Δόμνα Μιχαηλίδου: Φωτογραφίζεται στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης
«Δεν αρκεί να είσαι η πρώτη έγκυος υπουργός, το σημαντικό είναι να μην είσαι η τελευταία»
Δόμνα Μιχαηλίδου: Φωτογραφίζεται στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Δόμνα Μιχαηλίδου κλήθηκε να αναλάβει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε μια ξεχωριστή για την ίδια συγκυρία, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που μια έγκυος πολιτικός αναλαμβάνει υπουργικό χαρτοφυλάκιο, καθώς σε λίγες ημέρες η κ. Μιχαηλίδου θα γίνει μητέρα.
Γεννημένη στον Πειραιά το 1987, ανήκει σε μια νέα γενιά πολιτικών με σπουδές στο εξωτερικό και εμπλοκή σε θέματα δημόσιας πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, σπούδασε Οικονομικά στην Αγγλία, απέκτησε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και εργάστηκε σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΟΗΕ. Σε ηλικία 29 ετών ανέλαβε ρόλο συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα μεταρρυθμίσεων και το 2019 έγινε το νεότερο μέλος της τότε κυβέρνησης.
Σήμερα, λίγο πριν φέρει στον κόσμο το γιο της, μιλώντας στο bovary.gr και στη Βιολέττα Αθανασιάδου, αναφέρθηκε στα υπουργικά της καθήκοντα αλλά και στο νέο ρόλο της, αυτόν της μητρότητας.
«Η ανάληψη καθηκόντων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ήταν μια ημερομηνία-σταθμός στη ζωή μου. Όχι επειδή μου έγινε πρόταση να αναλάβω υπουργείο παρά την εγκυμοσύνη μου, αλλά μαζί με αυτήν. Κι αυτό έχει σημασία. Δεν υπήρξε ποτέ το δίλημμα “μπορώ να τα καταφέρω και τα δύο;”. Αντίθετα, μου προτάθηκε να τα κάνω όλα ταυτόχρονα: να είμαι υπουργός και μέλλουσα μητέρα. Δεν χρειάστηκε να εξισορροπήσω ρόλους. Αντίθετα, μου δόθηκε η δυνατότητα να τους αγκαλιάσω και τους δύο», ανέφερε αρχικά η κ. Μιχαηλίδου.
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Το ζητούμενο είναι να μην είσαι η τελευταία»
«Για εμένα αυτό ήταν ένα βαθιά συμβολικό γεγονός. Όλες οι ερωτήσεις που ακολούθησαν είχαν τη μορφή: “Πώς θα τα καταφέρεις αφού είσαι έγκυος;”. Όμως, το σημαντικό είναι πως δεν έγινα υπουργός παρά την εγκυμοσύνη μου, έγινα υπουργός μαζί με την εγκυμοσύνη. Κι αυτό είναι κάτι που αφορά όχι μόνο εμένα, αλλά πολλές γυναίκες που σε όλο τον κόσμο καλούνται να δώσουν τη μάχη τού “μαζί”. Δυστυχώς, στη χώρα μας, ειδικά στον χώρο της πολιτικής, μέχρι τώρα κυριαρχούσε το “παρά”. Ένα “παρά” που συνήθως απέκλειε, αντί να ενσωματώνει. Το γεγονός ότι αυτό το “μαζί” συμβαίνει στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το κάνει ακόμα πιο συμβολικό. Θα μπορούσε να είναι εξίσου δυνατό σε άλλους χώρους, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, ίσως και πιο δυνατό. Όμως, το σημαντικό είναι πως το “παρά” γίνεται πλέον “μαζί”. Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι προσωπικά με ενοχλεί η φράση “η πρώτη γυναίκα που…”. Γιατί αυτή η διατύπωση, αντί να ενθαρρύνει, πολλές φορές αποθαρρύνει. Δεν αρκεί να είσαι η πρώτη, το ζητούμενο είναι να μην είσαι η τελευταία», πρόσθεσε η ίδια.
Αν και η εγκυμοσύνη της μέχρι τώρα είναι αρκετά εύκολη, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν στιγμές που το σώμα δεν ανταποκρίνεται όπως θα ήθελε. «Θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερή, γιατί η εγκυμοσύνη μου μέχρι στιγμής είναι εύκολη και ελπίζω να συνεχιστεί έτσι. Κι όταν το λέω αυτό στους φίλους μου, τους προσθέτω και μια σκέψη: “Θεέ μου, ελπίζω να μην το προκαταβάλλω και να έρθει μετά ένα δύσκολο μωράκι”! Παρ’ όλα αυτά, καταλαβαίνω πολύ καλά ότι πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο δύσκολες εγκυμοσύνες. Το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η εγκυμοσύνη έχει και έναν χαρακτήρα. Όσες δυσκολίες και να έχεις, όπως ίλιγγους, εμετούς και άλλες αντιξοότητες, υπάρχει και το θέμα της προσωπικότητας, πόσο σκληραγωγημένος είσαι για να αντέξεις. Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται πραγματικά και ότι αυτό επηρεάζει και τις οικογένειές τους», είπε μεταξύ άλλων.