Παγγαίο, το «μυθικό» βουνό
Ορεινά χωριά, τρεχούμενα νερά, βυζαντινά μοναστήρια, μύθοι, ιστορία, ομορφιά στο Παγγαίο
Το Παγγαίο είναι γνωστό από τη μυθολογία, αφού εκεί λέγεται ότι έζησε ο Ορφέας και είχε το ιερό του ο θεός Διόνυσος, ο μεγάλος θεός της Θράκης. Δάση από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς σκεπάζουν τις πλαγιές και τις ρεματιές του. Ο Δήμος Παγγαίου, μόλις 17χλμ. από την Καβάλα, προσφέρεται τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμερινές αποδράσεις. Παραδοσιακοί οικισμοί, πλακόστρωτα σοκάκια, κάστρα και πύργοι αλλά και η φυσική ομορφιά που παρουσιάζει η περιοχή, συνθέτουν την πολυποίκιλη ομορφιά του Δήμου Παγγαίου.
Το Παγγαίο όρος, όμορφο και περιπετειώδες, είναι ένα μέρος για όλες τις εποχές. Γνωστό από την ιστορία και πρωταγωνιστής του μύθου, προσκαλεί τον επισκέπτη του σήμερα με τα χρώματα και τις μυρωδιές του. Πήρε το όνομά του από τον Παγγαίο, γιο του Θράκα θεού Άρη και της Κριτοβούλης. Το μέρος αντανακλά τον ισχυρό δεσμό του ανθρώπου με το πνευματικό. Ανά τους αιώνες η διονυσιακή έκσταση, έδωσε τη θέση της στο χριστιανικό στοιχείο, όπως μαρτυρά η παρουσία της μονής της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο βόρειο κομμάτι του βουνού, σε υψόμετρο 600 μέτρων.
Πέτρα, δέντρα και νερό
Στα πλούσια δάση του Παγγαίου συναντούμε οξιές, πλατάνια, έλατα, καστανιές και δρυς. Από τις μεγάλες πηγές του αναβλύζει άφθονο πεντακάθαρο νερό, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των πλαγιών του είναι οι ιδιαίτεροι χρωματισμοί τους. Η Κοζνίτσα, γνωστή και ως Μάτι, στα 1.956 μέτρα είναι η ψηλότερη κορφή του, με το Πιλάφ-Τεπέ να ακολουθεί στα 1.870 μέτρα.
Τη φυσική ομορφιά του βουνού συμπληρώνουν τα παραδοσιακά του χωριουδάκια. Πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια θα βρείτε και σε άλλους ορεινούς οικισμούς. Αυτό που δίνει, ωστόσο, στα χωριά του Παγγαίου τη μοναδική τους ταυτότητα είναι η πυκνή βλάστηση και το νερό που τα δροσίζει. Αξίζει να περάσετε από την Μεσορόπη και να θαυμάσετε τα αρχοντικά της που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Στη Μουσθένη θα εντυπωσιαστείτε από τα τοξωτά γεφύρια και στο Παλαιοχώρι θα πάρετε αναζωογονητικές ανάσες στο αρωματικό καστανοδάσος.
Από μαλαγουζιά μέχρι ροδίτη
Το Παγγαίο είναι προορισμός και για οινοτουρισμό. Η ευρύτερη περιοχή της Καβάλας είναι από την αρχαιότητα ξακουστή για την ποιότητα του κρασιού. Τα 12 οινοποιεία του Παγγαίου παράγουν οίνο ΠΓΕ, δηλαδή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, πολλών τύπων και ποικιλιών, από ασύρτικο και ροδίτη μέχρι μαλαγουζιά, μοσχάτο Αλεξάνδρειας και σαρντονέ.
Το Παγγαίο είναι ιδανικό μέρος για δραστηριότητες βουνού. Στην υψηλότερη κορφή του, το Μάτι, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο, ενώ λίγο χαμηλότερα θα βρείτε το Δασικό Χωριό με πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό.
