Αυτό είναι το πιο θρεπτικό ψάρι
Το μπαρμπούνι φροντίζει πολυδιάστατα την υγεία μας και είναι διαθέσιμο τους περισσότερους μήνες στη Μεσόγειο
Αυτό είναι το πιο θρεπτικό ψάρι που μπορείς να φας στην Ελλάδα. Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί κ.α.) έχουν κάνει «όνομα» ως συνεργάτες μας στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, χάριν της υψηλής περιεκτικότητας που έχουν σε πολυακόρεστα Ω3-λιπαρά.
Αυτό είναι το πιο θρεπτικό ψάρι
Υπάρχει ωστόσο, ένα ψάρι που φροντίζει πολυδιάστατα την υγεία μας, είναι διαθέσιμο τους περισσότερους μήνες στη Μεσόγειο και ανήκει στα σχετικά προσιτά. Όλα αυτά το κάνουν το πιο θρεπτικό. Είναι το μπαρμπούνι.
Τα 100 γραμμάρια (μια μερίδα είναι στα 150 γραμμάρια) έχουν:
- 19 με 20 γραμμάρια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.
- 0.5 με 1 γραμμάριο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που όπως διαβάσατε ήδη, είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
- 240mg φώσφορο (υποστηρίζει την υγεία των οστών και τον ενεργειακό μεταβολισμό).
- 310mg κάλιο (διατηρεί υγιή την αρτηριακή πίεση και τη μυϊκή λειτουργία).
- 25mg μαγνήσιο (βοηθά στη μυϊκή χαλάρωση και στην παραγωγή ενέργειας).
- 36μg σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς).
- 1mg σίδηρο (βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου και στην παραγωγή ενέργειας).
- 5-7μg Βιταμίνη Β12 (απαραίτητο για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγεία των νεύρων).
- 0.4 mg Βιταμίνη Β6 (βοηθά στον ενεργειακό μεταβολισμό και τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών).
- 5μg Βιταμίνη D (κρίσιμη για την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού).
- 60μg Βιταμίνη Α (υποστηρίζει την όραση, το ανοσοποιητικό και την υγεία του δέρματος).
Όλα αυτά παρέχονται σε «συσκευασία» μόλις 120 θερμίδων (πάντα ανά 100 γραμμάρια), καθώς είναι και άπαχο ψάρι, εφόσον το τρώμε στα κάρβουνα, ψητό ή βραστό. Παρεμπιπτόντως, το μπαρμπούνι είναι διαθέσιμο (στην ‘εποχή’ του) όλο το χρόνο, πλην των πιο ζεστών μηνών (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος).
Να υπενθυμίσουμε ότι ο μικρός κόκκινος μυστακοφόρος ιχθύς της Μεσογείου ξεχώρισε από πολύ νωρίς στο γαστρονομικό στερέωμα και κέρδισε με όπλο την κρουστή και ευωδιαστή σάρκα του μια από τις πρώτες θέσεις στα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά συμπόσια! Το μπαρμπούνι έχει μια μοναδική υφή κάπου μεταξύ λευκού και λιπαρού ψαριού και το συκώτι του θεωρείται λιχουδιά. Ξεχωρίζει από το χρώμα του, που είναι ένα μείγμα από πορτοκαλί, κόκκινο και ροζ δέρμα. Δεν είναι μεγάλο ψάρι, με μέγεθος από 200 γραμμάρια έως 1 κιλό, αλλά είναι ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια, κάτι που οφείλεται στη διατροφή του με οστρακοειδή.