Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Αθανασία: Τα εξωπραγματικά “πειράματα” των δισεκατομμυριούχων

Τζεφ Μπέζος και Έλον Μασκ ψάχνουν φόρμουλα για να μείνουν για πάντα νέοι

Φάκελος αθανασία: Τα εξωπραγματικά “πειράματα” των δισεκατομμυριούχων. Μοιάζει βγαλμένο από σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά ίσως σε λίγα χρόνια να είναι πραγματικότητα. Τα εξωπραγματικά “πειράματα” των δισεκατομμυριούχων, η μάχη κατά της γήρανσης και η τεχνολογία που θα οδηγήσει στην αθανασία  δημιουργούν νέα δεδομένα. Η ανθρωπότητα ανέκαθεν ονειρευόταν να ζήσει για πάντα, και η ιδέα να νικήσει το γήρας και να επιτύχει την αθανασία έχει μετατραπεί από ιδέα επιστημονικής φαντασίας σε πραγματική φιλοδοξία. Στο επίκεντρο αυτής της κούρσας βρίσκονται οι ελίτ της Silicon Valley και άλλοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι επενδύουν κολοσσιαία ποσά σε έρευνα και τεχνολογίες αιχμής για να καθυστερήσουν τη γήρανση και, τελικά, να αψηφήσουν το θάνατο.

Αθανασία: Τα εξωπραγματικά “πειράματα” των δισεκατομμυριούχων

 

Την τελευταία δεκαετία, η αγορά των προϊόντων αντιγήρανσης έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της P&S Intelligence, η βιομηχανία εκτιμάται ότι θα αξίζει 421,4 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Το ποσό αυτό αποκαλύπτει τόσο το ενδιαφέρον του κοινού όσο και τις τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η επιστήμη της μακροζωίας και της αντιγήρανσης. Με μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και καταπολεμάμε τη διαδικασία της γήρανσης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις. Οι ερευνητές στον τομέα αυτό προβλέπουν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατή η προσομοίωση βιολογικών λειτουργιών σε εικονικά μοντέλα. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης Λανς Ελιοτ, η δυνατότητα αυτή θα επιτρέψει τη διεξαγωγή πειραμάτων και δοκιμών χωρίς την ανάγκη συμμετοχής πραγματικών ανθρώπων, γεγονός που θα επιταχύνει την ανακάλυψη και την εφαρμογή θεραπειών κατά της γήρανσης.

Μεταξύ των πιο αναγνωρίσιμων ονομάτων σε αυτή την κούρσα για την αθανασία είναι ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, και ο Ελον Μασκ διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX. Και οι δύο έχουν επενδύσει σε έργα βιοτεχνολογίας που επιδιώκουν να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.

Αθανασία: Τα εξωπραγματικά “πειράματα” των δισεκατομμυριούχων
Τζεφ Μπέζος

 

Αθανασία: Τα εξωπραγματικά “πειράματα” των δισεκατομμυριούχων
Έλον Μασκ

 

Ο Μπέζος, για παράδειγμα, χρηματοδοτεί την Altos Labs, μια νεοσύστατη επιχείρηση που διερευνά τον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό για την αναζωογόνηση των ιστών και την καταπολέμηση της γήρανσης. Ο Έλον Μασκ, αν και έχει αμφιλεγόμενες απόψεις για τον θάνατο, διερευνά επίσης την τεχνολογία της μακροζωίας, αν και από μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση.

Άλλοι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Λαρι Πειτζ και ο Σεργκει Μπριν, ιδρυτές της Google, έχουν δημιουργήσει το δικό τους πρόγραμμα μακροζωίας, το Calico Labs, το οποίο επικεντρώνεται στη μελέτη των βαθύτερων αιτιών της γήρανσης. Ο στόχος του Calico είναι φιλόδοξος: να παρατείνει την ανθρώπινη ζωή και να βελτιώσει την ποιότητά της. Το έργο έχει προσελκύσει την προσοχή επιστημόνων και ειδικών της βιοτεχνολογίας, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κατανόηση των αιτιών της γήρανσης θα ανοίξει την πόρτα σε ριζικές θεραπείες.

Ένα άλλο εξέχον όνομα σε αυτόν τον κλάδο είναι ο Μπράιαν Τζόνσον, επιχειρηματίας και ιδρυτής του Blueprint, ενός προσωπικού πειράματος για την ευεξία και τη μακροζωία. Ο Τζόνσον, ο οποίος λαμβάνει περισσότερα από 100 συμπληρώματα διατροφής την ημέρα και διατηρεί αυστηρή ιατρική ρουτίνα, επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει το όριο της ανθρώπινης ζωής χρησιμοποιώντας τόσο προηγμένες πρακτικές υγείας όσο και τεχνολογία συνεχούς παρακολούθησης.

