Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Υπερ-Σελήνη Οκτωβρίου: η Πανσέληνος του Κυνηγού

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2024. Πότε θα εμφανιστεί στον ουρανό η Πανσέληνος του Κυνηγού. Ποια ζώδια πρέπει να προσέχουν

 

Η μεγαλύτερη και πιο έντονη πανσέληνος του 2024 ανατέλλει την Πέμπτη. Γνωστή ως το Φεγγάρι του Κυνηγού, η υπερσελήνη που μυρίζει «μπαρούτι», σύμφωνα με τη NASA θα είναι πλήρης, αύριο στις 14:26 ώρα Ελλάδας. Ωστόσο, σήμερα, το φεγγάρι θα βρεθεί στο περίγειο: το σημείο δηλαδή που θα έχει τη μικρότερη απόσταση από τη Γη (221.938 μίλια ή 357.174 χλμ.).  Γι’ αυτό, οι αστρονόμοι προτείνουν να κοιτάξουμε απόψε τον ουρανό, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου.

Η υπερπανσέληνος αυτή θα είναι κατά 30% πιο λαμπερή από το μέσο όρο και 14% μεγαλύτερη. Είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές του 2024. Πρώτη ήταν τον Αύγουστο, δεύτερη τον Σεπτέμβριο ενώ η τέταρτη υπερπανσέληνος θα είναι αυτή του Νοεμβρίου.

Τι σηματοδοτεί η Πανσέληνος του Κυνηγού

Το όνομά της το οφείλει στους ιθαγενείς της Αμερικής. Εκείνοι συνήθιζαν να δίνουν ένα ψευδώνυμο στην πανσέληνο κάθε μήνα. Η πανσέληνος του Οκτωβρίου ήταν γνωστή ως η Σελήνη του Κυνηγού. Κι αυτό γιατί τα χωράφια, καθαρά ήδη από την προηγούμενη «πανσέληνο του καλαμποκιού» ή «του θερισμού», προσέφεραν στους κυνηγούς ανεμπόδιστη θέα των θηραμάτων.

Κατά το Farmer’s Almanac, ιθαγενείς της Αμερικής είχαν ονομάσει την πανσέληνο του Οκτωβρίου και «Φεγγάρι του Ταξιδιού» ή «Φεγγάρι του Αίματος». Σημαίνει τον θάνατο της βλάστησης και το πέσιμο των φύλλων. Ανατέλλει περίπου την ίδια ώρα για αρκετές νύχτες, φέρνοντας πρώιμο φως για να βοηθήσει τη συγκομιδή και το κυνήγι.

Η υπερσελήνη του Οκτωβρίου είναι επίσης γνωστή ως: Drying Rice Moon, Falling Leaves Moon, Freezing Moon και Ice Moon. Άλλη ονομασία είναι το Migrating Moon, που υποδηλώνει την έναρξη του ταξιδιού των αποδημητικών πουλιών.

Το φεγγάρι του Κυνηγού, όπως κι εκείνο του Θερισμού, εκτός από τις λαογραφικές παραδόσεις, έχει άμεση σύνδεση με τη φθινοπωρινή ισημερία.

Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary, η ονομασία για το «φεγγάρι του κυνηγού» ξεκινά από το 1710.

Προσοχή στην Πανσέληνο του Κυνηγού για τέσσερα ζώδια  

Από αστρολογική σκοπιά, η πανσέληνος αυτή, στον άξονα Κριού-Ζυγού, φέρνει λύσεις, συνήθως όμως ακραίες. Επηρεάζει κυρίως Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς και Αιγόκερους, γεννημένους το 3ο δεκαήμερο. Προσοχή  σε ζητήματα εργασίας, οικονομικών και σχέσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τους αστρολόγους, μπορεί να φέρει έντονα γεωφυσικά και μετεωρολογικά φαινόμενα.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!