Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Η ξεχασμένη γωνιά του Ολύμπου με θέα στο Αιγαίο

Στην Άνω Σκοτίνα που συνδυάζει την ορεινή φύση με το γαλάζιο της θάλασσας

Εκτεταμένη ακτογραμμή, σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία, πλούσια βλάστηση, γραφικά χωριά με εντυπωσιακή θέα τόσο προς τον Όλυμπο όσο και στο Αιγαίο. Στην Πιερία μπορείτε να τα συνδυάσετε όλα αυτά μαζί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Η Άνω Σκοτίνα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της αρμονίας. Με το όνομα “Σκοτίνα” αναφέρονται τρεις διαφορετικοί οικισμοί: η Παραλία Σκοτίνας, που λειτουργεί ως παραθεριστικό κέντρο, ο κύριος οικισμός Σκοτίνα στους χαμηλότερους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων, και η Παλαιά Σκοτίνα, που είναι γνωστή και ως Άνω Σκοτίνα, χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων.

Η Παλαιά Σκοτίνα εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους μόνιμους κατοίκους της τη δεκαετία του 1970. Αυτή η εγκατάλειψη δεν ήταν η πρώτη στην ιστορία των Σκοτινιωτών. Το αρχικό χωριό των κατοίκων βρισκόταν στην περιοχή της Καλαμπάκας. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε μια άλλη τοποθεσία στα σύνορα Πιερίας-Θεσσαλίας, την οποία επίσης εγκατέλειψαν πριν φτάσουν στην Άνω Σκοτίνα. Και αυτός ο οικισμός εγκαταλείφθηκε σταδιακά, όταν οι κάτοικοι επέλεξαν να εγκατασταθούν στον σύγχρονο κύριο οικισμό Σκοτίνα, χαμηλότερα στους πρόποδες του Ολύμπου. Η Άνω Σκοτίνα λέγεται ότι χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες που ταξίδευαν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και δημιούργησαν αυτά τα όμορφα πέτρινα σπίτια που θαυμάζουμε σε πολλά σημεία της ορεινής και ημιορεινής Ελλάδας.

Η Άνω Σκοτίνα λέγεται ότι χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες που ταξίδευαν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα

Μερικά από αυτά τα σπίτια αναπαλαιώθηκαν με όμορφο τρόπο και το χωριό απέκτησε ξανά κάποια ζωή χάρη στην τουριστική ανάπτυξη. Καθώς περπατάτε στα στενά, θα νιώσετε την ιδιαίτερη αύρα ενός μέρους που έχει περάσει περιόδους ακμής και παρακμής. Φυσικά, μην περιμένετε πολυκοσμία, ακόμα και τη θερινή σεζόν. Η Άνω Σκοτίνα συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο τον Δεκαπενταύγουστο, στο πανηγύρι της μεγάλης εκκλησίας του χωριού.

Αρχιτεκτονικό trademark του χωριού η εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου, η οποία χρονολογείται από το 1862. Η εκκλησία κτίστηκε χάρη στον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Καλλίνικο, ο οποίος καταγόταν από τη Σκοτίνα και σήμερα τιμάται με μια προτομή. Κοντά στην εκκλησία, υπάρχει και ένας θεόρατος παμπάλαιος πλάτανος, με την κουφάλα στον κορμό του να φτάνει το μέγεθος πόρτας, όπως και ακόμα μια εκκλησία: ο ναός του Αγίου Αθανασίου τον οποίο θα είστε τυχεροί αν μπορέσετε να τον επισκεφτείτε, μιας και οι τοιχογραφίες του είναι ξεχωριστές.

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Στην Άνω Σκοτίνα λειτουργεί ξενώνας ο οποίος διαθέτει και ταβέρνα. Σίγουρα εδώ δεν θα έρθετε αν αναζητάτε κοσμοπολίτικες δραστηριότητες. Όμως, αξίζει να κάνετε μια στάση σε αυτή τη γωνιά του Ολύμπου, μόνο και μόνο για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα, είτε προς τις κορυφές του βουνού των Θεών, είτε προς τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. Θα κάνετε επίσης δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία ή ακόμα και off road οδήγηση.