Αθανασία: Τα εξωπραγματικά “πειράματα” των δισεκατομμυριούχων

Καινοτομίες στον αγώνα για την αθανασία

Υπάρχουν πολλαπλές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της γήρανσης και τη διατήρηση της νεότητας, από τον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό έως τις θεραπείες γερασμένων κυττάρων. Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους επικεντρώνεται στην καταπολέμηση διαφορετικών πτυχών της σωματικής φθοράς που εμφανίζεται με την ηλικία.

Κυτταρικός επαναπρογραμματισμός: Ο κυτταρικός επαναπρογραμματισμός επιδιώκει την επαναφορά των κυττάρων σε νεανική κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγέννηση ιστών και οργάνων που έχουν υποστεί βλάβη από τη γήρανση.

Θεραπείες γερασμένων κυττάρων: Αυτές οι θεραπείες αφαιρούν ή τροποποιούν τα κύτταρα που προκαλούν φλεγμονή και δυσλειτουργία στους ιστούς καθώς γερνάμε. Εταιρείες όπως η Unity Biotechnology που υποστηρίζεται από τον Μπέζο ερευνούν αυτόν τον τομέα, αναζητώντας θεραπείες που όχι μόνο παρατείνουν τη ζωή αλλά και βελτιώνουν την ποιότητά της.

Γονιδιωματική και εξατομικευμένη ιατρική: Αυτός ο τομέας προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας παρεμβάσεων με βάση το ατομικό γενετικό προφίλ κάθε ατόμου, βελτιστοποιώντας έτσι τις θεραπείες για τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Επιγενετική και γονιδιακή θεραπεία: Η επιγενετική και η γονιδιακή θεραπεία υπόσχονται να τροποποιήσουν τα γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση, επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία στη γενετική της ρίζα.

Οι τεχνολογίες αυτές όχι μόνο επιδιώκουν να παρατείνουν την ανθρώπινη ζωή, αλλά θα μπορούσαν να τη βελτιώσουν δραματικά μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον

Παρά την πρόοδο της έρευνας αυτής, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί μέχρι η αθανασία να γίνει μια πραγματικότητα. Ενώ ορισμένα έργα, όπως η μελέτη των γεροντολυτικών και της γονιδιακής θεραπείας, έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι απίθανο να μπορέσουμε να παρατείνουμε σημαντικά την ανθρώπινη ζωή βραχυπρόθεσμα.

Επί του παρόντος, η έρευνα για τη μακροζωία επικεντρώνεται στον εντοπισμό και τον μετριασμό των παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με τη γήρανση, όπως η συσσώρευση γεροντικών κυττάρων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Εταιρείες όπως η Unity Biotechnology και η Proclara Biosciences εργάζονται πάνω σε θεραπείες που θα μπορούσαν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους και να βελτιώσουν την υγεία στα γηρατειά. Ωστόσο, η παράταση της μέγιστης διάρκειας ζωής παραμένει ένας άπιαστος στόχος.

Η αναζήτηση της αθανασίας μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πραγματικά θέλουμε να ζήσουμε για πάντα. Ενώ η λαχτάρα για αιώνια ζωή είναι κατανοητή, οι κοινωνικές, ηθικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. Η δυνατότητα παράτασης της ανθρώπινης ζωής προσφέρει ένα ενδιαφέρον και ταυτόχρονα ανησυχητικό όραμα για το μέλλον: μια κοινωνία στην οποία ο θάνατος δεν είναι πλέον η τελευταία λέξη, αλλά μια επιλογή.

Η πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας και είναι σημαντικό οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία να χρησιμοποιούνται με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Ίσως το κλειδί δεν είναι να ζήσουμε για πάντα, αλλά να ζήσουμε μια πλήρη ζωή σε αρμονία με τον πλανήτη και την κοινωνία.

Πάντως αυτός ο αγώνας για μακροζωία, με επικεφαλής τους πλουσιότερους μεγιστάνες, θέτει ένα μεγάλο δίλημμα. Μπορούμε πραγματικά να νικήσουμε τη γήρανση και το θάνατο; Και, αν ναι, με ποιο κόστος; Η αιώνια νεότητα είναι ένα όνειρο που μπορεί να είναι πιο κοντά από ποτέ, αλλά το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλό για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!