Γιώργος Τσεμπερόπουλος: Είπα στον Χρήστο “αν έρθεις θα ξεχάσεις ποιος είσαι”
Γιώργος Τσεμπερόπουλος: Είπα στον Χρήστο “αν έρθεις θα ξεχάσεις ποιος είσαι”. Το εκπληκτικό παρασκήνιο γύρω από την ταινία “Υπάρχω”
Γιώργος Τσεμπερόπουλος: Είπα στον Χρήστο “αν έρθεις θα ξεχάσεις ποιος είσαι”. Ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος εμφανίστηκε στην εκπομπή Στούντιο 4 και μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια για τη δύσκολη διαδικασία επιλογής του πρωταγωνιστή στην ταινία «Υπάρχω», και πώς τελικά κατέληξε στον Χρήστο Μάστορα, τον τραγουδιστή των Μέλισσες.«Σε κάθε ταινία μου, είμαι εξαντλητικά σχολαστικός πριν καταλήξω. Δεν πείθομαι εύκολα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, εξηγώντας ότι είχε εξετάσει πολλούς υποψήφιους πριν φτάσει στον Μάστορα. Παρά την πρόοδο με αρκετούς ηθοποιούς, υπήρχε ένα βασικό εμπόδιο: η φωνή του πρωταγωνιστή.
Ο Τσεμπερόπουλος εξήγησε πως δεν ήθελε η φωνή στο τραγούδι να είναι ντουμπλαρισμένη από τον Καζαντζίδη – έψαχνε έναν πρωταγωνιστή που να τραγουδά με τη δική του φωνή, και αυτό να έχει αυθεντικότητα. Αυτός ο παράγοντας δημιουργούσε συνεχείς αμφιβολίες.
«Σε όλες τις ταινίες είμαι εξαντλητικός πριν αποφασίσω, δηλαδή δεν πείθομαι εύκολα. Είχα δει ότι ήταν πιθανόν και είχα εξαιρετικούς συναδέλφους ηθοποιούς που τους έβλεπα και κάναμε δοκιμές. Είδα πολλούς πριν τον Χρήστο Μάστορα.
Είχαν προχωρήσει αρκετά κάποιοι, αλλά είχαμε το θέμα της φωνής, εντάξει θα παίξει αυτός τον ρόλο αλλά όταν θα τραγουδάει τι θα κάνει; Θα ανοιγοκλείνει το στόμα και θα βγαίνει ο Καζαντζίδης; Όχι, με τη δική του φωνή! Και θα είναι καλό; Δεν θα είναι καλό; Αμφιβολίες, δεν ήμουν ευτυχισμένος και βέβαιος. Είχα συμφωνήσει εξαρχής με τον παραγωγό της ταινίας ότι αν βρούμε τον πρωταγωνιστή που θα μας ενθουσιάσει, θα κάνουμε την ταινία, αλλιώς δεν θα την κάνουμε», είπε αρχικά ο σκηνοθέτης.
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος αναφέρθηκε και στις σκέψεις του για τους άλλους ηθοποιούς που εξετάστηκαν για τον ρόλο: «Είχα δει κάποιους ηθοποιούς και είναι τρεις ηθοποιοί που θα μπορούσαμε να πάμε καλά, αλλά είχαμε το θέμα και με την ηλικία, δηλαδή ο πρωταγωνιστής θα έπρεπε να παίξει από 20 έως 40 χρονών και άλλος ηθοποιός να τον κάνει μικρό. Και σκεφτόμασταν, τι να κάνουμε; Έπρεπε να έχουμε άλλον ηθοποιό που θα τον κάνει; Ξαφνικά μου τηλεφωνάει στις 12 το βράδυ ο Μάκης Γαζής, υπεύθυνος διανομής ρόλων, και μου λέει “Μάστορας;”. Δεν ξέρω του λέω. “Τις Μέλισσες τις ξέρεις;”. Αν ναι, ξέρω του λέω, αλλά αυτοί είναι για πιτσιρίκια. Μου λέει “Άσε τις αντιρρήσεις και μπες και δες”.
Ωστόσο, μια διαδικτυακή αναζήτηση και μια συνέντευξη του τραγουδιστή τον έκαναν να αναθεωρήσει. Εκεί ανακάλυψε την καταγωγή του Μάστορα από τη Βόρεια Ήπειρο, τις προσφυγικές ρίζες της οικογένειάς του, την επαφή του με τη φτώχεια και, κυρίως, την ακεραιότητά του.
“Έτσι, γκουγκλάρω και πέφτω σε μια συνέντευξη του που μιλούσε και έτσι ζήτησα να τον φέρουν. Είδα ότι έχει καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο, είδα ότι στην οικογένειά του υπήρχαν ζωντανές ιστορίες προσφυγιάς και της φτώχειας. Είδα ότι είναι άνθρωπος με αρχές. Έχει έναν πόνο ο Χρήστος και η οικογένειά του. Αυτός ο πόνος τον κάνει αυθεντικό», είπε συγκινημένος.
Η πρώτη τους συνάντηση ήταν καθοριστική. Ο σκηνοθέτης θυμάται τη «χημεία» που υπήρξε από την πρώτη στιγμή. «Τον είδα, με κοίταξε και με τις ματιές που κάναμε, ερωτευτήκαμε. Του είπα: Αν έρθεις, θα ξεχάσεις ποιος είσαι.». Η εμπιστοσύνη χτίστηκε αργά. Μάλιστα, για έξι με επτά μήνες, η παραγωγή δεν ήταν σίγουρη ότι ο Μάστορας μπορούσε να αντεπεξέλθει στον ρόλο. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, η πίστη στην επιλογή αυτή επιβεβαιώθηκε. «Όταν είδα την εμφάνισή του στην εκπομπή σας, τότε κατάλαβα ποιος είναι ο Χρήστος. Έμαθα ποιος είναι πραγματικά. Ήταν μια καθυστερημένη ανακάλυψη.»