Το σεξ αντίδοτο στην κατάθλιψη: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Το σεξ αντίδοτο στην κατάθλιψη: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα. Το μυστικό της ψυχικής ισορροπίας ίσως κρύβεται στην κρεβατοκάμαρα
Το σεξ αντίδοτο στην κατάθλιψη: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα. Από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έως τα λιγότερο ερευνημένα αλλά εξίσου σημαντικά ψυχικά οφέλη, το συχνό σεξ έχει αναδειχθεί ως ένας ισχυρός σύμμαχος της σωματικής και ψυχικής μας ευεξίας. Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να προσθέσει σημαντικά δεδομένα σε αυτό το πεδίο, εστιάζοντας όχι μόνο στην ύπαρξη αυτών των ψυχικών ωφελειών, αλλά και στην ιδανική συχνότητα για την επίτευξη της πολυπόθητης ψυχικής ισορροπίας.
Το σεξ αντίδοτο στην κατάθλιψη: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Shantou κατέληξαν στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι μια και μόνο σεξουαλική επαφή την εβδομάδα είναι αρκετή για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, σε σύγκριση με άτομα που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο από μία φορά το μήνα. Μάλιστα, η μελέτη υποδεικνύει ότι η σεξουαλική επαφή μία έως δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα ψυχολογικά οφέλη.
Η συνολική ανάλυση των δεδομένων, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Journal of Affective Disorders, κατέδειξε ότι ένα εβδομαδιαίο “ραντεβού” για σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων διαταραχής της διάθεσης κατά 24%. Αυτή η προστατευτική επίδραση ήταν ακόμη πιο έντονη στους νεότερους ενήλικες, ηλικίας 20 έως 39 ετών, για τους οποίους τα ψυχολογικά οφέλη ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερα.
Η μεθοδολογία της μελέτης: Στοιχεία και αναλύσεις
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από 14.741 άτομα, ηλικίας 20 έως 59 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα και τη φύση της ερωτικής τους ζωής κατά τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, συμπλήρωσαν το Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποκάλυψαν ότι ενώ περίπου το 7,5% του συνόλου των συμμετεχόντων εμφάνιζαν μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα – οριζόμενη ως περισσότερο από μία φορά το μήνα – συσχετίστηκε στατιστικά σημαντικά με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ειδικότερα, όσοι διατήρησαν μια σταθερή συχνότητα μίας φοράς την εβδομάδα, φάνηκε να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα ψυχολογικά οφέλη.
Ενώ η μελέτη κατέδειξε μια γενικά θετική συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της σεξουαλικής συχνότητας και της ψυχολογικής ευημερίας, η πρόσθετη προστασία από την κατάθλιψη φάνηκε να φτάνει σε ένα σημείο κορύφωσης περίπου στις 103 φορές το χρόνο – που αντιστοιχεί σε περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα “σημείο κορεσμού” όσον αφορά τα επιπλέον ψυχολογικά οφέλη από την υπερβολικά συχνή σεξουαλική δραστηριότητα.
Η επιστημονική εξήγηση: Σύνδεση σώματος και ψυχής
Οι ερευνητές προτείνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί μια πολυδιάστατη εμπειρία που συνδυάζει άρρηκτα συναισθηματικά και σωματικά στοιχεία. Οι συχνές σεξουαλικές επαφές μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανακούφιση από το άγχος, στην ενίσχυση της οικειότητας και στην εμβάθυνση του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ των συντρόφων – παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην θωράκιση της ψυχικής υγείας.
Σε φυσιολογικό επίπεδο, το σεξ συνδέεται άμεσα με την απελευθέρωση ενδορφινών και άλλων σημαντικών νευροχημικών ουσιών, οι οποίες είναι ευρέως γνωστές για την ανεβαστική τους επίδραση στη διάθεση. Επιπλέον, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει και ως μια ήπια μορφή σωματικής άσκησης, η οποία από μόνη της έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την ψυχολογική ευεξία.
Οι ερευνητές εκφράζουν την ελπίδα ότι τα ευρήματα της μελέτης θα συμβάλουν στην ανάδειξη των σημαντικών συναισθηματικών οφελών του σεξ και θα υπογραμμίσουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάθλιψης. Προτείνουν δε, ότι η διατήρηση ενός μέτριου αλλά σταθερού επιπέδου σεξουαλικής δραστηριότητας – ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας υγιούς και ικανοποιητικής σχέσης – μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα υποστήριξης της συνολικής συναισθηματικής υγείας.