Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τα κοτόπουλα ένοχα για πρόωρο θάνατο και καρκίνο

Τα κοτόπουλα ένοχα για πρόωρο θάνατο και καρκίνο. Τι αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα από την Ιταλία. Δεδομένα που ανατριχιάζουν

Τα κοτόπουλα ένοχα για πρόωρο θάνατο και καρκίνο. Το κοτόπουλο έχει εδώ και χρόνια καθιερωθεί στη διατροφή ως η πιο ασφαλής και υγιεινή πηγή ζωικής πρωτεΐνης. Ωστόσο, νέα επιστημονική έρευνα από την Ιταλία αμφισβητεί αυτή την αντίληψη, φέρνοντας στο προσκήνιο σοβαρές ανησυχίες για την κατανάλωση λευκού κρέατος.

Τα κοτόπουλα ένοχα για πρόωρο θάνατο και καρκίνο

 

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας της Ιταλίας διαπίστωσαν πως η κατανάλωση άνω των 300 γραμμαρίων κοτόπουλου την εβδομάδα μπορεί να συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, με ιδιαίτερη έμφαση στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients, ανέλυσε δεδομένα από 4.869 ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για σχεδόν δύο δεκαετίες (19 έτη). Καταγράφηκαν λεπτομέρειες για τη διατροφή τους, τις καθημερινές συνήθειες, την υγεία και τους δημογραφικούς τους παράγοντες.

Κατά την περίοδο αυτή, 1.028 άτομα κατέληξαν, ενώ από τις συνολικές ποσότητες κρέατος που καταναλώθηκαν, το 41% αφορούσε λευκό κρέας, και το 29% ήταν κοτόπουλο.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως όσοι κατανάλωναν πάνω από 300 γραμμάρια κοτόπουλου την εβδομάδα, είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 100 γραμμάρια. Για τους άνδρες, το ποσοστό ήταν ακόμη πιο ανησυχητικό, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν 2,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του πεπτικού.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο λόγος για αυτή τη σύνδεση, οι ερευνητές προτείνουν αρκετές υποθέσεις:

  • Το υπερβολικό ψήσιμο του κοτόπουλου μπορεί να παράγει καρκινογόνες ενώσεις (όπως ετεροκυκλικές αμίνες).
  • Ο τρόπος εκτροφής και η διατροφή των κοτόπουλων μπορεί να εμπλέκονται, αφού συχνά περιλαμβάνουν ορμόνες και φυτοφάρμακα.
  • Οι ορμονικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και οι διατροφικές επιλογές, ίσως παίζουν ρόλο. Οι γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα, φαίνεται να επιλέγουν συχνότερα πιο υγιεινές τροφές και μικρότερες μερίδες.

Παρ’ όλα τα ανησυχητικά στοιχεία, οι επιστήμονες σημειώνουν πως πρόκειται για παρατηρητική μελέτη – δηλαδή, δεν αποδεικνύει αιτιακή σχέση, αλλά απλώς υποδεικνύει συσχετίσεις.

Επιπλέον, δεν υπήρξαν λεπτομερή δεδομένα σχετικά με:

  • Το είδος κοπής του κοτόπουλου,
  • Τον τρόπο μαγειρέματος,
  • Τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων.

Τέλος, παρότι το κοτόπουλο φάνηκε να σχετίζεται κυρίως με καρκίνους του πεπτικού, το κόκκινο κρέας παρέμεινε η πιο συνδεδεμένη πηγή με καρκίνους άλλων τύπων.

Η νέα αυτή μελέτη φέρνει στο φως την ανάγκη να επαναξιολογήσουμε διατροφικές επιλογές που θεωρούμε αυτονόητα “υγιεινές”. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσουμε το κοτόπουλο από τη διατροφή μας, αλλά να το καταναλώνουμε με μέτρο και να προτιμούμε υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή ο ατμός.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος του κοτόπουλου στην ανθρώπινη υγεία.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!