Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Εφιαλτικό σενάριο: 7,7 Ρίχτερ και τσουνάμι σε Αιγαίο και Μαρμαρά

Εφιαλτικό σενάριο: 7,7 Ρίχτερ και τσουνάμι σε Αιγαίο και Μαρμαρά. Το Τουρκικό αστεροσκοπείο Kandilli προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες

Εφιαλτικό σενάριο: 7,7 Ρίχτερ και τσουνάμι σε Αιγαίο και Μαρμαρά. Σε ένα αποκαλυπτικό και τρομακτικό σενάριο, το τουρκικό Αστεροσκοπείο Kandilli δημοσίευσε προειδοποιήσεις μετά από μέρες αδιάκοπης σεισμικής δραστηριότητας γύρω από το νησί της Σαντορίνης.

Εφιαλτικό σενάριο: 7,7 Ρίχτερ και τσουνάμι σε Αιγαίο και Μαρμαρά

Οι συνεχείς σεισμοί στο Αιγαίο Πέλαγος, οι οποίοι έχουν ήδη προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση στον γεωλογικό χώρο, φέρνουν στο προσκήνιο μια επικίνδυνη πιθανότητα: την ενεργοποίηση κυμάτων τσουνάμι που θα μπορούσαν να πλήξουν τις τουρκικές ακτές μέσα σε μόλις μία ώρα μετά από σεισμό μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ.

Ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου και του Ινστιτούτου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi Kandilli, καθηγητής Δρ. Nurcan Meral Özel, εξηγεί ότι η περιοχή του Αιγαίου παρουσιάζει υψηλή σεισμική δραστηριότητα, με πάνω από 100 σεισμούς μεγέθους 4 και άνω να έχουν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα. «Παρακολουθούμε στενά τις σεισμικές δονήσεις και το σύστημα των κατακόρυφων ρηγμάτων στην περιοχή, το οποίο καθιστά τον κίνδυνο τσουνάμι ακόμα πιο επιτακτικό», ανέφερε ο Δρ. Özel.

Ιστορικά παραδείγματα, όπως ο σεισμός της Αμοργού του 1956 με μέγεθος περίπου 7,7-7,8 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι και μεγάλες καταστροφές, παραμένουν ζωντανά στη συλλογική μνήμη της περιοχής. «Εάν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στις δυτικές θάλασσες μας, το σύστημα ειδοποίησης του Kandilli θα παράγει αυτόματα προειδοποιητικά μηνύματα προς τις αρμόδιες αρχές, όπως την AFAD», πρόσθεσε ο Δρ. Özel.

Η επιστημονική ανάλυση των σεισμικών δεδομένων των τελευταίων 50 ετών αποκαλύπτει μια αυξανόμενη δραστηριότητα, που ενδεχομένως να υποδηλώνει ένα σεισμικό σμήνος. Αυτό το φαινόμενο, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διείσδυσης ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, μπορεί να επιταχύνει τη διάρρηξη ενός μεγάλου ενεργού ρήγματος, δημιουργώντας την προϋπόθεση για έναν κύριο σεισμό και επακόλουθα καταστροφικό τσουνάμι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ, τα κύματα του τσουνάμι θα μπορούσαν να φτάσουν τις τουρκικές ακτές μέσα σε μόλις μία ώρα, με το θαλάσσιο νερό να ανεβαίνει κατά 0,5 έως 1 μέτρο. Παράλληλα, η πιθανότητα ενός σεισμού στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου η περίοδος επανάληψης είναι 250-300 χρόνια, αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα για την περιοχή.

Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στη σεισμική δραστηριότητα του Αιγαίου και παρακολουθείτε τα επίσημα μηνύματα του Αστεροσκοπείου Kandilli, καθώς η απειλή ενός καταστροφικού τσουνάμι δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!