Πέραν της χιονοδρομίας, οι επισκέπτες το προτιμούν και για ορειβασία. Κάποιες από τις ορειβατικές διαδρομές οδηγούν στο Μάτι και άλλες κορφές όπως το Δίκορφο, το Τρίκορφο, το Αυγό και ο Βοσκός. Σε ότι αφορά τα περιπατητικά μονοπάτια αυτό της Μεσορόπης, είναι ένα εξαιρετικού κάλλους μονοπάτι που οδηγεί σε μικρούς καταρράκτες και λίμνες, της Εικοσιφοίνισσας, με αφετηρία το ιστορικό μοναστήρι της σε υψόμετρο 550μ. και το μονοπάτι της Αυλής, το παλαιότερο της περιοχής, όπου θα συναντήσετε το ποτάμι, πλαγιές με κέδρους και βελανιδιές και δάσος με οξιές.
Στο βουνό υπάρχουν πέντε ορειβατικά καταφύγια, για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν και να συνεχίσουν την εξερεύνηση την επομένη. Πιο ψηλά από όλα, στα 1.750 μέτρα, βρίσκεται το καταφύγιο Στέργιος Χατζηγεωργίου που δέχεται μέχρι 60 άτομα. Τα άλλα τέσσερα θα τα βρείτε στα 1.650, τα 1.550, τα 1.200 και τα 1.000 μέτρα. Αν διστάζετε να ανεβείτε μόνοι, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον από τους ορειβατικούς συλλόγους της Καβάλας, οι οποίοι εκτός των άλλων καταγράφουν τα μονοπάτια του Παγγαίου.
Για όλες τις εποχές είναι οι τοπικές γεύσεις. Το Παγγαίο παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο και τσίπουρο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά του. Άλλα φημισμένα προϊόντα είναι οι χαλβάδες, το ταχίνι και τα χωριάτικα ζυμαρικά.
Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στην Ελλάδα
Υπάρχουν δεκάδες μοναστήρια στο όρος Παγγαίο που είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες μέχρι τη δύση του ηλίου. Ορισμένα είναι πολύ ξεχωριστά και αξίζει να τα αναζητήσεις τόσο για το αρχιτεκτονικό και ιστορικό τους ενδιαφέρον, όσο και για την κατανυκτική τους ατμόσφαιρα. Η Ιερά Μονή της Αναλήψεως, στα 950μ. στις βόρειες πλαγιές του Παγγαίου όρους, διαθέτει μια κυκλική κεντρική εκκλησία και πανοραμική θέα στον κάμπο των Σερρών. Οι μοναχές εδώ ασχολούνται με την αγιογραφία και το χρυσοκέντητο εργόχειρο, καθώς και με την παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών, κομπόστας και άλλων προϊόντων που μπορείς να αγοράσεις. Εν τω μεταξύ, η κύρια εκκλησία της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας είναι από τα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. (γεγονός που την καθιστά ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στην Ελλάδα). Διαθέτει υπέροχες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και ένα τμήμα μαρμάρινου δαπέδου από τη βυζαντινή περίοδο του μοναστηριού γύρω στο 1000.
Γνώρισε οινοποιεία που κρύβουν αρχαία μυστικά
Αν δεν το γνώριζες ήδη, η παράδοση παραγωγής κρασιού γύρω από την Καβάλα εντοπίζεται στα αρχαία χρόνια, με τα ίχνη πατήματος σταφυλιών κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων να είναι τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Οι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας έχουν δημιουργήσει μάλιστα το δρόμο του κρασιού του Διονύσου, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται αμπελώνες του Παγγαίου Όρους, όπως η Βιβλία Χώρα και το Οινοποιείο Νίκου Λαζαρίδη που έχουν δημιουργήσει λαμπερή διεθνή φήμη και συνέβαλαν στο να αποκτήσουν τα κρασιά του Παγγαίου Όρους καθεστώς Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Η ονομασία Βιβλία Χώρα προέρχεται από την ονομασία που έδωσαν στην περιοχή οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι συνέχισαν τις οινοπαραγωγικές μεθόδους των Φοινίκων. Εκείνοι, αποσκοπώντας στα ορυχεία χρυσού και αργύρου, έφεραν μαζί τους μια ποικιλία αμπέλου με την ονομασία Βιβλία άμπελος. Εννοείται πως προτείνουμε εκτός από περιήγηση σε αμπελώνα να κάνεις και γευσιγνωσία κρασιών-είναι μια εμπειρία που θα κάνει τις διακοπές σου στην Καβάλα ακόμα πιο μοναδικές.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ONtime στις 16/11/2024
Όλα τα viral video εδώ.