Η άσκηση που “σβήνει” έως και οκτώ χρόνια
Η άσκηση που “σβήνει” έως και οκτώ χρόνια. Νέα επιστημονική μελέτη αναδεικνύει την ισχυρή αντιγηραντική δράση της προπόνησης με βάρη
Η άσκηση που “σβήνει” έως και οκτώ χρόνια. Η άσκηση αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, όμως τα οφέλη της φαίνεται να επεκτείνονται πολύ πέρα από την απλή ευεξία. Σύμφωνα με μια νέα, ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biology, η συστηματική άσκηση μπορεί να επιδράσει άμεσα στο βιολογικό μας ρολόι, επιτρέποντάς μας να “σβήσουμε” έως και οκτώ χρόνια από την βιολογική μας ηλικία.
Η άσκηση που “σβήνει” έως και οκτώ χρόνια
Παρόλο που προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη υπογραμμίσει τις αντιγηραντικές ιδιότητες της σωματικής δραστηριότητας, η συγκεκριμένη μελέτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προσδιορίζοντας την ιδανική μορφή άσκησης και τη συχνότητά της για την επίτευξη αυτού του αξιοσημείωτου αποτελέσματος, αξιοποιώντας αξιόπιστους βιολογικούς δείκτες. Τα ευρήματα της έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εβδομαδιαία αφιέρωση σε τρεις προπονήσεις με βάρη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή αναστροφή της βιολογικής μας ηλικίας, που φτάνει έως και τα οκτώ χρόνια.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της προπόνησης με βάρη στη διαδικασία της γήρανσης σε ένα ευρύ δείγμα 4.814 ανδρών και γυναικών, ηλικίας που κυμαινόταν από 20 έως 69 ετών και κατοικούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εστίαση των ερευνητών ήταν στην ανάλυση του μήκους των τελομερών, των προστατευτικών δομών DNA που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Τα τελομερή λειτουργούν αναλογικά με τα πλαστικά άκρα των κορδονιών των παπουτσιών, εμποδίζοντας το γενετικό υλικό να αποσυντεθεί ή να υποστεί βλάβες. Το μήκος των τελομερών θεωρείται ένας αξιόπιστος βιολογικός δείκτης της γήρανσης: όσο πιο μακριά είναι τα τελομερή, τόσο πιο “νεαρά” θεωρούνται τα κύτταρα.
Προκειμένου να διερευνήσουν εάν η προπόνηση με βάρη μπορεί να επηρεάσει το μήκος αυτών των κρίσιμων δομών, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες και ανέλυσαν το μήκος των τελομερών στα κύτταρα του αίματός τους. Επιπλέον, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν με λεπτομέρεια τη συχνότητα με την οποία ασκούνταν με δραστηριότητες που στόχευαν στην ενδυνάμωση των μυών τους, παρέχοντας έτσι πληροφορίες για το επίπεδο και τη συνέπεια της προπόνησης με βάρη.
Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της προπόνησης με βάρη και του μήκους των τελομερών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που αφιέρωναν περίπου 90 λεπτά την εβδομάδα σε ασκήσεις ενδυνάμωσης εμφάνισαν κατά μέσο όρο 3,9 χρόνια μικρότερη βιολογική γήρανση, όπως αυτή μετρήθηκε από το μήκος των τελομερών τους. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το εύρημα ότι για κάθε επιπλέον 10 λεπτά εβδομαδιαίας προπόνησης με βάρη, το μήκος των τελομερών ήταν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο. Όσοι δε συμμετέχοντες αφιέρωναν περίπου 180 λεπτά την εβδομάδα στην ενδυνάμωση των μυών τους – δηλαδή, πραγματοποιούσαν τρεις προπονήσεις διάρκειας μιας ώρας την εβδομάδα – συσχετίστηκαν με 7,8 χρόνια λιγότερη βιολογική γήρανση.