Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Κώστας Καββαθάς: «Ο θάνατος είναι ένα λάθος του λογισμικού μας»

Το αντίο στον 86χρονο «πατριάρχη» του ειδικού Τύπου – Ο Κώστας Καββαθάς, η ζωή, η άνοδος και η δύση του

Ο Κώστας Καββαθάς, ένας εμβληματικός εκδότης και χαρισματικός δημοσιογράφος, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον ειδικό Τύπο, προσεγγίζοντας με πάθος την αεροπορία, την αυτοκίνηση και την τεχνολογία. Η ζωή του ήταν γεμάτη διαρκείς αναζητήσεις και πρωτοβουλίες που άλλαξαν τα δεδομένα της ελληνικής δημοσιογραφίας, ενώ παρέμεινε ακλόνητος στις ιδέες του ακόμα και όταν η εταιρεία του κατέρρευσε.

«Ο θάνατος είναι ένα λάθος του λογισμικού μας, που κάποια στιγμή θα διορθωθεί και θα ζούμε 200-300 χρόνια, απλώς αλλάζοντας όσα ανταλλακτικά χαλάνε»… Αυτή ήταν η άποψη του Καββαθά, την οποία διατηρούσε με πείσμα, ακόμα και όταν η υγεία του τον πρόδωσε και το τέλος φάνταζε κοντά. Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 9 Απριλίου σε ηλικία 86 χρόνων.

Γεννημένος τον Μάρτιο του 1939, ο Κώστας Καββαθάς μεγάλωσε στις γειτονιές του Νέου Κόσμου, της Δάφνης και της Ηλιούπολης, μέσα στις κακουχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου. Οι παιδικές του αναμνήσεις περιλαμβάνουν το βομβαρδισμένο σπίτι του και τη μαγεία των βρετανικών μαχητικών που πετούσαν στον ουρανό, τα οποία τον έκαναν να ερωτευτεί την αεροπορία από την πρώτη στιγμή.

Παρόλο που ο πατέρας του ήταν δικηγόρος, ο μικρός Κωνσταντίνος δεν έδειξε ποτέ ενδιαφέρον για τη νομική επιστήμη. Αντίθετα, η αγάπη του για τη μηχανολογία και την τεχνολογία τον οδήγησε να ασχοληθεί με τα ανεμόπτερα από την ηλικία των 17 ετών. Στα 18 του, απέκτησε άδεια χειριστή ανεμόπτερου, επιτυγχάνοντας εξαιρετικές επιδόσεις στις πτήσεις, αν και η απόδοσή του στο σχολείο δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών, εξαιτίας του ανήσυχου χαρακτήρα του.

Τα πρώτα βήματα

Το 1958, βρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία για να σπουδάσει μηχανολογία στο London Northern Polytechnic. Παρά τη γοητεία που του ασκούσε ο παγκόσμιος μηχανοκίνητος αθλητισμός, που βρισκόταν στο απόγειό του εκείνη την εποχή, δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, καθώς η χημεία αποτελούσε μόνιμο εμπόδιο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο στρατό και το 1963 έκανε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία, ξεκινώντας από τη στήλη αυτοκινήτου της «Μεσημβρινής».

Η πορεία του στον ειδικό Τύπο ξεκίνησε με το περιοδικό «Ταχύτης» και συνεχίστηκε με μια σειρά άλλων εντύπων, μέχρι που το 1970 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Σοφία τους θρυλικούς «4 Τροχούς». Με τη συμβολή μιας ομάδας συνεργατών δημιουργήθηκε ένα περιοδικό-σταθμός για την αυτοκίνηση στην Ελλάδα. Ο Καββαθάς, όμως, δεν σταμάτησε εκεί· δημιούργησε περισσότερα από 20 περιοδικά, καλύπτοντας ποικίλα θέματα, από την τεχνολογία και τον ήχο μέχρι την αεροπορία, τα ταξίδια και τη γαστρονομία.

Ένας πολυσχιδής άνθρωπος

Η αγάπη του για την αεροπορία ήταν διαρκής. Πέρα από τα ανεμόπτερα, ο Κώστας Καββαθάς απέκτησε πτυχία πιλότου ελικοπτέρου και μονοκινητήριου αεροσκάφους, ενώ πέταξε με 28 διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών και συμμετείχε σε πτήσεις μηδενικής βαρύτητας. Ήταν, επίσης, λάτρης της τεχνολογίας, δημιουργώντας το δεύτερο ιδιωτικό κόμβο ίντερνετ στην Ελλάδα, το 1994.

Οι συνεργάτες του περιγράφουν έναν άνθρωπο αυθεντικό, με πάθος για την τελειότητα, αλλά και έναν ιδιαίτερα σνομπ χαρακτήρα, όταν κάτι δεν του άρεσε. Διατηρούσε αποστάσεις από τους εργαζομένους του, απευθυνόμενος σε όλους στον πληθυντικό, ενώ η κριτική του ήταν συχνά καυστική. Παρά τις παραξενιές του, όμως, κανείς δεν του κρατούσε κακία· το ταλέντο του και η διορατικότητά του επισκίαζαν τις ιδιορρυθμίες του.

Η πτώση

Παρά το δημοσιογραφικό του ταλέντο, ο Κώστας Καββαθάς δεν διέπρεψε στον επιχειρηματικό τομέα. Η εποχή του Χρηματιστηρίου και κάποιες λάθος επιλογές, όπως η επένδυση σε μια εκτυπωτική εταιρεία, οδήγησαν τις «Τεχνικές Εκδόσεις» στα πρόθυρα της πτώχευσης. Τελικά, η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Λυμπέρη, αλλά η οικονομική κρίση που ακολούθησε έφερε το οριστικό τέλος.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κώστας Καββαθάς παρέμεινε πιστός στις απόψεις του, αρνούμενος να δεχτεί ευθύνες για την κατάρρευση της εταιρείας του. Ακόμα και όταν οι δυσκολίες τον έφεραν αντιμέτωπο με την πραγματικότητα, η αισιοδοξία του δεν έσβησε. Πίστευε ακράδαντα ότι «ο θάνατος είναι ένα λάθος λογισμικού, που κάποια στιγμή θα διορθωθεί».

Ο Κώστας Καββαθάς δεν ήταν μόνο δημοσιογράφος ή εκδότης, αλλά κι ένας άνθρωπος που έσπασε τα στερεότυπα και άνοιξε νέους δρόμους για τον ειδικό Τύπο στην Ελλάδα. Από τα αυτοκίνητα και την τεχνολογία μέχρι την αεροπορία και τον ήχο, η κληρονομιά του αποτελεί φάρο για τους επόμενους. Οι «4 Τροχοί» και τα άλλα περιοδικά του θα μείνουν για πάντα ζωντανά, όπως και η μνήμη του στις καρδιές όσων τον γνώρισαν, ενώ μόλις πριν από τρία χρόνια εξέδωσε ένα βιβλίο για τη ζωή του, το «Ασημόσπιτο». Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή, χιλιάδες είναι τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από φανατικούς αναγνώστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον πνευματικό τους πατέρα.

Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή 11 Απριλίου στο χωριό Βυτιναίικα, κοντά στον Πύργο Ηλείας. Η οικογένειά του ζήτησε, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Ο Κώστας Καββαθάς υπήρξε μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Με τα κείμενά του, τις καινοτομίες του και τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του. Ένας παθιασμένος δημιουργός που τόλμησε να πετάξει ψηλά και να ονειρευτεί μακριά.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ONtime Σαββατοκύριακο (12/4)

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!