όπως με τις Bobbysocks (1985), τους Secret Garden (1995) και τον Alexander Rybak (2009). Όμως, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι η Νορβηγία παραμένει — στατιστικά — η χώρα με τις πιο ασταθείς επιδόσεις στον θεσμό.
Όπως διαβάζουμε στο wikepedia η πρώτη συμμετέχων της Νορβηγίας στον διαγωνισμό το 1960 ήταν η Νόρα Μπρόκστεντ, η οποία τερμάτισε τέταρτη με το “Voi Voi”, η οποία επέστεψε την την επόμενη χρονιά με το “Sommer i Palma”, όπου τερμάτισε έβδομη. Η Όσε Κλέβελαντ τερμάτισε στη συνέχεια τρίτη το 1966 με το “Intet er nytt under solen”, μετά την οποία η Νορβηγία θα αποτύγχανε να φτάσει στην πρώτη δεκάδα στις δεκατέσσερις από τις επόμενες δεκαπέντε προσπάθειές της, με εξαίρεση την έβδομη θέση των Bendik Singers το 1973. Πριν από το 1985, η Νορβηγία είχε λάβει μόνο μια βαθμολογία στην πρώτη δεκάδα σε έξι από τις είκοσι τέσσερις προσπάθειες και είχε τερματίσει τελευταία ίδιες φορές.
Οι Bobbysocks έδωσαν στη χώρα στην πρώτη νίκη το 1985 με το τραγούδι “La det swinge”. Η χώρα πέτυχε δύο ακόμη κορυφαία πέντε αποτελέσματα για τα επόμενα δέκα χρόνια, τόσο με την Καρολίνε Κρούγκερ το 1988 όσο και με τη Σίλιε Βίγκε το 1993, φθάνοντας στην πέμπτη θέση.
Η δεύτερη νίκη της Νορβηγίας ήρθε το 1995 με το κυρίως ενορχηστρωτικό Κελτικό εθνο-κομμάτι των Secret Garden, το “”Nocturne”. Το 1996, η Ελίζαμπεθ Αντρέασεν, που είχε κερδίσει το διαγωνισμό ως το ήμισυ των Bobbysocks, επέστρεψε ως σολίστ για να τερματίσει δεύτερη. Το 2003, ο Γιοστάιν Χάσελγκαρντ τερμάτισε τέταρτος.
Η Νορβηγία κέρδισε για τρίτη φορά το 2009, με το hit του Αλεξάντερ Ρίμπακ, το “”Fairytale”. Η βαθμολογία του τραγουδιού των 387 βαθμών ήταν το υψηλότερο σύνολο που κέρδισε ποτέ σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας μεταξύ 1975 με 2015 και πέτυχε επίσης το μεγαλύτερο περιθώριο νίκης: 492 βαθμοί συνολικά κατανεμήθηκαν μεταξύ των διαγωνιζόμενων χωρών το 2009, που σημαίνει ότι το “Fairytale” έλαβε το 78,7% από τους βαθμούς που θα μπορούσαν να ανταμειφθούν. Ο Ρίμπακ επέστρεψε στο διαγωνισμό το 2018 με το “That’s How You Write a Song”, όπου έλαβε τον υψηλότερο αριθμό βαθμών στον δεύτερο ημιτελικό, τερματίζοντας, όμως, στην δέκατη πέμπτη θέση στον τελικό. Παραμένει ο μόνος Νορβηγός συμμετέχων που κέρδισε έναν ημιτελικό, καθώς και ο μόνος δύο φορές νικητής ημιτελικών στην ιστορία του διαγωνισμού.
Το 2012, η Νορβηγία τερμάτισε τελευταία στον τελικό για ενδέκατη φορά. Η Νορβηγία έχει την αμφίβολη διάκριση ότι τερμάτισε τελευταία στον τελικό της Eurovision περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και μαζί με την Αυστρία, έχει λάβει “μηδέν βαθμούς” στο διαγωνισμό σε τέσσερις περιπτώσεις, το 1963, το 1978, το 1981 και το 1997.
Από την εισαγωγή του ημιτελικού γύρου το 2004, η Νορβηγία έφτασε την πρώτη δεκάδα επτά φορές. Οι Wig Wam τερμάτισαν ένατοι με το τραγούδι “In My Dreams” το 2005, η Μαρία Χαουκάας Στόρενγκ πέμπτη το 2008 με το “Hold On Be Strong”, ο Αλεξάντερ Ρίμπακ κέρδισε το 2009, η Μάργκαρετ Μπέργκερ τέταρτη το 2013 με το “I Feed You My Love”, ο Καρλ Έσπεν έφτασε στην όγδοη θέση το 2014 με το “Silent Storm”, οι Μόρλαντ & Ντέμπρα Σκάρλετ τερμάτισαν όγδοοι το 2015 με το “A Monster Like Me”, ο JOWST με τον Αλεξάντερ Γουάλμαν τερμάτισαν δέκατοι με το τραγούδι “Grab the Moment”, οι KEiiNO τερμάτισαν έκτοι το 2019 με το “Spirit in the Sky”, όπου κέρδισαν την τηλεψηφοφορία, και οι Subwoolfer που τερμάτισαν δέκατοι το 2022 με το “Give That Wolf a Banana”. Συνολικά, η Νορβηγία έχει έντεκα τερματισμούς στην πρώτη πεντάδα και είκοσι πέντε τερματισμούς στην πρώτη δεκάδα.