Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τι είναι το βουητό που ακούγεται στα νησιά

O καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί

Τι είναι το βουητό που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στα νησιά; Για τη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ο κ. Κικίλιας μας κάλεσε για διυπουργική σύσκεψη, ώστε να ενημερώσουμε τους αρμόδιους υπουργούς για την κατάσταση, και στη συνέχεια θα επιστρέψω στη Σαντορίνη», δήλωσε ο κ. Λέκκας στην τηλεόραση του MEGA. «Σήμερα το πρωί, στις 4:40, καταγράφηκε σεισμός 4,9 Ρίχτερ. Παρόλο που η νύχτα ήταν σχετικά ήρεμη, ακολούθησε ανοδική έξαρση, η οποία εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Αυτή η σταδιακή σεισμική εκτόνωση είναι θετική, αλλά θα προτιμούσαμε έναν ισχυρότερο σεισμό, της τάξης των 5,2-5,3 Ρίχτερ, για να εκτονωθούν οι δυνάμεις πιο γρήγορα. Ένας σεισμός έως 5,5 Ρίχτερ δεν θα έχει καμία σοβαρή επίπτωση στη Σαντορίνη».

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο σεισμού 6 Ρίχτερ και άνω είναι εξαιρετικά μικρό. «Οι κάτοικοι της Σαντορίνης πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και να μην πανικοβάλλονται. Παρατηρώ ότι όσοι φεύγουν είναι κυρίως αλλοδαποί εργαζόμενοι. Οι σεισμοί αυτοί εκδηλώνονται σε βάθος περίπου 15 χιλιομέτρων, γεγονός που μας βοηθά να κατανοήσουμε το σεισμικό ρήγμα της περιοχής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η περιοχή περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων, και ο ακριβής υπολογισμός τους διευκολύνει την ερμηνεία της δραστηριότητας».

Μετατόπιση του σεισμού και το ηφαίστειο της Σαντορίνης

«Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται προς τα βορειοανατολικά, προς την Αμοργό, γεγονός θετικό, καθώς απομακρύνεται από τη Σαντορίνη. Η Αμοργός, λόγω της μικρότερης τρωτότητάς της, είναι λιγότερο ευάλωτη σε σύγκριση με τη Σαντορίνη», εξήγησε ο καθηγητής. «Η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Αν και υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι εκρήξεις του ηφαιστείου είναι σπάνιες. Υπολογίζεται ότι μια μεγάλη έκρηξη συμβαίνει κάθε 17.000-20.000 χρόνια, ενώ μικρότερες δραστηριότητες είναι πολύ αργές».

Για το βουητό στα νησιά

Ο κ. Λέκκας απάντησε και στο ερώτημα για το βουητό που ακούγεται στα νησιά τις τελευταίες ώρες. «Το βουητό οφείλεται σε επιφανειακές διεργασίες, και όχι στον ίδιο τον σεισμό», εξήγησε. «Προέρχεται κυρίως από τη διάχυση ηχητικών κυμάτων. Σε κάποιες περιοχές είναι πιο έντονο, ενώ σε άλλες λιγότερο. Είναι μια επαγωγική διαδικασία που δεν συνδέεται άμεσα με τη σεισμική δραστηριότητα, εκτός αν ο σεισμός εκδηλώνεται σε πολύ μικρή απόσταση, όπως 1-2 χιλιόμετρα. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ο ήχος του σεισμού δεν γίνεται αντιληπτός».

Όλα τα viral video εδώ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!