Σοκαριστική σύνδεση: Τα αγαπημένα σου σνακ “δηλητηριάζουν” τον εγκέφαλο;
Σοκαριστική σύνδεση: Τα αγαπημένα σου σνακ “δηλητηριάζουν” τον εγκέφαλο; Μπισκότα, αναψυκτικά και χοτ ντογκ ένοχα για Πάρκινσον
Σοκαριστική σύνδεση: Τα αγαπημένα σου σνακ “δηλητηριάζουν” τον εγκέφαλο; Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο online περιοδικό Neurology έρχεται να προσθέσει ανησυχία σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αγαπημένα σε πολλούς μπισκότα, τα δροσιστικά αναψυκτικά και τα δημοφιλή χοτ ντογκ, φαίνεται να συνδέεται άρρηκτα με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον.
Σοκαριστική σύνδεση: Τα αγαπημένα σου σνακ “δηλητηριάζουν” τον εγκέφαλο;
Όπως τονίζεται στο news-medical.net, οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης εστίασαν την προσοχή τους στα συμπτώματα που σηματοδοτούν το πρώτο στάδιο της νόσου, δηλαδή την έναρξη της διαδικασίας εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων. Αυτό διαφέρει από την παραδοσιακή έμφαση στα μεταγενέστερα και πιο εμφανή συμπτώματα του Πάρκινσον, όπως ο τρόμος, τα προβλήματα ισορροπίας και η επιβράδυνση των κινήσεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα πρώιμα σημάδια μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και δεκαετίες πριν από την πλήρη εκδήλωση της νόσου.
Στη μακροχρόνια αυτή μελέτη συμμετείχαν συνολικά 42.853 άτομα, με μέση ηλικία κατά την έναρξη τα 48 έτη, κανένα από τα οποία δεν έπασχε από Πάρκινσον. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν στενά για ένα χρονικό διάστημα που έφτανε έως και τα 26 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υποβάλλονταν σε τακτικά ιατρικά τεστ και συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια, με στόχο την καταγραφή τυχόν συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την έναρξη του Πάρκινσον. Μεταξύ αυτών των πρώιμων συμπτωμάτων περιλαμβάνονταν η διαταραχή του ύπνου REM, η δυσκοιλιότητα, ο ανεξήγητος πόνος στο σώμα, η μειωμένη ικανότητα αντίληψης των χρωμάτων, η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και η μείωση της αίσθησης της όσφρησης. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν αναλυτικά τις διατροφικές τους συνήθειες σε ημερολόγια γευμάτων για ένα διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών.
Στο μικροσκόπιο των ερευνητών βρέθηκαν μια ευρεία γκάμα υπερεπεξεργασμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων σος και αλοιφών, συσκευασμένων γλυκών, σνακ και επιδορπίων, αναψυκτικών που περιείχαν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, επεξεργασμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης και γαλακτοκομικών προϊόντων ή επιδορπίων με βάση το γάλα. Για τις ανάγκες της μελέτης, μια τυπική μερίδα αυτών των προϊόντων ορίστηκε ως ένα κουτάκι αναψυκτικού, 30 γραμμάρια πατατάκια, ένα κομμάτι κέικ, ένα χοτ ντογκ και μια κουταλιά της σούπας κέτσαπ.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε πέντε διακριτές ομάδες, ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε κατά μέσο όρο 11 μερίδες τέτοιων τροφίμων την ημέρα, ενώ η τελευταία ομάδα κατανάλωνε λιγότερες από τρεις μερίδες ημερησίως. Μετά από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα σημαντικό εύρημα: η ομάδα που κατανάλωνε τις περισσότερες μερίδες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είχε 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει τρία ή περισσότερα πρώιμα συμπτώματα Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες την ημέρα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συνειδητή επιλογή υγιεινών και μη επεξεργασμένων τροφίμων αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι για την οριστική επιβεβαίωση των ευρημάτων αυτής της μελέτης, θα χρειαστούν περαιτέρω ερευνητικές προσπάθειες. Μία από τις περιοριστικές παραμέτρους της παρούσας μελέτης ήταν ότι η ποσότητα των τροφίμων που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες καθορίστηκε αποκλειστικά με βάση τις δικές τους αναφορές και όχι μέσω κάποιου αντικειμενικού μετρητικού συστήματος.