Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Norwalk Virus: Περιστατικά οξείας γαστρεντερίτιδας σε όλη τη χώρα

Ο ρόλος του νοροϊού Norwalk virus ο οποίος ευθύνεται για περίπου το 18% των παγκόσμιων περιπτώσεων οξείας γαστρεντερίτιδας          

Ο νοροϊός, γνωστός και ως Norwalk virus, είναι ένας από τους βασικότερους ιούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Έξαρση της Γαστρεντερίτιδας, διαπιστώνει το διαπιστευμένο εργαστήριο iWaterfood του Εργαστηρίου Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εργαστήριο αναφοράς του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το εργαστήρι έχει ήδη δεχτεί δείγματα λόγω της εμφάνισης περιστατικών οξείας γαστρεντερίτιδας από διάφορες περιοχές της χώρας… «Έχουμε λάβει δείγματα τροφίμων και νερού προς ανάλυση, με στόχο την πλήρη επιδημιολογική ιχνηλάτηση των πηγών μόλυνσης. Με τη χρήση μοριακών μεθόδων ανίχνευσης, είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε με ακρίβεια και συντομία τον νοροϊό και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, παρέχοντας αξιόπιστες πληροφορίες που συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού» εξηγούν ο καθηγητής Υγιεινής του Εργαστηρίου Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης και ο γεωπόνος υποψ. Διδάκτορας Ραφαήλ Φωκάς, σύμφωνα με το Pelop.gr.

Οι κύριοι Βανταράκης και Φωκάς αναλύουν ακολούθως όλες τις παραμέτρους που αφορούν τον συγκεκριμένο ιό, τις συνθήκες μετάδοσής του και τα μέτρα πρόληψης.

Ο Νοροΐός Norwalk Virus

Ο νοροϊός, γνωστός και ως «Norwalk virus», είναι ένας από τους βασικότερους ιούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο νοροϊός ευθύνεται για περίπου το 18% των παγκόσμιων περιπτώσεων οξείας γαστρεντερίτιδας, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο συχνούς ιούς που συνδέονται με τη συγκεκριμένη νόσο. Είναι εύκολα μεταδοτικός και μπορεί να επηρεάσει κοινότητες και ομάδες ανθρώπων σε πολύ σύντομο χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τη μετάδοσή του αυτή «γίνεται κυρίως μέσω της κοπρανοστοματικής οδού και μέσω της κατάποσης μολυσμένου νερού ή τροφίμων και την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του αέρα κατά τη διάρκεια εμετού ενός μολυσμένου ατόμου, καθιστώντας τη δευτερογενή μετάδοσή του (από άνθρωπο σε άνθρωπο) ακόμη πιο εύκολη σε κλειστούς χώρους. Έχει αναδειχθεί ως συχνή αιτία επιδημιών γαστρεντερίτιδας σε περιβάλλοντα όπως τα κρουαζιερόπλοια, όπου η στενή επαφή μεταξύ επιβατών και πληρώματος ευνοεί τη διασπορά του ιού.

Σημειώνεται ότι μια επιδημία σε κλειστούς χώρους μπορεί να επηρεάσει πάνω από το 25% των επιβατών».

Παρά το γεγονός ότι κρούσματα νοροϊού παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η επίπτωσή του αυξάνεται σημαντικά κατά τη χειμερινή περίοδο, από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Η έξαρση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι κλειστοί χώροι όπου οι άνθρωποι έρχονται σε στενή επαφή, διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Κατά την περίοδο των γιορτών, η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς οι κοινωνικές συναθροίσεις αυξάνονται, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για τη διασπορά. Ειδικά οι τουριστικές περιοχές της χώρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς μεγάλοι αριθμοί επισκεπτών συναθροίζονται σε περιορισμένους χώρους, όπου η τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων μπορεί να είναι δύσκολη. Ο ιός προκαλεί αναλογικά περισσότερα κρούσματα σε άτομα που ζουν στην κοινότητα ή σε εξωτερικούς ασθενείς (24% και 20% αντίστοιχα), συγκριτικά με τους νοσηλευόμενους ασθενείς (17%), στους οποίους άλλοι παράγοντες είναι συχνότερα υπεύθυνοι για τη γαστρεντερίτιδα. Αυτό υπογραμμίζει ότι ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα σε περιβάλλοντα εκτός νοσοκομείων.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από νοροϊό εκδηλώνονται συνήθως μέσα σε 12 έως 48 ώρες από τη μόλυνση. Περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, εμετό (σε μεγάλο ποσοστό) και κοιλιακό άλγος διάρκειας περίπου 1-3 ημερών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί επίσης πονοκέφαλος και ήπιος πυρετός. Ακόμα όμως και μετά την ανάρρωσή τους, τα άτομα παραμένουν μεταδοτικά για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο νοροϊός συνήθως δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, μπορεί όμως να είναι επικίνδυνος για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Λόγω της έντονης διάρροιας και του εμετού, πιθανώς να προκύψει στον ασθενή αφυδάτωση. Η άμεση πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη.

Μέτρα πρόληψης

Για να περιοριστεί η εξάπλωσή του, είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή βασικών μέτρων πρόληψης. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι το πιο βασικό και αποτελεσματικό μέτρο. Οι πολίτες θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους σχολαστικά, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από την προετοιμασία ή κατανάλωση τροφίμων. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Σε χώρους μαζικής εστίασης, τα τρόφιμα θα πρέπει να προετοιμάζονται και να σερβίρονται τηρώντας ορθές υγειονομικές πρακτικές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ευπαθή τρόφιμα, όπως τα ωμά θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία μπορεί να μολυνθούν κατά τη διαδικασία παραγωγής ή προετοιμασίας. Τα οστρακοειδή, για παράδειγμα, πρέπει να μαγειρεύονται καλά, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό. Σημαντικό επίσης είναι οι επιφάνειες, ειδικά σε κοινόχρηστους χώρους, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά. Σε περιπτώσεις επιδημιών, η απολύμανση των χώρων κρίνεται απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Με την επαγρύπνηση και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, μπορούμε να βοηθήσουμε στη διαχείριση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης και βέβαια η λήψη προληπτικών δειγμάτων θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη αντίστοιχων καταστάσεων.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!