Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ιστορική ανακάλυψη! Αρχαιολόγοι “ξέθαψαν” βυζαντινό μοναστήρι 1.500 ετών στο νότιο Ισραήλ

Βρέθηκε και ψηφιδωτό με ελληνική επιγραφή

Ιστορική ανακάλυψη! Αρχαιολόγοι στο νότιο Ισραήλ “ξέθαψαν” σε ανασκαφή ένα βυζαντινό μοναστήρι 1.500 ετών, βόρεια της πόλης Κιριάτ Γκατ. Μάλιστα, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο εσωτερικό του υπάρχει ένα ψηφιδωτό με ελληνική επιγραφή που γράφει: «Εν ειρήνη η είσοδος και η έξοδος».

 

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για ιστορική ανακάλυψη, καθώς το μοναστήρι χρονολογείται από τον πέμπτο έως τον έκτο αιώνα μ.Χ., δηλαδή κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εκείνα τα χρόνια διαδόθηκε ο χριστιανισμός και κατασκευάστηκαν σημαντικοί θρησκευτικοί χώροι, όπως η εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.

Το μοναστήρι βρίσκεται σε έναν αρχαίο οικισμό που ιδρύθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, αλλά διατηρήθηκε για περίπου 600 χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος της βυζαντινής περιόδου.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη τοποθεσία της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου που αποκαλύφθηκε σε αυτή την περιοχή», δήλωσαν οι επικεφαλής των ανασκαφών Shira Lifshitz και Maayan Margulis.

«Το ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στο Κιριάτ Γκατ είναι σπάνιο», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Mark Avrahami, επικεφαλής της συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων στο IAA.

 

Εκτός από το στίχο της Βίβλου, το ψηφιδωτό δάπεδο είναι διακοσμημένο με σταυρούς, λιοντάρια, περιστέρια, έναν αμφορέα, λουλούδια και γεωμετρικά μοτίβα.
Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης υπολείμματα τουλάχιστον δέκα κτιρίων, ένα πατητήρι και μια μεγάλη αποθήκη. Οι ερευνητές περιέγραψαν το πατητήρι αυτό ως «πολύ εξελιγμένο», προσθέτοντας ότι η κατασκευή του πιθανότατα απαιτούσε «σημαντικούς οικονομικούς πόρους, χρόνο και μια σειρά από σημαντικές εργασίες».
«Η μεταφορά ψηφιδωτών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Avrahami. Όπως αναφέρει η Daily Mail, το δάπεδο θα μεταφερθεί σύντομα στο εργαστήριο ψηφιδωτών του ΙΑΑ (Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ) για συντήρηση πριν εκτεθεί στο κοινό στην πόλη Κιριάτ Γκατ.
Η ανασκαφή έφερε επίσης στο φως μια μεγάλη ποσότητα αντικειμένων από το μοναστήρι και τον περιβάλλοντα χώρο, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων, μαρμάρινων στοιχείων, μεταλλικών και γυάλινων αγγείων. «Όλα μαρτυρούν την πλούσια και σημαντική κοινότητα που ζούσε εδώ», ανέφεραν οι ερευνητές.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!