“Βόμβες φυτοφαρμάκων” οι φράουλες
“Βόμβες φυτοφαρμάκων” οι φράουλες. Το αγαπημένο φρούτο των παιδιών και των ενηλίκων κρύβει χημικές παγίδες με επιπτώσεις στην υγεία μας και στο περιβάλλον
“Βόμβες φυτοφαρμάκων” οι φράουλες. Οι φράουλες είναι, δίχως αμφιβολία, από τα πιο αγαπητά φρούτα στον κόσμο. Η γλυκιά τους γεύση, η ζωντανή τους όψη και η δροσερή υφή τις καθιστούν ακαταμάχητες σε κάθε ηλικία. Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο στη γεωργία, βρίσκονται πλέον διαθέσιμες σχεδόν όλο τον χρόνο, χάρη σε θερμοκήπια και νέες μεθόδους καλλιέργειας. Όμως πίσω από τη λαμπερή τους εμφάνιση, κρύβεται μια δυσάρεστη – και ανησυχητική – αλήθεια.
“Βόμβες φυτοφαρμάκων” οι φράουλες
Σύμφωνα με την ετήσια λίστα της Environmental Working Group (EWG) για το 2024, οι φράουλες βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας Dirty Dozen, δηλαδή των φρούτων και λαχανικών με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η EWG είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με διεθνή εμβέλεια, που αναλύει κάθε χρόνο χιλιάδες δείγματα αγροτικών προϊόντων.
Ακόμα πιο ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα ελέγχου που πραγματοποίησε το ιταλικό περιοδικό Il Salvagente: σε 15 δείγματα φράουλας που συλλέχθηκαν από γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Lidl, Carrefour, Coop, κ.ά.), εντοπίστηκαν ίχνη από 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα, με ορισμένα εξ αυτών να έχουν απαγορευτεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρότι οι συγκεντρώσεις δεν ξεπερνούσαν τα νόμιμα όρια, το γεγονός ότι βρέθηκαν πολλαπλά φυτοφάρμακα στο ίδιο δείγμα προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ειδικά όταν κάποια από αυτά:
- Κατηγορούνται για καρκινογένεση.
- Συνδέονται με βλάβες στο νευρικό σύστημα.
- Απειλούν την ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού.
- Επιδρούν καταστροφικά στις μέλισσες, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επικονίαση και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την καθημερινή μας διατροφή;
Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε τις φράουλες από το τραπέζι μας, αλλά η επιφυλακτικότητα είναι πλέον απαραίτητη. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο έκθεσης σε χημικά υπολείμματα, καλό είναι να:
- Προτιμούμε φράουλες βιολογικής προέλευσης, ειδικά για παιδιά και ευπαθείς ομάδες.
- Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα με ξίδι ή μαγειρική σόδα, καθώς το απλό νερό δεν επαρκεί.
- Ενημερωνόμαστε για τις πηγές προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουμε.
- Ασκούμε πίεση για αυστηρότερους ελέγχους και διαφάνεια στις ετικέτες τροφίμων.
ρόλος του καταναλωτή: από παθητικός δέκτης σε ενεργός διεκδικητής.
Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα προς την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος. Όσο περισσότεροι καταναλωτές απαιτούν καθαρά, ασφαλή και διαφανή τρόφιμα, τόσο περισσότερη πίεση ασκείται στους παραγωγούς και τα συστήματα ελέγχου. Οι φράουλες μπορεί να παραμένουν ένα αγαπημένο φρούτο – αλλά πρέπει να ξέρουμε τι τρώμε.