Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Η θεραπεία του καρκίνου κρύβεται στην μπύρα;

Νέα μελέτη προτείνει ότι το μέλλον της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να κρύβεται στον πάτο ενός ποτηριού μπύρας!

Η θεραπεία του καρκίνου κρύβεται στην μπύρα; Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Γερμανία, αποκάλυψαν μια πρωτόγνωρη προσαρμογή που βοηθά τα κύτταρα της μαγιάς να αδρανοποιούνται όταν τα θρεπτικά συστατικά είναι ελάχιστα.

Αυτή η ικανότητα να πέφτουν σε «χειμερία νάρκη» κατά τη διάρκεια της πείνας, αντικατοπτρίζει την ικανότητα του καρκίνου να επιβιώνει από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών που συνοδεύει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Τα απροσδόκητα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές που θα καταστήσουν τα καρκινικά κύτταρα πιο ευάλωτα στην ασιτία και πιο εύκολα θεραπεύσιμα, δήλωσε ο ερευνητής Ahmad Jomaa από το Τμήμα Μοριακής Φυσιολογίας και Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

«Τα κύτταρα μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, μπαίνοντας σε βαθύ ύπνο προκειμένου να παραμείνουν ζωντανά, και σε μεταγενέστερο στάδιο φαινομενικά απλά επιστρέφουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κατανοήσουμε τα βασικά στοιχεία της προσαρμογής στην πείνα και πώς αυτά τα κύτταρα μπαίνουν σε λήθαργο για να παραμείνουν ζωντανά και να αποφύγουν τον θάνατο», δήλωσε ο Jomaa.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρα Ahmad Jomaa, δημοσιεύτηκε στο Nature Communications και προσφέρει μια νέα προοπτική για το πώς τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών, επιβιώνουν σε συνθήκες στρες, ανοίγοντας δρόμο για μελλοντικές θεραπείες.

Η θεραπεία του καρκίνου κρύβεται στην μπύρα;

Η ζύμη Schizosaccharomyces pombe (S. pombe) έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη ζυθοποιία, αλλά η σημασία της για την επιστημονική έρευνα είναι εξίσου σημαντική, καθώς παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με τα ανθρώπινα κύτταρα, κάνοντάς την ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επιστήμονες που προσπαθούν να κατανοήσουν τις βιολογικές διαδικασίες σε φυσιολογικά και καρκινικά κύτταρα.

Ο Δρ. Ahmad Jomaa ερευνητής από το Τμήμα Μοριακής Φυσιολογίας και Βιολογικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η ζύμη μπορεί να εισέρχεται σε μια κατάσταση «χειμερίας νάρκης» όταν στερείται θρεπτικών ουσιών, μια ιδιότητα που έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τη συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων όταν αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής ή άλλων βασικών παραγόντων. Αυτή η ικανότητα των κυττάρων να αδρανοποιούν τη λειτουργία τους και να επιβιώνουν, είναι ένας από τους λόγους που τα καρκινικά κύτταρα είναι τόσο ανθεκτικά και δύσκολα στην αντιμετώπιση.

«Γνωρίζαμε ότι τα κύτταρα θα προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια και θα κλείσουν τα ριβοσώματα, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα συνδεθούν με τα μιτοχόνδρια σε αυτή την περίεργη, ανεστραμμένη θέση», εξήγησε ο Δρ Maciej Gluc, ένας από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχαν στη μελέτη. Αυτή η συμπεριφορά δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ ξανά και μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την κατανόηση του πώς τα κύτταρα εισέρχονται και εξέρχονται από τον λήθαργο.

Παρόλο που η ακριβής αιτία αυτής της ανεστραμμένης σύνδεσης των ριβοσωμάτων με τα μιτοχόνδρια παραμένει άγνωστη, οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες. Σύμφωνα με τη Δρα Simone Mattei από το EMBL, «μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το κύτταρο, που λιμοκτονεί θα αρχίσει τελικά να χωνεύει τον εαυτό του, οπότε τα ριβοσώματα μπορεί να επικαλύπτουν τα μιτοχόνδρια για να τα προστατεύσουν. Μπορεί επίσης να προσκολλώνται για να πυροδοτήσουν έναν καταρράκτη σηματοδότησης στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων».

Πώς συνδέεται με τον καρκίνο;

Τα καρκινικά κύτταρα, κατά την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους, συχνά αντιμετωπίζουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, μπορούν να επιβιώσουν μπαίνοντας σε μια αδρανή κατάσταση, να γίνουν «αόρατα» για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ανθεκτικά στις θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Επομένως, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα εισέρχονται και εξέρχονται από αυτήν την αδρανή κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές για τη στόχευση καρκινικών κυττάρων, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα των ασθενών και μειώνοντας τις πιθανότητες υποτροπής.

Ο Δρ. Jomaa και η ομάδα του επικεντρώνονται τώρα στην επόμενη φάση της έρευνας, διερευνώντας πώς τα κύτταρα ξυπνούν από αυτήν την κατάσταση του λήθαργου. Αν και αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, η κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων δεικτών που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ανενεργών καρκινικών κυττάρων, τα οποία συχνά διαφεύγουν από τις διαγνωστικές εξετάσεις.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!