Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Θεοφανία Παπαθωμά: Μεταμορφώνεται στη Σοφία Βέμπο

Η «τραγουδίστρια της νίκης» στο «Μια ζωή Ελλάδα», στο Θέατρο Βρετάνια, ανήµερα της 28ης Οκτωβρίου

Σε ένα διαφορετικό ρόλο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη Θεοφανία Παπαθωμά. Η ηθοποιός θα υποδυθεί τη  Σοφία Βέμπο στη μουσικοθεατρική παράσταση «Σοφία Βέμπο – Μια ζωή Ελλάδα». Η οποία θα ανεβεί από τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Βρετάνια. Αλλά και για μία βραδιά (31 Οκτωβρίου) θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη.

«Έχω μελετήσει πολύ τη ζωή της Σοφίας Βέμπο εδώ και χρόνια, καθώς με συγκινεί η μορφή, το έργο, ο χαρακτήρας της. Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση μου που θα υποδυθώ αυτόν το ρόλο» δηλώνει η Θεοφανία Παπαθωμά.
Πρόκειται για μια παράσταση-ντοκουμέντο αφιερωμένη στη θρυλική «τραγουδίστρια της νίκης». Στη διάρκειά της θα παρουσιαστούν διαχρονικά κοµµάτια από το δίσκο «Σοφία Βέµπο – Η φωνή που νίκησε το φασισµό». Ωστόσο, η παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο του ανιψιού του Μίμη Τραϊφόρου, Βασίλη Τραϊφόρου, «Της Ελλάδος παιδιά …». Σε αυτό καταγράφονται οι μνήμες του συγγραφέα από τον αείμνηστο θείο του και τη Σοφία Βέμπο, ο οποίος εμφανίζεται επί σκηνής στο ρόλο του αφηγητή.

 

Η ιστορία της Ελλάδας

Η παράσταση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και αποτελεί ένα μουσικό, θεατρικό ταξίδι. Παράλληλα με τραγούδια της, την καριέρα και τη ζωή της Σοφίας Βέμπο, το κοινό παρακολουθεί την ίδια την ιστορία της Ελλάδας από το 1936 έως το 1978 που έφυγε από τη ζωή.

Συγκεκριμένα, το ταξίδι ξεκινά από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης, συνεχίζεται στον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, όπου πρωτοεμφανίστηκε η Σοφία Βέμπο, θυμίζοντάς μας το ξεκίνημα της μοναδικής πορείας της. Στη συνέχεια οι πρώτοι δίσκοι, οι πρώτες εμφανίσεις, οι πρώτες επιτυχίες. Το έπος του ’40. Εκεί όπου η Σοφία έγινε η Βέμπο. Η φωνή της Ελλάδας. Η τραγουδίστρια της νίκης. Η φωνή ενός λαού, μιας πατρίδας που την κουβάλησε αργότερα από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία. Από τα στρατόπεδα των απλών στρατιωτών στο Κάρνεγκι Χολ. Και από εκεί στις σκηνές της Αθήνας, στο θέατρό της.

Και στη Θεσσαλονίκη

Τη σκηνοθεσία και τα κείμενα υπογράφει ο Δημήτρης Αδάμης, τα τραγούδια ερμηνεύει ζωντανά η Σοφία Μάνου, ενώ τη μουσική διεύθυνση, το πιάνο και την ενορχηστρωτική επιμέλεια έχει αναλάβει η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου.
Ακόμα παίζουν οι ηθοποιοί: Άγγελος Κυριακόπουλος, Κωνσταντίνος Μητράκας, Πηνελόπη Χαλκιά, που ενσαρκώνουν πάρα πολλούς ρόλους-πρόσωπα της ζωής της Βέμπο.

Τέλος, να σημειωθεί πως η παράσταση της Θεσσαλονίκης στις 31/10 (20.00) θα ανεβεί στο πλαίσιο της έναρξης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Κύπρος και Ρωμιοσύνη». Θα παρουσιαστεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!