Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τουρκία: Τρομοκρατικό χτύπημα στην κρατική αεροδιαστημική βιομηχανία

Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες μετά από εισβολή και πυροβολισμούς στις εγκαταστάσεις της TUSAS στην Άγκυρα

Επίθεση με νεκρούς πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία και συγκεριμένα στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) κοντά στην Άγκυρα, μεταδίδει το Reuters.

«Έγινε τρομοκρατική επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της TUSAS στο Καχραμανκαζάν της Άγκυρας. Δυστυχώς, έχουμε μάρτυρες και τραυματίες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στο X.

Υπάρχουν τέσσερις νεκροί, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεχόμενος τα συλλυπητήρια του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο συνάντησής τους στο Καζάν της Ρωσίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος των BRICS.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε νωρίτερα απολογισμό τριών νεκρών-μαρτύρων και 14 τραυματιών, οι τρεις από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση, προσθέτοντας ότι «δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν», χωρίς να διευκρινίσει αν υπάρχουν άλλοι δράστες.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις σε εγκαταστάσεις της κρατικής αεροδιαστημικής εταιρείας.

Τα αίτια και η ταυτότητα των δραστών δεν έχουν διευκρινιστεί. Η τηλεόραση Haber Turk ανέφερε ότι η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.

 

Το κανάλι NTV μετέδωσε ότι ομάδα δραστών έφτασε σε είσοδο του συγκροτήματος με ταξί την ώρα της αλλαγής βάρδιας του προσωπικού ασφαλείας. Τουλάχιστον ένας από τους δράστες πυροδότησε μια βόμβα, ενώ άλλοι κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα. Οι πυροβολισμοί «έπεφταν βροχή», ενώ κάποιοι από το προσωπικό ενδέχεται να έχουν κρατηθεί όμηροι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής. Σε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν ανέβει σε τουρκικά ΜΜΕ διακρίνεται η στιγμή που δύο ένοπλοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, ανοίγουν πυρ.

 

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, που βρίσκεται στα περίχωρα της Άγκυρας, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή περιοχή, αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ.

Η TUSAS είναι μια από τις σημαντικότερες αμυντικές και αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας, με πάνω από 10.000 υπαλλήλους. Παράγει το KAAN, το πρώτο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της χώρας, μεταξύ άλλων.

Στις εγκαταστάσεις, έκτασης 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατασκευάζονται αεροπλάνα, ελικόπτερα, drones και δορυφόροι.

Η εταιρεία αποτελεί την «καρδιά» της τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας, όπου παράγονται μεταξύ άλλων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gökbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürkuş, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürjet και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε έως και 2% μετά το περιστατικό.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!