Το πρωινό καφεδάκι προστατεύει την καρδιά
Όσοι πίνουν καφέ το πρωί φαίνεται πως διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα και παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας
Το πρωινό καφεδάκι προστατεύει την καρδιά. Όσοι πίνουν καφέ το πρωί φαίνεται πως διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα και παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας συνολικά σε σύγκριση με όσους πίνουν καφέ όλη την ημέρα.
Ειδικότερα, αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας «European Heart Journal».
Συγκεκριμένα, 40.725 ενήλικες έλαβαν μέρος στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ την περίοδο 1999-2018. Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο παραπάνω έντυπο, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για όλα τα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένου του καφέ που κατανάλωναν τουλάχιστον για μία ημέρα. Από τα μέλη μιας υποομάδας 1.463 ατόμων ζητήθηκε να συμπληρώσουν λεπτομερές ημερολόγιο κατανάλωσης τροφίμων και ποτών για μία εβδομάδα. Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέδεσαν αυτές τις πληροφορίες με τα αρχεία των θανάτων και την αιτία θανάτου για μια περίοδο εννέα-δέκα ετών.
Περίπου 36% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη έπιναν καφέ το πρωί, 16% έπιναν καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και 48% δεν έπιναν καφέ. Όσοι έπιναν καφέ το πρωί είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ. Αυτό το όφελος διαπιστώθηκε τόσο σε όσους έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ (2-3 φλιτζάνια) όσο και σε όσους έκαναν μεγαλύτερη κατανάλωση (περισσότερα από τρία φλιτζάνια). Οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο καφέ επωφελήθηκαν από μικρότερη μείωση του κινδύνου. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου για όσους έπιναν καφέ όλη την ημέρα.
Ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Λου Κι, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι «αυτή η μελέτη δεν μας λέει γιατί η κατανάλωση καφέ το πρωί μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η κατανάλωση καφέ το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό και τα επίπεδα ορμονών, όπως η μελατονίνη. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αλλαγές στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η φλεγμονή και η αρτηριακή πίεση».
Όλα τα viral video εδώ.