Πώς (και που) θα πάτε

Η Άνω Σκοτίνα απέχει 406 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 112 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 44 χιλιόμετρα από την Πιερία. Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι μάλλον το πιο γραφικό ορεινό χωριό της περιοχής, σίγουρα το πιο τουριστικά αναπτυγμένο και αυτός λειτουργεί σαν «μπαλκόνι» του Ολύμπου. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός και θυμίζει σκηνικό ταινίας καθώς εδώ έγιναν γυρίσματα για τον Μεγαλέξανδρο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Μια από τις πολλές πηγές τις περιοχής

Ακόμη και αν κάνετε μια ολιγοήμερη εκδρομή στην περιοχή, «επιβάλλεται» μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό πάρκο στο Δίον. Ένας μεγαλειώδης αρχαιολογικός χώρος που ανασκάφηκε και αναδείχθηκε από τον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το ρέμα και οι καταρράκτες του Ορλιά. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αντίστοιχα φυσικά αξιοθέατα, εδώ η πρόσβαση είναι πανεύκολη αλλά το τοπίο εξίσου εντυπωσιακό. Εδώ, το καλοκαίρι μπορείτε και να βουτήξετε.

Ένα πεντανόστιμο τοπικό σνακ είναι το γλυκό κάστανο. Εξαιρετικό είναι και το τσίπουρο που στους πρόποδες του Ολύμπου παράγεται από κούμαρα. Ακόμη, η απόσταξή του έχει μια ιδιαιτερότητα, γίνεται τον Μάιο και όχι το φθινόπωρο.

Ιερός χώρος λατρείας αλλά και θερινή κατοικία   

Δίον. Η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων και ο ιερός χώρος του Δία στην περιοχή του Ολύμπου. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς ήταν μια από τις πρωιμότερες αποικίες των Ρωμαίων στον μακεδονικό χώρο. Την ύπαρξη του Δίου, αναφέρουν οι Στράβωνας και Λίβιος, χαρακτηρίζοντάς το «πόλις ουκ εν τω αιγιαλώ του Θερμαϊκού Κόλπου εστίν εν ταις υπωρείαις του Ολύμπου, αλλ’ όσον επτά απέχει σταδίους». Η πόλη αφιερώθηκε στον Δία και κάθε χρόνο τελούνταν θρησκευτικές τελετές, προς τιμήν του πατέρα των θεών. Για τους αρχαίους βασιλείς της Μακεδονίας, το Δίον αποτελούσε τη θερινή τους κατοικία και ως ιερό χώρο λατρείας, οι κάτοικοί του αποκαλούνταν Δίοι, Διείς και Διασταί.

Στη σύγχρονη εποχή, το γεγονός που έδωσε στο Δίον παγκόσμια αναγνώριση, είναι οι ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης, οι οποίες έφεραν στο φως μια από τις σπουδαιότερες Μακεδονικές πόλεις και ένα θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας.

Οι καταρράκτες Ορλιάς με τις δροσερές βάθρες

Στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του οικισμού Δίον βρίσκονται οι καταρράκτες Ορλιάς (Ουρλιάς), ένα μέρος ιδιαίτερου φυσικού κάλους του μυθικού βουνού. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, η φήμη του εξαπλώνεται συνεχώς και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες επισκεπτών ανηφορίζουν το δρόμο και περπατούν τα μονοπάτια που οδηγούν στις δροσερές βάθρες που αποτελούν μια όαση δροσιάς. Το ρέμα Ορλιά, διασχίζοντας τις πλαγιές του Ολύμπου σχηματίζει πολλούς καταρράκτες και βάθρες. Οι πιο εύκολα προσβάσιμοι καταρράκτες είναι δύο με τις βάθρες τους να βρίσκονται σε απόσταση μόνο 5 λεπτών με τα πόδια από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει το Δίον με το καταφύγιο Κορομηλιά. Ξεκινώντας από το εκκλησάκι, λίγα μέτρα παραπάνω στη στροφή του δρόμου, θα βρείτε το σηματοδοτημένο δρομάκι το οποίο οδηγεί στον πρώτο καταρράκτη. Ο δεύτερος καταρράκτης είναι πιο ψηλός και πιο επιβλητικός καθώς η βάθρα του είναι μεγαλύτερη και πιο βαθιά.

 

Όλα τα viral video εδώ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!